Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Nu mai acuz procurorii. Sunt hotărât să renunţ curând“ Fără Strutinsky şi Nicuşor lângă el, Mazăre nu mai candidează la Primărie?

ro

19 Mar, 2015 00:00 2782 Marime text
Radu Mazăre, edilul-şef al municipiului Constanţa, a anunţat, marţi seară, că nu va mai candida, categoric, pentru un nou mandat de primar. Social-democratul a făcut această declaraţie la ieşirea din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acolo unde instanţa analiza propunerea procurorilor DNA referitoare la arestarea sa. Amintim că Radu Mazăre fusese reţinut, la începutul acestei săptămâni, pentru 24 de ore, de procurorii Anticorupţie, cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese (două infracţiuni).
 
Întrebat dacă va mai candida la Primăria Constanţa, Radu Mazăre, liderul PSD Constanţa, a răspuns, marţi seară, la ieşirea din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: „Aia categoric (n.r. aia categoric nu)“. Este pentru prima dată când actualul şef al municipalităţii constănţene face o astfel de declaraţie după alegerile prezidenţiale de anul trecut. Prima dată când retragerea sa de la Primăria Constanţa nu are legătură cu fostul preşedinte Traian Băsescu. Prima dată când o afirmaţie de acest gen nu este urmată de vreo menţiune legată de o posibilă plecare în Madagascar sau în Brazilia.

 „Vreau şi eu să trăiesc“

Cu toate acestea, edilul-şef a făcut, totuşi, câteva declaraţii legate de motivele care l-au determinat să ia această decizie, ieri, atunci când a fost la arestul Poliţiei Capitalei, pentru a-şi recupera actul de identitate şi hainele pe care le-a lăsat acolo. Astfel, Mazăre a explicat: „Am şi eu viaţa mea şi nu m-a câştigat nimeni ca să fiu hăituit în halul acesta. Pentru absolut orice lucru. Nu mai acuz procurorii, dar ştiţi foarte bine că e procurorul care şi anul trecut m-a reţinut şi, tot aşa, am fost eliberat, din lipsă de probe. (...) Nu m-a câştigat nimeni ca să duc viaţa asta, cu geanta la uşă în fiecare dimineaţă, mă ia sau nu mă ia. Aşa că sunt hotărât să renunţ foarte, foarte curând. Nu aş da un termen, dar curând, nu îmi face plăcere, nu mai pot să îmi desfăşor activitatea şi nu mai vreau, m-am săturat să stau cu geanta la uşă“, a mărturisit preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa. Aseară însă, el a afirmat că „plecarea“ sa de la primărie este o chestiune de doar câteva luni.


Ce decizie va lua însă Radu Mazăre e greu de previzionat, având în vedere faptul că el a mai avertizat că va pleca în „ţările calde“ dacă Traian Băsescu va câştiga al doilea mandat de preşedinte, dar şi dacă Victor Ponta va pierde alegerile prezidenţiale. Ceea ce s-a întâmplat şi într-un caz, şi în celălalt. Mazăre nu s-a ţinut de cuvânt, fapt pentru care 2015 l-a găsit tot la conducerea Primăriei Constanţa.

În comparaţie cu momentele electorale precedente, este însă pentru prima dată când toţi membrii tripletei Mazăre - Constantinescu - Strutinsky au probleme cu Justiţia. Probleme fără precedent. Amintim, în acest sens, că Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, se află în prezent în arest la domiciliu, măsură preventivă sub care este judecat pentru subfinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa şi cercetat, în alt dosar, pentru abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (două infracţiuni), conflict de interese (zece infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată), dar şi pentru tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

În ceea ce-l numeşte pe omul de afaceri Sorin Strutinsky, cel considerat, ani de zile, „creierul“ echipei, cunoscut însă drept trezorierul acesteia, el este judecat în stare de arest preventiv pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

„Home alone“

Atmosfera actuală este cumva o „prelungire“ a contextului din vara lui 2014, atunci când despre Sorin Strutinsky nu se mai ştia nimic, iar Nicuşor Constantinescu era plecat în Statele Unite ale Americii. Mazăre rămăsese singur, cercetat sub control judiciar în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, singurul dosar în care edilul-şef e cercetat sub o măsură preventivă. „Home alone“, Mazăre a organizat Carnavalul din Mamaia, s-a costumat ba în Cezar (sinistră previziune a triumviratului eşuat), ba în Ştefan cel Mare, ba în Ramses. Câteva luni mai târziu, ameninţat de propriul partid cu suspendarea, din cauza problemelor pe care le are cu Justiţia, cu prietenii săi arestaţi, Mazăre anunţă, în momentul în care îi expiră ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore emisă de DNA, că renunţă.

Va fi interesant de urmărit ce decizie se va lua în cazul lui Mazăre în urma Consiliului Naţional al PSD de la finalul acestei săptămâni: va fi sau nu suspendat din funcţia de preşedinte al PSD Constanţa? Este acest moment finalul carierei politice şi administrative a lui Radu Mazăre?
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristy 19 Mar, 2015 08:28 Radu, o sa ne spui ca te vor Constantenii si te razgandesti ! De ce nu iti dai demisia acum ? Sau sunt pro blemele constantenilor atat de mari si vrei acum sa le rezolvi? Esti penibil si neserios sa nu zic mincinos .