Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judeţul „condus“ de Nicuşor Constantinescu, aproape inexistent pe harta investiţiilor aprobate de ministerul lui Dragnea

ro

12 Aug, 2014 00:00 5880 Marime text
Compania Naţională de Investiţii (CNI) are, la ora actuală, o centralizare exactă a programelor de investiţii pe care le derulează atât cu bani de la bugetul de stat, cât şi din veniturile proprii ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Judeţul Constanţa este însă unul vitregit din punct de vedere al acestor investiţii, căci, deşi este condus de social-democraţii Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, el pare să nu se afle în graţiile CNI, respectiv ale vicepremierului Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD.

În ceea ce priveşte programul de construcţie „Săli de sport“, pentru anul 2014 a fost alocată, de la bugetul de stat, suma de 110.000 de lei, iar la rectificarea din iulie, suma a fost diminuată cu 15.500 mii lei, alocarea finală fiind, la data de 11 iulie, de 94.500 mii lei. Pe lista celor 20 de săli de sport aflate în diferite stadii de execuţie figurează: sală de sport Telciu – Bistriţa Năsăud, recepţionată, sală de sport Livezile - Bistriţa Năsăud, sală sport Şc. Victor Babeş - sector 2 Bucureşti, sala de sport Grup Industrial Dacia - Sector 4 Bucureşti, sală de sport Sărata Monteoru - Buzău, sală de sport Sfântu Gheorghe - Covasna, recepţionată, sală de sport Unguraş - Cluj, sală de sport Albeşti - Constanţa, sală de sport Ghindăreşti - Constanţa, sală de sport Brezoaiele - Dâmboviţa, sală de sport Prundu - Giurgiu, recepţionată, sală de sport Pantelimon - Ilfov, sală de sport Vidra - Ilfov, recepţionată, sală de sport Tunari - Ilfov, sală de sport Clejani - Ilfov, sală de sport Slobozia Mândră - Teleorman, sală de sport Universitatea de Vest Timişoara - Timişoara, sală de sport 100 de locuri Liceul D. Ghica -  Alexandria, Teleorman, sală de sport 150 de locuri Şcoala Generală nr. 7 - Alexandria, Teleorman, sală de sport Apata- Braşov. Aşadar, la acest capitol, judeţul Constanţa figurează cu două proiecte, în comunele constănţene Albeşti şi Ghindăreşti.
Compania Naţională de Investiţii are în vedere, în acelaşi capitol, 17 obiective noi, în diverse judeţe din ţară. Niciunul însă nu este din judeţul Constanţa.

Niciun complex sportiv în judeţul Constanţa

Judeţul PSD nu figurează nici pe lista complexelor sportive realizate de CNI. „Prin acest program, se urmăreşte construirea de noi complexuri sportive, finalizarea structurilor începute, precum şi reabilitarea celor existente cu rol în crearea unei infrastructuri care să dezvolte sportul de masă şi să satisfacă cerinţele de pregătire sportivă, precum şi organizarea de competiţii naţionale şi internaţionale“, susţine Compania Naţională de Investiţii. Opt complexuri sportive sunt incluse în acest capitol, fiind vorba despre obiective din judeţele Dolj, Gorj, Argeş, Teleorman, Buzău, Botoşani, Hunedoara şi municipiul Bucureşti.
În aceeaşi ordine de idei, menţionăm că judeţul Constanţa nu este inclus nici în Programul de consolidare şi reabilitare săli de sport existente construite înainte de anul 2000, aprobat prin Ordinul M.T.C.T. nr. 1007/2005.

Pentru Programul „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi a staţiilor de tratare a apei potabile şi a apei uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori“, aprobat prin Legea nr. 224/2007, a fost iniţial alocată, pentru anul 2014, de la bugetul de stat, suma de 105.000 mii lei, iar la rectificarea din iulie 2014, suma a fost diminuată cu 20.000 mii lei, alocarea finală fiind de 85.000 mii lei. Surprinzător sau nu, judeţul „roşu“ nu a fost inclus nici în acest capitol.

Bazine de înot... zero

Situaţia se prezintă la fel şi în privinţa Programului Bazine de înot, aprobat prin H.G. nr. 414/2007 şi Ordinul M.T.C.T nr. 677/2007. Obiectivul programului constă în reabilitarea bazinelor de înot existente, finalizarea structurilor începute şi construirea de bazine de înot. Judeţele norocoase din acest capitol sunt Bacău, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Ialomiţa, Mureş, Olt, Alba şi municipiului Bucureşti.

Interzis investiţiilor în modernizarea infrastructurii culturale

CNI derulează, de asemenea, un Program prioritar naţional pentru reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale şi modernizarea de sedii pentru aşezăminte culturale din mediul mic urban, aprobat prin O.U.G. nr. 118/2006 aprobată prin Legea nr. 143/2007, O.U.G. nr. 65/2007 aprobată prin Legea nr. 357/2007. Ei bine, din acest punct de vedere, judeţul social-democrat se poate „lăuda“ cu un singur obiectiv inclus în program, şi anume un aşezământ cultural din Techirghiol.
Nu în ultimul rând, Constanţa nu pare a fi un judeţ prea iubit nici în ceea ce priveşte Programul de realizare a unor lucrări de intervenţie în primă urgenţă la construcţii vulnerabile şi care prezintă pericol public, aprobat prin H.G. nr. 203/2003 şi H.G. nr. 789/2007, finanţat din venituri proprii MDRAP, căci nici aici nu figurează cu vreun obiectiv.
Această lista de investiţii a fost discutată ieri, într-o şedinţă a CA-ului CNI. Facem însă menţiunea că lista era redactată încă de vineri şi semnată de preşedintele CA-ului, Manuela Irina Pătrăşconiu, ea neavând deci legătură cu ordinul de suspendare din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean a lui Nicuşor Constantinescu, ordin semnat de prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi. Iată deci că judeţul Constanţa nu se regăseşte printre cele preferate de conducerea centrală a PSD.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii