Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:25 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce ei? O nouă generaţie de candidaţi pentru Primăria Constanţa

ro

24 Mar, 2015 00:00 4563 Marime text
În judeţul Constanţa a devenit deja o tradiţie ca deciziile referitoare la cine anume va candida la alegerile locale să fie luate fie pe ultima sută de metri, fie cumva pe genunchi. La fel cum este deja tradiţie ca, înainte de scrutin, să fie avansate, aruncate pe piaţă mai multe nume, mai multe aşa-numite strategii.

Totul, în încercarea de a estompa cumva ceea ce constănţenii ştiu de ani buni: partidele nu-şi cultivă potenţialii candidaţi pe termen lung, nu-i promovează aşa cum se cuvine, nu-i mediatizează intens. Poate că de aceea nu se cunosc nici acum, cu aproximativ un an înainte de proximele alegeri locale, candidaţii.
Există însă trei nume care se vehiculează. Două din partea PNL Constanţa, unul din partea PSD.

„Este nevoie mai întâi să-mi consolidez o echipă“

Robert Boroianu, copreşedinte, de câteva luni, al Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, şi-a anunţat, la finalul săptămânii trecute, intenţia de a intra în cursa internă a partidului în perspectiva desemnării candidatului la Primăria Constanţa. Anunţul a fost postat şi pe pagina de Facebook a liberalului constănţean: „Sunt pregătit să particip la o competiţie internă în cadrul partidului şi sper să îndeplinesc condiţiile stabilite de partid pentru a fi candidatul PNL în cursa pentru Primăria Constanţa“, a mărturisit Boroianu, al cărui nume oricum se vehicula deja în contextul alegerilor locale din 2016. Boroianu spune, totodată, că este hotărât să devină „primul primar penelist de după 1989 al oraşului Constanţa“, iar pentru asta are nevoie de „încrederea şi susţinerea constănţenilor“.

Nu este un secret faptul că Robert Boroianu nu este unul dintre liberalii cu notorietate. Poate tocmai de aceea, aspirantul la funcţia de primar al Constanţei a şi precizat: „Nu sunt adeptul gesturilor pentru o zi şi de aceea am considerat că este nevoie mai întâi să-mi consolidez o echipă, să cunosc municipalitatea şi problemele ei, să-mi pregătesc un proiect pe baza căruia să lucrăm. Acesta este şi motivul pentru care până la acest moment nu am pus accentul pe notorietate, ci pe construcţie“.

„Chiru m-a încurajat să intru în competiţia internă“

Robert Boroianu are concurenţă chiar în interiorul PNL Constanţa. Ce-i drept, din zona vechiului PDL. Este vorba despre consilierul local Iustin Fabian Roman, fost candidat la alegerile parlamentare din 2012. Roman şi-a anunţat intenţia de a intra în cursa internă a PNL Constanţa prin intermediul presei, duminică dimineaţă. „Domnul Chiru m-a încurajat să intru în competiţia internă a PNL pentru Primăria Constanţa“, a declarat consilierul local, menţionând însă că s-a sfătuit nu doar cu senatorul Gigi Chiru, copreşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa, pe acest subiect, ci şi cu familia sa. Iustin Roman nu e deloc modest şi susţine că, din punctul său de vedere, are şanse pentru a fi desemnat candidatul PNL la Primăria Constanţa. „Dacă nu aveam şanse, nu mă înscriam“, a precizat Roman.

La nivel declarativ, deputatul Gheorghe Dragomir şi senatorul Gigi Chiru, cei doi copreşedinţi ai PNL Constanţa, susţin că sunt încântaţi de competiţia internă, pe motiv că aceasta nu poate fi decât una stimulantă. Evident, ambii susţin că rezultatul sondajelor interne vor conta în desemnarea celui mai bun candidat pentru Primăria Constanţa.
Menţionăm că atât Boroianu, cât şi Roman nu au prea multă notorietate şi nici nu au făcut politică la Centru. De asemenea, fac parte din aşa-numita tânăra generaţie de politicieni din Constanţa.

Decebal Făgădău - o candidatură previzibilă?

În ceea ce priveşte candidatul PSD la Primăria Constanţa, de destul de mult timp se vehiculează numele viceprimarului Decebal Făgădău.

Chiar dacă Gabi Stan, cel de-al doilea viceprimar, pare nedezlipit de Radu Mazăre - apărând lângă edilul-şef la mai toate „băile de mulţime“, printre pensionari, la petrecerile câmpeneşti organizate de 1 Mai şi în multe dintre conferinţele de presă (fără a avea însă nimic de declarat, prezenţa sa acolo fiind caracterizată la propriu de tăcere) - în contextul proximelor alegeri locale se vorbeşte despre candidatura lui Făgădău, actualul preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. Facem menţiunea că Decebal Făgădău şi PSD Constanţa nu au confirmat, până la momentul actual, această candidatură.
Chiar şi aşa, pare cumva mutarea firească şi, într-o oarecare măsură, aşteptată. Numele viceprimarului este legat de proiectele privind reabilitarea Pieţei Ovidiu, a falezei şi, mai nou, a Cazinoului din Constanţa.
Înainte de a fi ales local, Făgădău a fost, în perioada august 2005 - ianuarie 2009, directorul general al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. În plan politic, numele său este de asemenea vehiculat în contextul preluării conducerii Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa, după previzibila demisie a lui Mazăre din această funcţie.

Legat de acest aspect, Făgădău a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, la finalul săptămânii trecute: „Demisia domnului Mazăre din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a fost depusă în această seară (n.r. joi seară). Ulterior demisiei, nu a avut loc vreo şedinţă a Biroului Permanent - singurul în măsură să desemneze o conducere interimară. Funcţiile se ocupă prin vot în cadrul conferinţelor de alegeri, iar nu prin şopteli «pe surse». Orice altă «informaţie» legată de PSD Constanţa are caracter de zvon, bârfă sau neadevăr“, a menţionat actualul preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. Aşa-numitul defect al lui Decebal Făgădău este însă tocmai faptul că face parte din echipa actualului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre.
Amintim că, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa în octombrie 2013, Decebal Făgădău declara că nu se pregăteşte pentru o candidatură.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ozana 07 Jun, 2015 18:25 Constanteni, uneori singura victorie este fuga''.Fugiti dr toti cei care au avut sau au relatii cu cei care zac acum prin puscarii.Cascati ochii la alegeri.Fugiti de caracatita PSD-ista ca de dracu !