Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laszlo Kallai „Mazare sa-si aduca aminte ca a baut cafele pe banii ziaristilor"

ro

10 Dec, 2008 01:23 1066 Marime text

lazlo_kallai_2.jpgDREPTUL LA OPINIE

„Vom ajunge mereu la aceeaşi poveste: hai să băgăm pumnul în gura presei, dacă nu pumnul, măcar bocancul, dacă nu bocancul, măcar justiţia"

Laszlo Kallai, jurnalist de investigaţie la cotidianul ZIUA, îşi spune opinia în cazul „Mazăre-Feri Predescu". Autor al multor anchete ce au avut ca protagonişti persoane sus puse din România, ziaristul a fost ameninţat de un şef din cadrul MIRA în urmă cu doar câteva luni.

A fost Feri Predescu primul jurnalist care a făcut afirmaţii de acest gen despre Mazăre?
Şi eu l-am făcut infractor. L-am făcut praf şi pulbere, atât în presa constănţeană, cât şi în cea centrală, şi nu m-a dat în judecată.

Despre legătura sa cu fraţii Vasea s-a tot discutat. Credeţi că a ales-o tocmai pe Feri pentru judecată numai pentru a oferi un exemplu?
Nu cred că este un semnal pentru presă, în general. Mazăre nu este la prima abatere. Nici legăturile  sale cu lumea, să-i spunem controversată, nu sunt o noutate. Nici procesele. Eu un singur lucru aş dori să-i aduc aminte lui Radu sau Răducu, cum îi spuneam noi în Parlament, când eram colegi de presă, când venea cu Stan (n.r. - viceprimarul Gabi Stan), fostul lui coleg de redacţie şi actual coleg în Primărie. Să nu uite că au băut multe, multe cafele pe acolo pe banii ziariştilor, atunci colegii lor din Bucureşti. Mie mi se pare absolut ireal când un om se schimbă atât. Când el risca să fie lezat într-un fel sau altul de lumea politică, ţipa după ajutorul presei. Acum, brusc, s-a sucit. Nu este corect.

Este normal ca un om care a simţit frustrarea ziaristului redus la tăcere printr-un proces şi care s-a luptat pentru a-şi găsi dreptatea la Strasbourg să supună la aceleaşi „chinuri" un coleg de breaslă?
Nu este moral, nu este corect. Ca om nu poţi face aşa ceva. Legăturile lui Radu Mazăre şi ale unei grupări din imediata lui apropiere, amici, prieteni... sunt de notorietate. Iar ceea ce este de notorietate nu se pedepseşte în instanţă. Este o cutumă europeană. Nu este inventată de Feri. Nu a fost nici prima, nici ultima care a spus lucrul ăla. Nu a dat în judecată pe nimeni în campania electorală, când a fost prezentat acel filmuleţ cu hotelul lui de prin Brazilia sau de nu ştiu unde.

Cum credeţi că se va finaliza întreaga situaţie?


Putem discuta la infinit şi vom ajunge mereu la aceeaşi poveste: hai să băgăm pumnul în gura presei, dacă nu pumnul, măcar bocancul, dacă nu bocancul, măcar justiţia. În România sunt şanse să reduci la tăcere un jurnalist pe calea justiţiei. Dar, dacă Feri va ajunge la CEDO, este imposibil să nu câştige. Aşa sunt procedurile. Eu i-aş spune lui Feri să dea ştiri în continuare despre relaţiile lui Mazăre cu lumea interlopă sau mai puţin interlopă.

Cum ar trebui să lupte presa cu o asemenea atitudine din partea unui primar?
Este foarte greu să faci acest lucru, atâta timp cât el şi o parte a găştii lui controlează o mare parte a difuzării presei în România. Foarte multe redacţii s-au oprit în a face dezvăluiri tocmai din această cauză.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii