Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Localele şi parlamentarele rămân separate Vezi cine vrea şi cine poate să intre în alegerile locale la Constanţa! (galerie foto)

ro

26 Jan, 2012 00:00 3158 Marime text

cap_2.jpgJudecătorii Curţii Constituţionale au decis că alegerile locale nu pot avea loc simultan cu cele parlamentare. Potrivit CCR, comasarea alegerilor, pentru care cabinetul condus de Emil Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament, este neconstituţională. Cum i-a prins această veste pe liderii politici locali, aflaţi în continuare. Cine, unde candidează şi ce şanse au la alegerile care vor avea loc la începutul lunii iunie, aflăm chiar de la ei.

Chiru: „În două săptămâni, PDL Constanţa îşi va prezenta candidaţii"

Preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, a spus că decizia privind neconstituţionalitatea alegerilor comasate emisă de magistraţii Curţii Constituţionale nu se poate comenta, ci trebuie pusă în aplicare. În schimb, Chiru susţine că nu a fost luat prin surprindere de veste şi că în acest moment organizaţia este pregătită să intre oficial în competiţia electorală. În privinţa desemnării candidaţilor la primăria oraşelor şi a municipiilor, dar şi la Consiliul Judeţean, Chiru a mai cerut două săptămâni de clemenţă. „Pot spune că organizaţia PDL de la Constanţa este pregătită pentru alegeri, este pregătită să intre în competiţie pentru Primăria Constanţa şi pentru Consiliul Judeţean. În două săptămâni vor fi lansate oficial candidaturile, unele dintre ele sunt deja cunoscute, altele vor fi stabilite în urma sondajelor de opinie sau a unor decizii politice", a mai spus liderul PDL. Chiru şi-a reiterat intenţia de a candida pentru Primăria Constanţa şi a adăugat că este dispus să poate discuţii preelectorale cu toate formaţiunile politice dispuse să-l susţină, mai puţin cu cele care fac parte din USL. PDL va avea candidaţi în toate localităţile din judeţ atât la funcţia de primar, cât şi liste complete pentru consiliile locale. Pentru municipiile Mangalia şi Medgidia, în opinia lui Chiru, soluţiile PDL în acest moment sunt „ deputatul Zanfir Iorguş şi Dumitru Moinescu". Şi „outsiderul" Mihai Petre pare decis să nu renunţe. El a precizat că va rămâne în competiţia internă şi se va supune votului partidului. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat la rândul său că până la începutul lunii martie democrat-liberalii îşi vor prezenta candidaţii pentru primăriile marilor oraşe. La rândul său, preşedintele organizaţiei municipale a PDL, Maria Stavrositu, spune că se va consulta cu conducerea centrală a partidului înainte ca Biroul Municipal să desemneze candidatul pentru Primăria Constanţa, dar şi că întreaga listă a consilierilor locali va fi bătută în cuie până la jumătate lunii martie. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că unii membri îşi doresc ca ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, să-şi asume o candidatură împotriva lui Radu Mazăre pentru Primăria oraşului Constanţa, însă deocamdată aceasta ezită.


alegeri_-_Maria_Stavrositu.jpg
UNPR anunţă candidat propriu la Consiliul Judeţean

Preşedintele UNPR Constanţa, George Lipoveanu, spune că dacă ar fi fost judecător la CCR, ar fi dat şi el aceeaşi sentinţă, cu amendamentul că, în calitate de om politic, vestea nu-l prinde prea bucuros. „Suntem prea tinerei, ne-am fi dorit să avem mai mult timp la dispoziţie, să mai creştem. Dar cred că ne vom descurca oricum. La Primăria Constanţa, cel mai probabil vom susţine candidatul colegilor de Coaliţie, adică al PDL, însă pentru Consiliul Judeţean vom avea candidat propriu, pe care îl vom anunţa în perioada imediat următoare. La Hârşova, vom câştiga cel mai probabil alegerile cu Ionel Gae, la Techirghiol cu Giuliano Voicu şi la Tuzla cu Marian Sărăcilă. La Medgidia şi Mangalia vom susţine candidaţii colegilor de Coaliţie, iar la Cernavodă candidatul nostru va fi Tiberiu Popescu. Evident, la Peştera, Valentin Vrabie va candida din partea UNPR şi urmează să anunţăm şi alte surprize", a conchis Lipoveanu.

USL merge cu Mazăre şi Constantinescu

Preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, spune că USL va intra în alegerile locale cu Radu Mazăre, candidat la Primăria Constanţa, şi cu Nicuşor Constantinescu - la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Şi în restul localităţilor, USL va susţine pentru locale primarii în funcţie şi doar acolo unde va fi cazul există şi posibilitatea ca PNL să aibă candidaţi proprii. În privinţa desemnării consilierilor, urmează o discuţie în cadrul USL în cadrul căreia se va stabili dacă listele vor cuprinde un număr egal de aleşi atât pentru PNL, cât şi pentru PSD. Liberalii par să nu moară de grija conservatorilor cu care au totuşi o alianţă. În schimb, liderul conservatorilor, Dan Rahău, nu pare deranjat de faptul că va fi nevoit, conform protocolului, să susţină doi oameni care l-au făcut să plece din PSD în urmă cu ceva ani. „În teritoriu, vom susţine fie candidatul PNL, fie al PSD, în funcţie de discuţiile pe care le vom avea. Nu exclud să mai apară şi alte noutăţi. Poate se revine asupra legii alegerii primarului, nu se ştie", spune Rahău. Social-democraţii par relaxaţi şi aşteaptă să li se întoarcă şeful din minivacanţa de schi pentru a comunica oficial informaţii de natură politică. Ei sunt decişi să nu cedeze, cel puţin pe plan local, niciunul din posturile de viceprimari, deţinute de Gabi Stan şi de Decebal Făgădău. De asemenea, surse PSD spun că şi listele de consilieri vor arată precum sondajele, evident în favoarea PSD, liberalii neavând cum să mai crească, oricât de mult ar visa.

PP-DD vrea primar cu notorietate şi poliglot


Gheorghe Slabu, preşedinte PP-DD, spune că a fost desemnată deja comisia care va analiza candidaţii ce vor participa la alegerile pentru primari şi consilii locale, pe criterii de competenţă profesională, socio-politică, notorietate şi cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională.

PER va avea candidaţi în 35 de localităţi



alegeri_-_PNL_Gheorghe_Dragomir.jpgDupă ce a refuzat un post de vicepreşedinte la UNPR şi de responsabil de departament comunicare, Gheorghe Donţu rămâne la ecologişti, unde va coordona în calitate de preşedinte campania electorală în cel puţin jumătate din localităţile judeţului. Ecologiştii vor anunţa candidaţi proprii atât la Primăria Constanţa, cât şi la Consiliul Judeţean şi, acolo unde vor fi solicitaţi, vor susţine candidatul cel mai bine plasat. Donţu nu exclude să fie anul acesta cel mai vârstnic candidat la Primăria Constanţa, dar.. rămâne de văzut.

Dan Chirondojan, bun la toate pentru PNŢCD


Fostul prefect ţărănist, Dan Claudiu Chirondojan, pare să fie singura soluţie pentru PNŢCD atât pentru Primărie, cât şi pentru Consiliul Judeţean. Totuşi, preşedintele organizaţiei, Tudorel Chesoi, nu exclude alianţe preelectorale prin care PNŢCD să fie alături de un alt candidat mai bine plasat în lupta pentru CJC. În judeţ, doar primarii din Vulturu şi Cogealac sunt creditaţi cu şanse pentru un nou mandat, ultimul, Cati Hristu, cu condiţia să-şi lămurească problemele din justiţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constanteni, 26 Jan, 2012 08:57 Sansa noastra impotriva lui "El Comandante" este numai Anca Boagiu. Propuneti, iesiti si VOTATI-O !!!