Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pohta ce-au pohtit Mazăre şi Nicuşor Victor Ponta - „Susţin ideea de a avea regiunea Dobrogea”

ro

31 Aug, 2013 00:00 2092 Marime text
Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, care s-a derulat în Mamaia, că susţine, în contextul regionalizării, varianta cu zece regiuni. „Trebuie să mergem mai departe prin modificarea Legii 315/1998, cea cu regiunile de dezvoltare, trebuie să mergem mai departe în a forma practic regiunile chiar înainte de a primi statutul constituţional”, a anunţat primul ministru. Tot el a afirmat că „cel mai important proiect politic, guvernamental şi parlamentar din această toamnă îl constituie declanşarea procedurii efective de descentralizare şi de pregătire a regiunilor”.

„Dobrogea are potenţial natural şi economic”

Potrivit unor surse, social-democraţii vor propune partenerilor din USL zece regiuni, în loc de opt, aşa cum s-ar fi discutat iniţial. Sibiu şi Braşov ar urma să fie regiuni distincte, în vreme ce Dobrogea, regiune nouă. „Dobrogea are potenţial natural şi economic pentru a se dezvolta foarte bine ca regiune, mai ales pe potenţialul turistic, cu totul excepţional. Personal, aş susţine regiunea Dobrogea şi nu (n.r. varianta) de a veni cineva de la Focşani până la Constanţa, e absurd. Trebuie să rezolvăm problema, Dobrogea are potenţial să fie o regiune separată”, a explicat premierul Ponta.
Declaraţia primului ministru vine la o lună şi jumătate după ce preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, social-democratul Nicuşor Constantinescu, a declarat că are „certitudinea” că judeţele Constanţa şi Tulcea vor forma regiunea Dobrogea. Mai exact, mai marele judeţului Constanţa sublinia, la jumătatea lunii iulie: „Dobrogea înseamnă judeţele Constanţa şi Tulcea. Nu ne interesează pe noi Galaţi, Brăila...”. Constantinescu spunea, la momentul respectiv, şi că reprezentanţii tuturor minorităţilor naţionale din Constanţa şi din Tulcea au făcut demersuri la Centru pentru ca regiunea care urmează să se înfiinţeze să fie Dobrogea şi să includă doar cele două judeţe. Întrebat ce anume s-ar putea întâmpla în eventualitatea în care noua regiune nu va avea, totuşi, această structură, Nicuşor Constantinescu a avertizat că va fi organizat un referendum pentru consultarea cetăţenilor.
Şi Radu Mazăre a avut, de-a lungul timpului, mai multe declaraţii pro regiunea Dobrogea.
Iată însă că în contextul discuţiilor despre regionalizare, Dobrogea apare, mai nou, ca regiune de sine stătătoare, formată doar din judeţele Constanţa şi Tulcea. Primul ministru a declarat, ieri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv, că Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu nu i-au solicitat ca Dobrogea să fie regiune de sine stătătoare. Surse din PSD Constanţa susţin acelaşi lucru. Totuşi, este de remarcat faptul că ideea avansată de premier este pe placul liderilor PSD Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii