Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor spera la o victorie De ce a renunţat Tusac la procesul cu ANI?

ro

05 Jun, 2013 00:00 1983 Marime text
La data de 9 noiembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) constata, în urma evaluărilor demarate cu un an înainte cu privire la fostul primar al municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, că social democratul „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 03.11.2008-24.06.2009, respectiv, în perioada 26.07.2008-24.06.2009, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Mangalia, cât şi calitatea de reprezentant al Consiliului Local Mangalia în Adunarea Generală a Acţionarilor a S.C. RAJA S.A Constanţa şi a S.C. «Administrarea Parcului Industrial Mangalia» S.R.L.”. Potrivit ANI, Tusac ar fi încălcat astfel dispoziţiile art. 87, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Agenţia Naţională de Integritate menţiona, în comunicatul publicat pe 9 noiembrie 2011, că alegerea lui Tusac în funcţia de primar a fost validată pe 19 iunie 2008, precum şi că, prin Hotărârea nr. 50 a Consiliului Local Mangalia, Claudiu Tusac a fost desemnat, pe 26 iulie 2008, reprezentantul CL în AGA a S.C. „Administrarea Parcului Industrial Mangalia” S.R.L. „Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform dispoziţiilor art. 87, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 161/2003, funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”.
Mai mult decât atât, ANI constata la acea dată şi „indicii referitoare la posibila săvârşire”, de către fostul primar al municipiului Mangalia, „a infracţiunii de fals în declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României, întrucât, în declaraţia de interese depusă la data de 16.06.2009, nu a menţionat calitatea de reprezentant al Consiliului Local Mangalia în Adunarea Generală a Acţionarilor a S.C. «Administrarea Parcului Industrial Mangalia» S.R.L. Şi a S.C. RAJA S.A. Constanţa”.

Drumul instanţei...

Pe data de 29 noiembrie 2011, Claudiu Tusac cheamă în instanţă Agenţia Naţională de Integritate. Mai exact, potrivit datelor puse la dispoziţie de către Portalul instanţelor de judecată, la această a fost înregistrat, la Secţia Contencios administrativ şi fiscal, dosarul cu numărul unic 1315/36/2011, având ca obiect „anulare act administrativ - suspendare executare act administrativ”. Părţi în această cauză au fost Mihai Claudiu Tusac - cu domiciliul procesual ales la cabinetul avocatului Marius Mocanu, având calitatea de reclamant, în timp ce Agenţia Naţională de Integritate  a fost pârât.
La data de 25 ianuarie, completul de judecată C 23 Fond, prin sentinţa civilă nr. 41/CA respinge acţiunea ca nefondată. Nemulţumit, Tusac a atacat decizia Curţii de Apel Constanţa la Curtea Supremă de Justiţie a României. Pe data de 30 mai a acestui an, prin intermediul deciziei nr. 5470/30.05.2013, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au luat „act de renunţarea recurentului-reclamant (n.r. Tusac) la dreptul pretins prin acţiunea formulată în dosarul nr. 1315/36/2011”. În acelaşi dosar, Curtea Supremă a admis recursul declarat de Mihai Claudiu Tusac împotriva sentinţei nr. 41/CA din 25 ianuarie 2012 a Curţii de Apel Constanţa - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. 

Pe cale de consecinţă, judecătorii au anulat sentinţa atacată şi pe fond au respins acţiunea formulată de reclamantul Claudiu Tusac. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins, ca inadmisibile, cererile de intervenţie formulate de Traian Cristea, Constantin Radu, Nicolae Anghel, Mugur Viorel Mitrana şi Florin Mitroi în interesul recurentului-reclamant. Decizia Curţii Supreme este definitivă.
În altă ordine de idei, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a declarat, în ziua în care ANI a constatat „încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor” în cazul său, că va acţiona în instanţă ANI, dar şi că „primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, a câştigat definitiv în instanţă” într-o situaţie similară cu a sa. Când a câştigat Tusac procesul cu ANI? Căci din datele disponibile pe Portalul instanţelor de judecată reiese faptul că fostul primar tocmai a renunţat la proces.
Menţionăm că am încercat să aflăm punctul de vedere al lui Claudiu Tusac, dar acesta nu poate fi contactat. În eventualitatea în care ne va transmite, totuşi, un punct de vedere, acesta va fi ulterior publicat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii