Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicusor Constantinescu da bani unde trebuie (?!)

ro

26 Oct, 2009 01:30 5589 Marime text
cap1.jpgSOTI Cable Neptun, Pomacost, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România şi SC Lima Prod Prest SRL au câştigat contracte „grase" la CJC

Sistemul Electronic de Achiziţii publice (SEAP) a publicat, zilele trecute, patru anunţuri de atribuire de contracte scoase la licitaţie de către Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu.

Cele patru atribuiri nu fac altceva decât să ne arate încotro se duc fondurile judeţului şi cine o duce bine, pe bani publici, în timpuri de criză. Dar, să vedem cine şi pentru ce se înfruptă din banii CJC-ului. Anunţul de atribuire 92002/23.10.2009 ne arată că SC SOTI Cable Neptun a câştigat contractul pentru „sevicii de publicitate media TV - Reţea internaţională de terminale informatice România - Bulgaria RITI proiect Phare CBC 2005/017-535.01.01.13". Aşadar, TV Neptun bagă în buzunar 60.674 de lei. De altfel, televiziunea de casă a PSD-iştilor constănţeni a fost şi unicul ofertant. Aşa cum semnalam în ediţiile anterioare, contractul a fost făcut parcă mănuşă pentru TV Neptun, post pentru care atât primarul Radu Mazăre, cât şi Constantinescu au o afinitate deosebită. Păi cum să nu fie aşa, în condiţiile în care în SC SOTI Cable Neptun îi regăsim ca acţionari pe unii dintre cei mai vechi parteneri de afaceri ai celor doi şefi de şefi constănţeni?! Ba mai mult, din acţionariatul firmei a făcut parte, la începuturi, chiar şi Mazăre. La înfiinţarea ei, şi primarul Radu Mazăre. Până în 2004, funcţia de director al postului a fost deţinută chiar de fratele primarului. În prezent, primarul nu apare în actele companiei şi nici în cel al firmelor care deţin părţi sociale în SOTI Cable Neptun - firma care administrează postul de televiziune TV Neptun. În prezent, Mazăre şi Constantinescu, alături de Sorin Strutinsky şi Mihail Cârciog - patronii SOTI Cable Neptun, sunt parteneri de afaceri în Conpress Group, SC Xenoti (Hotel Flora) şi Sigma Trading. Şi nu trebuie uitat faptul că postul TV câştigă contracte unul după altul de la autorităţile locale şi judeţene.

salvamar.jpgCJC, salvamar pentru Oancea

Să trecem la cel de-al doilea anunţ de atribuire: 92001/23.10.2009. Denumirea contractului: „costume neopren şi accesorii pentru salvatorii acvatici". Suma pusă la bătaie, 140.594 de lei, a ajuns la Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, cea care a pus mâna şi pentru contractul pentru serviciul de salvamar, vara aceasta, de la Primăria Constanţa, pentru 989.500,81 de lei fără TVA. Dar nu ne oprim aici. Asociaţia este condusă de Gheorghe Oancea, nume foarte cunoscut şi lipit bine de grupul Mazăre - Constantinescu. Familia lui Gheorghe Oancea deţine două restaurante, unul în Portul Tomis şi un altul în parcul Tăbăcăriei. Asta ca să nu mai punem la socoteală On Plonge jr., de lângă fosta braserie Neptun, pe locul căruia se ridică un hotel. Restaurantul La Cetate, vecin cu Ţara Piticilor, aparţine firmei Cabiria SRL, ai cărei acţionari sunt copiii cuplului Oancea, Ionuţ şi Alexandru. Capul familiei, Gheorghe, mai este implicat şi în SC Mobitom SA, firma cu puternice legături cu primarul Radu Mazare. Câştigătoare a numeroase lucrări publice, Mobitom îi are ca administratori pe Oancea, Valentin Cioceanu şi pe Valentin Boroş. Aceasta nu este singura afacere care leagă numele Oancea de cel al lui Mazăre. Şeful salvamarilor este acţionar şi în Five Holding, despre care se ştie că este un business apropiat sufletului primarului. De altfel, oricine din Constanţa ştie că magazinul Brick, proprietate a societăţii, este „afacerea lui Mazăre". Gheorghe Oancea este singurul asociat persoană fizică. Acţionariatul este completat de SC DITLINE INVESTMENTS LTD din Cipru şi de o listă de acţionari. Ca administratori îi regăsim, pe lângă Oancea, pe Gabriel Culea şi Victor Fedul. În 2003, Five Holding era alcătuită din cinci societăţi: SC Dorada Fishing Exim, Morul SRL, Euxin Fishing Company, Shark SRL şi Tethys Service. Mobitom-ul lui Oancea a mai câştigat o licitaţie de la CJC în acest an, legată tot de serviciul de salvamar. Contractul, în valoare de aproape un milion 700 de mii de euro fără TVA, acordat pe 20 iulie a.c., are ca obiect lucrări de construcţie şi proiectare pentru posturi pentru servicii de urgenţă, salvare şi salvamar.

Afacere de familie - Pomacost

Următoarea oprire: Pomacost. Firma administrată de Basarab Popa, cel despre care se spune că ar fi vărul primarului Radu Mazăre, a câştigat, potrivit anunţului de atribuire 91998/23.10.2009, contractul pentru furnizare de plante decorative şi sistem de udare a plantelor pentru Consiliul Judeţean Constanţa al cărui şef este Nicuşor Constantinescu. Pentru contractul semnat pe 9 septembrie, Pomacost va primi 371.500 de lei. Evident, de-a lungul timpului, societatea a fost abonată, putem spune, la contractele municipalităţii, de la care a câştigat bani frumoşi. Ba chiar numele lui Basarab Popa apare şi în telenovela retrocedărilor, dosar în care vărul este inculpat. Pomacost deţine o pepinieră la ieşirea din oraş. Terenul pe care este amplasată pepiniera a ajuns la Pomacost în urma unei retrocedări „instrumentate" de Radu Mazăre. Terenul de 17.878 de metri pătraţi a fost retrocedat chiar în jurul birourilor vărului Popa. La scurt timp au devenit proprietatea Pomacost, care şi-a făcut acolo serele. Societatea lui Basarab Popa a intrat în posesia pământului pe 28 ianuarie 2005, atunci când a încheiat tranzacţia de cumpărare cu SC Habitat şi Ambient SA. Aşa că ajutorul între rude se pare că este foarte important în familia Mazăre - Popa. Pentru că edilul este în spatele tuturor „realizărilor" vărului său, Basarab.

Drăgoi - no name?

Cel de-al patrulea anunţ de atribuire publicat pe SEAP, cel cu numărul 92000/23.10.2009, ne arată că SC Lima Prod Prest SRL a câştigat contractul nr. 16240 din 17 august a.c., în valoare de 341.618 de lei, pentru furnizare de standuri expoziţionale dotare Pavilion Expoziţional Constanţa. Lima Prod Prest are sediul pe IC Brătianu nr. 58, bloc A3, sc. A, etaj 10, ap. 43 şi are ca obiect principal de activitate, potrivit Registrului Comerţului, „Activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi alte activităţi specializate de secretariat". Potrivit RECOM, asociaţi în firmă sunt Marius Drăgoi şi Elena Georgescu. Ciudat este că acelaşi Registru al Comerţului ne arată că, în 2008, firma a avut o cifră de afaceri de 22.453 lei, un profit de 37.676 de lei şi asta cu... zero salariaţi. Cam „slăbuţ", dar cu toate acestea câştigă contracte la CJC. Marius Drăgoi mai este implicat în societăţile Gena Summer Consulting SRL şi Biaplast Term SRL, aflată în dizolvare judiciară.

 {mos_ri:Nicusor Constantinescu}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • roxana 26 Oct, 2009 20:05 Lima Prod Prest este inregistrata la adresa unde locuieste consilierul local psd daniel georgescu,director general la expertissa constanta,firma din sediul psd,iar elena georgescu e sotia lui.marius dragoi e sotul danei dragoi,director executiv la expertissa constanta.deci no name dar tot in cercul psd de folosire a banilor publici.contract de 3miliarde 4 sute de milioane vechi pt o firma fara angajati
  • RITA 26 Oct, 2009 09:06 CHIAR NU VA ESTE CLAR CA ATAT IN PRIMARIE CU MAZARE CAT SI IN CJC ESTE UN JAF PE BANI PUBLICI ???? DACA TOT SUNT DECE SA NU CHELTUIM SI LA POMACOST SI LA SOTI SI UNDE MAI AVEM RUDE DE HOTIE .SUCCES HOTIOLOR