Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru, într-un singur sfârşit de săptămână Iată cine sunt candidaţii oficiali care vor fotoliul lui Băsescu de la Cotroceni

ro

22 Sep, 2014 00:00 2288 Marime text
Febra alegerilor prezidenţiale a început deja, deşi startul oficial al campaniei electorale încă nu s-a dat. Săptămâna trecută au început să apară candidaturile oficiale ale celor care îşi doresc să ocupe întâiul fotoliu al ţării. Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei şi Vadim Tudor sunt doar primele nume care au ieşit în faţă, sâmbătă şi duminică, în contextul depunerilor sau lansărilor de candidaturi pentru alegerile prezidenţiale.

A doua Mare Unire, laitmotivul campaniei lui Ponta


Primul care s-a lansat în cursa pentru Cotroceni a fost premierul României, Victor Ponta. 70.000 de oameni s-au strâns pe Arena Naţională pentru a-l aclama pe Ponta, care şi-a „sacrificat“ ziua de naştere, în care îşi celebra împlinirea vârstei de 42 de ani, pentru acest moment. Sub sloganul „Marea Unire“, politicianul a reunit pe Arena Naţională peste 70.000 de susţinători din toată ţara, implicit din judeţul Constanţa. În discursul său, Ponta a susţinut că schimbarea nu stă doar într-un sistem politic şi a subliniat că doreşte să devină preşedintele tuturor românilor, care vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire, moment care va avea loc abia în 2018. Laitmotivul Marii Uniri a fost folosit de prezidenţiabilul PSD şi pe 12 septembrie, într-un discurs ţinut în inima încercatului Ardeal, la Alba Iulia, în cadrul Congresului PSD. Atunci, el a subliniat că angajamentul său şi apelul adresat românilor este acela de a face împreună, pentru a doua oară, Marea Unire a României. Discurs care, în urmă cu câteva zile, a atras replici din partea Rusiei. „După cum reiese din apelurile clare făcute de candidatul în scrutinul prezidenţial din România în sensul realizării «celei de-a doua Mari Uniri» până în 2018, unele cercuri politice de la Bucureşti continuă să elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia consideră iresponsabile şi inacceptabile declaraţii de acest fel făcute din afară, în contextul campaniei electorale din Republica Moldova“, a precizat diplomaţia de la Moscova, ca răspuns la cele declarate de Ponta.

Klaus Iohannis - „Mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie, mai multe soluţii“



Sâmbătă, la Biroul Electoral Central, Klaus Iohannis, preşedintele PNL, şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale din partea ACL, cu 2,2 milioane de semnături de susţinere, în prezenţa simpatizanţilor şi a membrilor din cele două partide. Faţă de ora anunţată iniţial, depunerea documentelor s-a făcut cu o oră întârziere. Data lansării oficiale a candidaturii sale nu este făcută publică deocamdată. La ieşirea din sediul Biroului Electoral Central, Iohannis a declarat că este mai puţin un om al vorbelor, şi mai mult al faptelor: „Vreau să candidez pentru a face altfel de politică în ţară noastră. Mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie, pentru oameni, pentru România. Eu nu am în spate niciun fel de grupuri de interese, niciun fel de trusturi, niciun fel de instituţii. Eu am în spate echipa Alianţei Creştin Liberale şi cei peste 2.200.000 de alegători care au semnat pentru mine“. Precizăm că, pentru candidatura sa, doar la Constanţa au fost strânse aproximativ 75.000 de semnături.

Monica Macovei - „Şi David l-a învins pe Goliat“


Cu mai puţine semnături decât Iohannis, dar cu multă încredere şi perseverenţă, independenta Monica Macovei şi-a depus candidatura la BEC, duminică. Pe lângă dosarul de candidat, Macovei a adus şi două „cadouri“ pentru principalii săi contracandidaţi, Victor Ponta şi Klaus Iohannis. „O pungă de popcorn pentru micul Ceauşescu de la Palatul Victoria, ca să aibă ce mânca şi să mă urmărească cu atenţie“, referindu-se la afirmaţia premierului care a spus ca va urmări turul întâi cu popcorn. Celălalt dar l-a avut ca destinatar pe liderul ACL, Klaus Iohannis, căruia i-a adus o oglindă: „Domnul Iohannis să se privească în oglindă, să vadă cum arată un om care vrea sa devină preşedintele României fără să spună nimic.“

Oare a cincea oară e cu noroc pentru Vadim Tudor?


Cu mai puţine semnături chiar şi decât Monica Macovei, Vadim Tudor, cel care, în anul 2000, a ajuns până în turul doi la prezidenţiale cu Ion Iliescu, este cel de-al patrulea candidat care şi-a depus candidatura la BEC. Aproximativ 250.000 de persoane au semnat pentru susţinerea sa. Candidatul PRM s-a declarat încrezător că poate câştiga scurtinul din noiembrie, dacă acesta nu va fi fraudat. Liderul PRM este la a cincea încercare de a deveni şef al statului. Ultimul insucces al său a avut loc chiar anul acesta, când BEC i-a respins, în primă instanţă, candidatura la Europarlamentare.





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii