Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu vrea să-şi creeze obligaţii Făgădău îşi arată „muşchii” de politician. Răsăuţeanu şi Babu, viceprimari?

ro

23 Jun, 2016 00:00 5053 Marime text
 

Astăzi se va constitui şi Consiliul Local Municipal Constanţa. Mandatul primarului Decebal Făgădău a fost validat de Judecătorie, iar pasul firesc este constituirea legislativului local în prezenţa prefectului judeţului Constanţa.
 
Şedinţa de astăzi se anunţă una cu surprize însă. Primarul Făgădău pare că nu se grăbeşte să-şi completeze echipa de conducere de la Primărie cu cei doi viceprimari. La prima vedere, în profunzime, Decebal Făgădău nu face decât să securizeze pentru o perioadă, probabil de maximum câteva luni, majoritatea simplă pe care PSD o are în acest moment în Consiliul Local Municipal, până în momentul în care va reuşi să-şi impună viceprimari social-democraţi fără să-şi creeze alte obligaţii politice. Oficial, primarul Făgădău spune că desemnarea viceprimarilor se va face după ce va purta discuţii cu toate partidele reprezentate în Consiliul Local. Cum PMP a anunţat deja că nu are pretenţii în Consiliu, probabil primarul va purta discuţii cu liberalii, care au 11 mandate de aleşi locali, potrivit scorului obţinut la alegerile locale. Va oferi preşedintele executiv al PSD Constanţa, Decebal Făgădău, un post de viceprimar PNL? Va păstra cele două funcţii de viceprimar pentru PSD? Timpul va decide. Surse din interiorul PSD îi indică ca viitori viceprimari pe Costin Răsăuţeanu şi pe Dumitru Babu, ambii membri PSD.  Rămâne de văzut dacă aceştia vor fi sau nu învestiţi în şedinţa CLM de astăzi.

Componenţa Consiliului Local

Viitorul Consiliu Local va fi compus din 27 de consilieri. Pe partide, mandatele revin, potrivit procentelor obţinute la alegerile locale, astfel: PSD - 13, PNL - 10, PMP - 3, iar Andrei Popescu este consilier independent, după ce a depăşit pragul electoral pentru independenţi, de 3,7%.
 
Răzvan Florea este primul consilier local din partea PSD, urmat de Irinela Nicolae, Costin Răsăuţeanu, Aurelian Marin, Adriana Teodoru, George Vişan, Valentin Pîrvulescu, Dumitru Babu, Marioara Cojoc, Teodor Patrichi, Mircea Dobre, Dede Perodin şi Cristian Marius Andreiaş. Aceştia sunt primii 13 consilieri de pe lista PSD care ar urma să ajungă în Consiliul Local Municipal.
 
Din partea PNL, 10 aleşi locali vor completa Consiliul Local. Lista este deschisă de Vergil Chiţac, care a anunţat însă, încă din ziua votului, că va renunţa la mandatul de consilier local, urmat de Mihaela Andrei, Costin Avătavului, Raluca Trandafir, Ana Maria Funda, Horia Caliminte, Romeo Rezeanu, Cristina Văsii, Victor Constantin şi Adriana Arghirescu. Locul lui Chiţac ar urma să-i revină unui alt liberal. 

Din partea PMP, în Consiliul Local intră Secil Cantaragiu,  Alexandru Zabara şi Cătălin Papuc. Cantaragiu devine consilier, ca urmare a retragerii preşedintelui PMP, Claudiu Palaz, desemnat ieri vicepreşedinte al Consiliul Judeţean.
Al 27-lea consilier local va fi Andrei Popescu, independent.

Ce spune legea în cazul constituirii consiliilor locale

Art. 1 - (1) Potrivit legii, în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, va avea loc şedinţa de constituire a consiliului local. Convocarea consilierilor locali aleşi şi validaţi în funcţie se face de către prefect, prin ordin, în maximum cinci zile de la pronunţarea hotărârii de validare. La şedinţa de constituire participă prefectul sau reprezentantul său, precum şi primarul sau, după caz, candidatul declarat câştigător la alegerile pentru funcţia de primar.
 
(3) Şedinţa se desfăşoară în condiţii legale dacă participă cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali aleşi. În cazul în care nu se poate asigura această majoritate, şedinţa se va organiza, în aceleaşi condiţii, peste trei zile, la convocarea prefectului. Dacă nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituită, se va proceda la o nouă convocare de către prefect, peste alte trei zile, în aceleaşi condiţii.

(4) În situaţia în care consiliul local nu se poate reuni nici la a treia convocare din cauza absenţei nemotivate a consilierilor locali, prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor locali aleşi care au lipsit nemotivat la cele trei convocări. În cazul în care locurile declarate vacante, potrivit procedurii de mai sus, nu pot fi ocupate cu supleanţi înscrişi pe listele de candidaţi respective, se organizează alegeri parţiale pentru completare, în termen de 30 de zile, în condiţiile legii.
 
Art. 4 - (1) Pentru validarea mandatelor, consiliul local alege prin vot deschis, dintre membrii săi, pe întreaga durată a mandatului, o comisie de validare alcătuită din cinci membri.

(2) Comisia de validare examinează legalitatea alegerii fiecărui consilier şi propune consiliului local validarea sau invalidarea mandatelor.

(3) Comisia de validare va propune invalidarea alegerii unui consilier numai în cazul în care se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă alegerea consilierului s-a făcut prin fraudă electorală, constatată în condiţiile Legii 67/2004.

(4) Validarea sau invalidarea mandatelor se face, in ordine alfabetica, cu votul deschis al majoritatii consilierilor prezenti la sedinta. Persoana al carei mandat este supus validarii sau invalidarii nu participa la vot.

Art. 5 - Pentru validarea mandatelor candidatilor declarati supleanti este aplicabila aceeasi procedura. Pot fi validati numai candidatii declarati supleanti care, la data validarii, fac dovada faptului ca sunt inscrisi in partidul politic, alianta politica sau alianta electorala pe a carei lista au candidat in alegeri.

Art. 6 - Lucrarile sedintei de constituire sunt conduse de cel mai in varsta consilier local, ajutat de cei mai tineri doi consilieri locali, cu asistenta de specialitate a secretarului municipiului, care intocmeste si procesul- verbal al sedintei.

Art. 7 - (1) Consilierii locali ale caror mandate au fost validate depun in fata consiliului local urmatorul juramant in limba romana: „Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa fac cu buna-credinta tot ceea ce sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Constanţa. Asa sa-mi ajute Dumnezeu.”
 
Art. 9. - (1) Dupa declararea consiliului local ca legal constituit, se procedeaza la alegerea presedintelui de sedinta. Alegerea se face prin votul deschis al majoritatii consilierilor in functie. Durata mandatului presedintelui de sedinta nu poate fi mai mare de trei luni. Acelasi consilier poate fi ales presedinte de sedinta cel mult de doua ori pe durata unui mandat. Mandatele nu pot fi consecutive.

(2) Consilierul local ales in conditiile alin. (1) poate fi schimbat din functie, la initiativa a cel putin unei treimi din numarul consilierilor locali, prin votul majoritatii consilierilor locali in functie.

(3) Dupa alegerea presedintelui de sedinta, acesta preia conducerea lucrarilor consiliului.

(4) Hotararile nr. 1-3 se semneaza de presedintele de varsta si de cei doi asistenti ai acestuia si se contrasemneaza de secretar. Aceste hotarari au caracter constatator. Ele nu produc efecte juridice, neputand forma obiectul unor actiuni in justitie.

Art. 10 - (1) Presedintele de sedinta exercita urmatoarele atributii principale:
a)  conduce sedintele consiliului local;
b) supune votului consilierilor proiectele de hotarari, asigura numaratoarea 
voturilor si anunta rezultatul votarii, cu precizarea voturilor pentru, a voturilor contra si a abtinerilor;
c)  semneaza hotararile adoptate de consiliul local, chiar daca a votat impotriva
 adoptarii acestora, precum si procesul-verbal; asigura mentinerea ordinii si respectarea regulamentului de desfasurare a 
sedintelor; supune votului consilierilor orice problema care intra in competenta de
solutionare a consiliului; aplica, daca este cazul, sanctiunile prevazute de statutul alesilor locali sau propune consiliului aplicarea unor asemenea sanctiuni.

(2) Presedintele de sedinta indeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de prezentul regulament-cadru sau insarcinari date consiliului local. 

Alegerea viceprimarului

Art. 11 - (1) Consiliul local alege din randul membrilor sai pe viceprimar, prin vot secret.

(2) Propunerea de candidati pentru alegerea viceprimarului se face de catre grupurile de consilieri, de catre consilieri.

(3) Dupa inregistrarea candidaturilor se ia o pauza in timpul careia se completeaza buletinele de vot.

(4) Exercitarea votului se face intr-o cabina special amenajata, dupa urmatoarea procedura: fiecare consilier primeste un singur buletin de vot, pe care sunt trecute numele tuturor candidatilor. Intrand in cabina, din lista candidatilor vor fi bifate in casuta din dreptul numelui candidatii pe care consilierul doreste sa ii aleaga. Pe buletin va ramane nebifat numele consilierilor pe care nu doreste sa ii aleaga votantul.

(5) Este declarat viceprimar candidatul care a obtinut votul majoritatii consilierilor in functie.

(6) In situatia in care nu s-a intrunit majoritatea prevazuta la alin. (5), se organizeaza un al doilea tur de scrutin, in aceeasi sedinta, la care vor participa candidatii situati pe primele doua locuri. La al doilea tur de scrutin, este declarat ales viceprimar consilierul care a obtinut cel mai mare numar de voturi.

Art. 12. - In caz de balotaj, se va proceda la un nou tur de scrutin, la care vor participa numai candidatii care se afla in aceasta situatie. Va fi declarat ales candidatul care a obtinut cele mai multe voturi.

Art. 13 - Alegerea viceprimarului va fi consemnata in hotararea nr. 3 a consiliului local. Pe durata exercitarii mandatului, viceprimarul isi pastreaza statulul de consilier local, fara a beneficia de indemnizatia aferenta acestui statut. 

Art. 14 - Durata mandatului viceprimarului este egala cu durata mandatului consiliului local. In cazul in cazul in care mandatul consiliului local inceteaza inainte de expirarea duratei normale de patru ani, inceteaza de drept si mandatul viceprimarului, fara vreo alta formalitate.

Art. 15 - Schimbarea din functie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotarare adoptata cu votul majoritatii consilierilor in functie, la propunerea primarului sau a unor treimi din numarul consilierilor locali in functie.
 
Legea nu specifică fără echivoc data până la care vor fi aleşi viceprimarii sau cât timp un consiliu local poate funcţiona fără viceprimari.

Este de aşteptat, astfel, ca această desemnare să se facă ulterior şedinţei de constituire a CLM Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii