Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucian Băluţ nu a revenit încă în PSD PSD şi PDL Constanţa vor doar locuri eligibile la europarlamentare

ro

22 Jan, 2014 00:00 2542 Marime text
Fostul deputat Zanfir Iorguş este propunerea PDL Constanţa pentru alegerile europarlamentare de anul acesta. În ceea ce-i priveşte pe social democraţii constănţeni, aceştia nu au stabilit încă, oficial, care sunt candidaţii. Totuşi, la sfârşitul acestei luni, pesediştii se vor reuni într-o şedinţă centrală, context în care este foarte posibil să se discute şi despre desemnarea candidaţilor pentru scrutinul din mai.
 

În urma europarlamentarelor din luna mai vor fi desemnaţi cei 751 de aleşi din Parlamentul European. Astfel, fiecare stat membru UE îşi va trimite în PE, pentru următorii cinci ani, deputaţii. La alegerile de anul acesta România va pierde un loc în cel mai important for al Uniunii Europene, rămânând cu 32 de eurodeputaţi. Europarlamentarele vor avea loc, în toate statele membre UE, între 22 şi 25 mai.
Senatorul Gigi Chiru, liderul democrat liberalilor constănţeni, declara, la începutul lunii decembrie, că Biroul Permanent Judeţean al PDL Constanţa a votat propunerea pentru europarlamentare, în persoana fostului deputat Zanfir Iorguş. Chiru a menţionat că propunerea PDL Constanţa va fi prima pe lista de propuneri a regiunii de sud-est. Poziţia a doua va fi ocupată de propunerea PDL Tulcea, a treia, de PDL Buzău, iar a patra, de PDL Galaţi. Locul 5 le revine democrat liberalilor din Brăila, iar locul şase pedeliştilor din Vrancea.

Cu toate că a fost desemnat candidatul PDL Constanţa pentru europarlamentare, Zanfir Iorguş, fostul primar al municipiului Mangalia, nu ar fi, susţin chiar colegii săi de partid, prea dornic să ajungă în PE. Asta şi pentru că fostul parlamentar a rămas cumva cu nostalgia Primăriei Mangalia, pe care ar vrea să o recâştige.
Cât despre poziţia pe care constănţenii o vor primi pe lista de candidaţi a PDL, Chiru susţine că speră să fie vorba despre un loc eligibil. „E greu de anticipat dacă obţinem sau nu un loc eligibil. Vor fi aplicate nişte criterii de selecţie: performanţele judeţului care face propunerea, notorietatea candidatului... Oricum va fi, Constanţa nu va forţa, nu vrem să neîndreptăţim alte organizaţii. Vom vedea... În orice caz, până pe 1 februarie, candidatul trebuie să îşi exprime şi dorinţa de a susţine financiar campania”, a conchis Gigi Chiru.
 
Pentru moment, Băluţ nu confirmă candidatura
 
La nivelul Organizaţiei PSD Constanţa lucrurile nu sunt atât de... transparente. Aici, discreţia pare a fi, cel puţin pentru moment, cuvântul de ordine. E drept, a tot fost vehiculat numele fostului deputat Lucian Băluţ, fost director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Băluţ nu confirmă însă informaţia şi precizează că, la momentul actual, se concentrează asupra activităţii sale de la catedră, la Universitatea Maritimă Constanţa. Amintim că Băluţ este profesor universitar doctor inginer şi are o carieră de peste 30 de ani la catedră.

De menţionat este şi că Lucian Băluţ nu a revenit nici până acum în PSD. Înainte de a fi numit director la CNAPMC, Băluţ s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa. Chiar dacă a demisionat din funcţia amintită în vara anului trecut, el nu a revenit încă oficial în PSD Constanţa, dar o va face în viitorul foarte apropiat.
Cât despre o eventuală candidatură la europarlamentare, din partea PSD Constanţa, a fiicei fostului consilier local Ali Nurhan, surse din PSD Constanţa susţin că ar fi vorba doar despre „o intoxicare”.
Trebuie menţionat că PSD Constanţa nu va discuta despre o candidatură dacă nu va primi un loc eligibil. Este oportun să amintim aici că, la cele mai recente europarlamentare, Lucian Băluţ a fost, până la un punct, candidat. El s-a retras ulterior pentru că nu a primit o poziţie eligibilă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii