Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis nu a fost incompatibil Decizia Înaltei Curţi le dă speranţe zecilor de aleşi din judeţul Constanţa „ochiţi“ de ANI

ro

22 Jan, 2015 00:00 2736 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis a câştigat definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea, după ce instanţa supremă a respins, ieri, recursul ANI. Astfel,  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulat de Agenţia Naţională de Integritate după ce Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate preşedintelui României şi fostului primar al municipiului Sibiu şi a dispus anularea deciziei ANI. De fapt, judecătorii au confirmat hotărârea luată anterior de Curtea de Apel Alba Iulia. Decizia instanţei supreme, prin care s-a stabilit că Iohannis nu a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile Apă Canal şi Pieţe, este definitivă.

Hotărârea finală a Înaltei Curţi a fost aşteptată cu sufletul la gură de zecile de primari din judeţul Constanţa, care au fost găsiţi incompatibili de ANI din pricina aceluiaşi articol de lege. Aceştia şi-au pus speranţele ca decizia adoptată în cazul primului om în stat să li se aplice şi lor, speţele judecate fiind cât se poate de asemănătoare.

La Constanţa, unde cei mai mulţi aleşi locali au fost „pârâţi“ că fac parte din AGA la o altă societate de interes public - SC RAJA SA - şi au fost găsiţi incompatibili de către ANI, procesul a fost urmărit de către şefii de administraţie publică locală mai ceva ca finala de fotbal a unui campionat mondial. Făcând o trecere în revistă a celor care, începând din 2012, ANI i-a declarat incompatibili, constatăm că aproximativ jumătate dintre localităţile judeţului riscă să rămână, mai devreme sau mai târziu, fără primar. Este vorba despre Nicolae Iustin Udrea, primarul comunei Limanu (PNL), Marian Gălbinaşu, primarul comunei Corbu (PNL), Dan Marian, primarul comunei Deleni (PSD), Adrian Stan, primarul oraşului Techirghiol (PNL), Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari (PSD), Ion Nicolin, primarul oraşului Negru Vodă (PSD), Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina (PSD), Nicolae Stan, fostul primar al comunei Pecineaga (PSD), Florin Onescu şi Ioan Burcea, primarul, respectiv viceprimarul din comuna Lipniţa (PSD). Din această categorie fac parte şi Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna (PSD), Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea (PSD), Mugur Mitrana, primarul localităţii 23 August (PNL), Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian (PNL), Titu Neague, primarul comunei Bărăganu (PSD), Gheorghe Manta, primarul comunei Chirnogeni (PSD), Ioan Suciu, fostul primar din Ciobanu (PSD), Gheorghe Moldovan, primarul localităţii Albeşti (PNL), Traian Cristea, primarul din Costineşti (PNL), Tudorel Nădrag, primarul oraşului Hârşova (PSD), Ovidiu Brăiloiu, primarul oraşului Eforie (PSD), Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu (PNL), Nicolae Anghel, primarul comunei Castelu (fost membru PDL, actual independent), Constantin Radu, primarul din Amzacea (PSD), Cristian Telehoi, primarul comunei Cobadin (PSD), Traian Dragomir, primarul localităţii Ciocârlia, Lucian Chitic, şeful administraţiei publice locale din Tortoman (PSD), Gelu Iordache, fostul primar din Băneasa, Valer Iosif Mureşan, fostul primar din Mihail Kogălniceanu şi, desigur, Constantin Micu, primarul comunei Tuzla (PSD). Nu doar primarii din judeţ aşteaptă decizia instanţei, ci şi Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, şi Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa.

Cei mai mulţi dintre aleşii locali şi-au exprimat speranţa că, odată cu decizia dată în cazul şefului statului, instanţa supremă va adopta aceeaşi soluţie şi în cazul lor.

Constantin Micu - „Ce bine! Asta înseamnă că nici noi nu mai suntem incompatibili!“


„Era de aşteptat această decizie, este o hotărâre înţeleaptă, morală, dat fiind faptul că - la fel ca în cazul nostru, al zecilor de primari care ne-am reprezentat comunităţile în AGA unei societăţi de interes public -, şi actualul preşedinte al României a făcut acelaşi lucru pentru oraşul său pe vremea când era edil-şef“, a afirmat primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan.

Şeful administraţiei publice locale de la Tuzla, Constantin Micu, a afirmat încrezător, dar totodată ironic: „Ce bine! Astea înseamnă că nici noi nu mai suntem incompatibili! Mai ales în cazul meu, dar şi al altor primari, care am făcut parte din această structură doar pentru trei luni. Dat fiind acest precedent creat, cel mai onest ar fi ca judecătorii să ţină cont de-acum încolo de această hotărâre a instanţei supreme luată în cazul şefului statului. Ba chiar ar trebui rejudecate şi dosarele acelora care au fost declaraţi incompatibili pentru speţe similare“, a declarat primarul Constantin Micu. Acesta este implicat într-un fel aparte în ceea ce înseamnă procesele cu Agenţia Naţională de Integritate pe această temă. El a fost cel care a sesizat Curtea Constituţională cu privire la articolul în baza căruia ANI a declarat incompatibili mai mulţi aleşi locali, printre care şi Klaus Iohannis. Curtea Constituţională a decis însă, luna trecută, că articolul respectiv este constituţional.

Tudor Nădrag - „În România, cine poate oase roade!“

Un aprig contestatar al proceselor cu ANI pe tema incompatibilităţii aleşilor locali care au făcut parte din AGA la SC RAJA SA este şi edilul-şef al oraşului Hârşova, Tudor Nădrag. „Decizia luată este în stilul pur caracteristic românesc, al Justiţiei, în faţa cărora noi ne închinăm ca la icoane şi care demonstrează, încă o dată, că hotărârile sunt luate ca-n gară! Se demonstrează, încă o dată, veridicitatea dictonului «Cine poate oase roade!». În România, cu particularitate în judeţul Constanţa, majoritatea primarilor au fost declaraţi incompatibili într-o speţă aproape identică cu cea în care s-a aflat primarul Sibiului, actualul preşedinte al ţării. Este supărător atunci când Justiţia măsoară acelaşi caz cu unităţi de măsură diferite“, a afirmat primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag. „Oricare ar fi deciziile luate pe viitor în cazuri similare, rămâne aceeaşi problemă a nearmonizării legilor, a Legii Administraţiei publice locale cu Legea ANI, de care îi găsesc vinovaţi pe parlamentarii noştri, care dorm în Parlament, în loc să pună la punct acest lucru“, a continuat acesta.

Referitor la decizia ÎCCJ, edilul-şef al oraşului Techirghiol, Adrian Stan, consideră că „aceasta este starea de normalitate“. „Decizia Înaltei Curţi ar trebui să fie un exemplu pentru judecători, astfel încât, pe viitor, când se vor confrunta cu speţe similare, să ţină cont de această hotărâre definitivă dată în cazul preşedintelui României şi să poată emite astfel o hotărâre potrivită şi în concordanţă cu interesele miilor de alegători. Şi spun asta pentru că noi, toţi cei care am reprezentat localitatea în AGA oricărei societăţi de interes local, nu am făcut altceva decât să ne facem datoria, să ne facem treaba pentru care am fost aleşi“, a afirmat primarul Adrian Stan.

Mariana Gâju - „Acesta ar trebui să fie un prim pas în «România lucrului bine făcut!»“

Un alt primar constănţean găsit incompatibil de ANI pentru că a făcut parte din AGA unei societăţi de interes public este primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju. „Şi noi, cei care suntem într-o situaţie similară cu actualul preşedinte, ar trebui să beneficiem de acest exemplu. Noi, primarii din Constanţa care am fost şi ne-am zbătut pentru comunităţile pe care le reprezentăm şi care ne-au ales şi faţă de care Agenţia de Integritate consideră că suntem incompatibili din această cauză, ar trebui şi noi să fim absolviţi de această vină nejustificată. Noi nu am făcut altceva decât să respectăm legea, să respectăm o hotărâre de consiliu local prin care am fost desemnaţi să ne facem datoria. Să sperăm într-o bună lucrare a Justiţiei, şi să sperăm că acesta să fie de fapt primul pas în «România lucrului bine făcut»“, a afirmat şefa administraţiei publice locale de la Cumpăna, Mariana Gâju.

„Justiţia trebuie să se autoreglementeze pornind de la acest lucru. La fel ca şi primarul de atunci al Sibiului, Klaus Iohannis, şi noi, restul primarilor şi viceprimarilor declaraţi incompatibili de ANI am fost la RAJA doar ca reprezentanţi ai localităţii. Nu eu, Dumitru Chiru, am fost parte a RAJA, ci Comuna Lumina, comuna pe care o conduc şi care mi-a încredinţat acest mandat şi această sarcină - de reprezentare“, a explicat şi gospodarul-şef de la Lumina, Dumitru Chiru.

În situaţia lui Klaus Iohannis se găseşte şi primarul comunei Lipniţa, Florin Onescu. Acesta este de părere că decizia Înaltei Curţi ar trebui aplicată tuturor celor aflaţi într-o situaţie similară. „Cred că această hotărâre a Înaltei Curţi se va aplica la fel în cazurile celor care au probleme similare. Mai ales că noi nu am fost părţi într-un SRL privat, ci într-o societate de interes public. Ca şi în cazul preşedintelui Iohannis, este vorba despre acelaşi fel de societate de interes public. Dacă nu primarul trebuie să reprezinte comunitatea, atunci cine?“, a afirmat primarul Florin Onescu.

Un alt şef de autoritate publică locală care a ajuns chiar cu procesul până la Înalta Curte este şi primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi. Acesta susţine că are încredere în Justiţia Română. „Ar trebui ca acest lucru să creeze un precedent. Eu am încredere că Înalta Curte judecă aceste dosare într-o manieră corectă. Personal, respect decizia Înaltei Curţi şi sper ca această hotărâre să se plieze şi pe situaţiile similare ale colegilor mei“, a declarat primarul Florin Mitroi, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii