Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ordonanţa ce permite migraţia politică a fost publicată Primarii pot „sări“ în barca altor partide fără să-şi piardă mandatele

ro

03 Sep, 2014 00:00 2943 Marime text
Executivul a adoptat, pe 28 august, ordonanţa de urgenţă care le permite aleşilor locali să îşi schimbe partidul timp de 45 de zile, fără a-şi pierde mandatul. Ieri, actul legislativ a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 646, ceea ce înseamnă că „divorţul“ aleşilor locali de partidul alături de care au mers la alegerile prin care au fost puşi în funcţie poate fi oficializat.

Ordonanţa de Urgenţă pentru Reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală - căci aceasta este denumirea oficială a propunerii legislative a vicepremierului Liviu Dragnea - prevede următoarele: „Pentru anul 2014, prin derogare de la Legea nr. 393/2004 (!) privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilieri judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată (!) opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor“. Aleşii locali care vor să beneficieze de acest drept îşi vor depune opţiune prin intermediul secretariatului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Opţiunea cu privire la partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale va fi însoţită de acceptarea acestuia de către partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale pentru care a optat.
 
Ordonanţa nu a primit OK-ul din partea Ambasadei SUA

Deşi în proiectul iniţial, perioada prevăzută pentru a putea opta pentru „debarcarea“ dintr-un partid era de zece zile, termenul a crescut la 45, ceea ce înseamnă că, până la mijlocul lunii octombrie, atât primarii, dar mai ales partidele, vor şti exact care sunt oamenii pe care se pot baza.
Ambasada SUA îşi exprima îndoielile în legătură cu momentul ales pentru adoptarea ordonanţei ce permite migraţia politică. „Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă“, se preciza în declaraţia de presă a Ambasadei SUA.
„Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate“, explică Ambasada SUA.

Textul integral al ordonanţei poate fi citit AICI.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii