Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lidl - afacerea acoliţilor lui Mazăre?!

ro

18 May, 2011 00:12 4397 Marime text

cap_7.jpgConstanţa se va îmbogăţi cu cel puţin două centre comerciale Lidl.

Proiectele au fost depuse pentru a-şi primi autorizaţiile de către firme pe care le putem privi ca fiind apropiate primarului Radu Mazăre: Rezident Com şi Westhouse Group.

În primul caz, centrul Lidl va lua naştere pe terenuri retrocedate, în zona Compozitorilor, pe strada Baba Novac. Terenul are o suprafaţă totală de 6.660 mp şi este format din lotul 56/14, de 6167 mp, proprietate SC Rezident Com SRL, conform actului de dezmembrare 758 din 26 noiembrie 2009, iar lotul 57, de 491 mp, aparţine SC Soval International SRL, conform contractului de vânzare-cumpărare 20155 din 2006. Actul de dezmembrare 758 din 26 noiembrie 2009 arată că lotul 56, având o suprafaţă totală de 10.210 mp şi număr cadastral 112.788, înscris în Cartea Funciară nr. 100.309, achiziţionat prin contractul de vânzare-cumpărare 3117 din 14 august 2008, a fost împărţit în 14 loturi. Potrivit aceluiaşi act, proprietatea a fost evaluată la 13.200.000 lei. Aşadar, lotul 14 va fi folosit pentru magazinul Lidl. Se mai spune în documente că pentru proiect s-a obţinut Certificatul de urbanism 1341 din 14 mai 2010 şi că pentru acces se va folosi şi lotul 58/1/11, proprietatea Panel Building System SRL. Nu mai departe de acum două zile, consilierii locali au votat o hotărâre prin care tocmai Rezident Com şi Panel Building System donau terenuri municipiului, pentru realizarea de căi de acces. Şi poate că întregul business cu Lidl şi drumurile aferente nu ar fi fost atât de ciudat dacă nu vorbim despre terenuri retrocedate de administraţia Mazăre şi de investiţii făcute de colegii de inculpare ai primarului. Aşa cum ZIUA de Constanţa v-a mai prezentat, Rezident Com şi Panel Building System sunt afacerile lui Valentin Gheorghe Ionescu, fost coleg de institut de Marină al primarului Radu Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu.

Pe „barba" lui Cocăneanu

SC Rezident Com îi are ca asociaţi pe Valentin Gheorghe Ionescu şi societatea cipriotă Master Job Limited. Ciudat, mail-ul companiei este sud@lidl.ro. Oare firma deţine franciza pentru zona de Sud-Est?! Celălalt donator, SC Panel Building System, îi are ca asociaţi pe Mihaela Elvira Gherasim şi SC Compania Servicii şi Consultanţă. În cel din urmă business sunt implicaţi Valentin Gheorghe Ionescu şi Willdrige Consulting Limited din Cipru. Terenul pe care va fi construit Lidl-ul, dar şi cel al Panel Building System provine din Dispoziţia de primar nr. 3694, semnată de primarul Radu Ştefan Mazăre pe 5 noiembrie 2002 în beneficiul lui Dumitru Ioan Constantin Cocăneanu. Apoi, terenul a ajuns la Paraschiva Barbu, mama deputatului PSD Antonella Marinescu. De altfel, în 2007, la Agenţia pentru Protecţia Mediului era depus dosarul privind proiectul „modificare HCLM 588/2005 prin schimb funcţiune din zona instituţii, servicii în locuinţe cu regim de înălţime P+4-10E", amplasat tocmai pe Baba Novac, zona Compozitorilor, lot 56, 59, 60.

Beneficiara proiectului care includea nu mai puţin de şapte blocuri era Paraschiva Barbu. Nici nu mai este nevoie să spunem că şi venerabila doamnă se află printre inculpaţii în dosarul retrocedărilor pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, ca interpus cumpărător de terenuri.

Tomis Car - Babinciuc - Westhouse

Cel de-al doilea Lidl se va ridica pe terenul fostei autogări Nord, în apropierea Pieţei Tomis 3. Proiectul a fost demarat de SC Westhouse Group SRL, însă societatea a vândut terenul unei alte firme, din câte se pare SC Lidl România SRL. RomReal Ltd, compania din Bahamas care deţine SC Westhouse Group SRL, a anunţat în 2010 vânzarea terenului de 5.437 mp pe care, la un moment dat, se afla autogara Tomis III. Printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei, RomReal anunţa că preţul tranzacţiei a fost de 2,3 milioane de euro cash. Potrivit raportului financiar aferent celui de-al treilea trimestru al lui 2010, RomReal a folosit 2,1 milioane euro din suma obţinută din vânzarea terenului pentru a acoperi o parte din creditul contractat la Alpha Bank. Cu toate că suma nu este de neglijat, RomReal mai are de plătit, potrivit aceluiaşi raport, 11.600.000 de euro. Westhouse cumpărase terenul de 5.210 mp pe 26 mai 2006 de la SC Goldony Company SRL, firmă reprezentată prin Vasilica Ion, în calitate de acţionar şi administrator. La rândul său, Goldony Company cumpărase fosta autogara prin contractul de vânzare-cumpărare 678 din 18 aprilie 2006, încheiat cu Vasile şi Elena Babinciuc, prin mandatar Cameliu Vasilică Babinciuc. Soţii Babinciuc dobândiseră terenul cu titlul de bun devălmaş prin contractul de vânzare-cumpărare 8151 din 15 decembrie 2004. Părinţii afaceristului Cameliu Babinciuc, cunoscut ca apropiat al primarului Radu Mazăre, cumpăraseră terenul de la SC Tomis Car SA în temeiul contractului de vânzare-cumpărare active nr. 5523 din 31 august 2004 şi a actului adiţional la acesta, autentificat sub nr. 3127 la data de 4 iulie 2005. Informaţiile spun că Babinciucii au pus mâna pe autogară pentru numai 3,3 miliarde de lei vechi, preţul unui apartament cu trei camere la acea dată. La acel moment, Garda Financiară Constanţa efectuase o verificare foarte riguroasă a modului în care s-a făcut privatizarea societăţii Tomis Car SA, scoţând la iveală faptul că preţurile de vânzare ale autogărilor Nord, Sud şi Autocoloana Marfa 3 au fost mult subevaluate, fiind cumpărate, cu ajutorului FPS-ului, de membri PSD sau de apropiaţi ai partidului, asociaţi ai lui Corneliu Iacubov şi prieteni cu Miron Mitrea.

Despre Westhouse Group putem spune că a avut proiecte multe din care a rămas cu... puţine. Oasis Residence din Ovidiu şi Central Apartments din strada Duiliu Zamfirescu sunt proiecte pe care compania nu le-a mai finalizat ori le-a vândut. Este adevărat, a terminat de construit Corallia Residence, la intrare în staţiunea Mamaia, şi se laudă că au vândut toate apartamentele şi spaţiile comerciale, chiar dacă menţionează în raportul financiar că se află în litigiu cu unul dintre cumpărători. În primăvara anului 2006, comisarii Gărzii Financiare Constanţa sesizau Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu privire la o suspiciune de spălare de bani.

Primăria fără bani face drumuri pentru Grizzly

Despre proiectele Lidl am discutat cu Valentin Gheorghe Ionescu (a cărui poreclă este Grizzly). Şeful Rezident Com. nu a vrut să ne lămurească dacă deţine sau nu franciza Lidl pentru această zonă democratică, însă nu a negat acest fapt. A început prin a nega că ar deţine informaţii despre Lidl-ul de pe Baba Novac, ca să nu mai spunem despre cel din Tomis III. Apoi, brusc, şi-a amintit. „Urmează să vedem ce vom face...", a spus Ionescu. „Explicaţiile" sale au inclus doar câteva ziceri: „urmează să vedem... Este o chestiune privată... Sunt chestii de business... Nu avem termen de finalizare". Ne pare a se teme de concurenţa hypermagazinelor din zonă, cum ar fi Real sau Metro. A spus scurt şi cuprinzător: „Concurenţa este mare, scapă cine poate". Afaceristul a recunoscut că terenurile donate Primăriei Constanţa în şedinţa de Consiliu Local de luni vor fi folosite pentru amenajarea drumurilor de acces către Lidl. Aşadar, municipalitatea săracă a Constanţei va face drumuri pentru magazinul de pe terenuri retrocedate?! Valentin Gheorghe Ionescu este un nume greu de trecut cu vederea în peisajul afaceristic al oraşului condus de atâta vreme de Radu Mazăre. Bărbatul, proaspăt divorţat, este implicat în firme precum Compania de Servicii şi Consultanţă SA, Compania de Tutun şi Ziare SA, Habitat şi Ambient, Sisteme Internaţionale de Afaceri, Euro Antreprenor, Eco Industries Trading Group, Dusep, Societatea Naţională de Distribuţie SA, Euro Pro Construct şi Jacobs, Hendrix&Partners. Numele său este legat şi de dosarul retrocedărilor, în cadrul căruia este inculpat pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie la capitolul „Cesionari cumpărători de drepturi succesorale", alături de Cristian Borcea, Mihai Camboianu, Daniel Ene, Carmen şi Marius Puşcaşi şi Mihai Sergiu Ceacîreanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii