Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrebări pentru Cazanciuc Chiru atacă dosarul retrocedărilor la ministrul Justiţiei

ro

16 May, 2013 00:00 2773 Marime text
Senatorul constănţean Gigi Chiru i-a adresat o interpelare ministrului Justiţiei,  Robert Cazanciuc, pe tema „amânării nejustificate a unor procese, fapt care aduce prejudicii financiare, dar şi de imagine justiţiei române”. Democrat liberalul a menţionat, în acest context, că raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare „a fost unul destul de critic la adresa Justiţiei şi că independenţa Justiţiei din România este o adevărată problemă pentru Europa.
Parlamentarul constănţean precizează, în această ordine de idei, că amânarea unor procese şi a unor decizii judecătoreşti, precum şi pericolul depăşirii termenului de prescriere „au adus prejudicii considerabile statului, Ministerului de Justiţie şi a prejudiciat bugetele prin cheltuirea unor sume însemnate”. Senatorul Colegiului 4 a atras atenţia asupra unor cazuri de notorietate: „Având în vedere că Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost unul destul de critic la adresa Justiţiei şi mai ales că, aşa cum se arată în raport, «una dintre preocupările majore a fost dovada clară a exercitării de presiuni asupra instituţiilor judiciare şi a lipsei de respect pentru independenţa sistemului judiciar” aceasta rămâne un motiv serios de preocupare”.

„Un om politic influent”

Astfel, Gigi Chiru subliniază că, în cazul unor oameni politici cu influenţă „dosarele devin imposibil de rezolvat sau mai degrabă se găsesc tot felul de artificii pentru a jongla legea”. El dă drept exemplu un caz de notorietate din Constanţa, în care „este vorba despre un om politic influent, care prejudiciază patrimoniul oraşului pe care îl conduce şi pe cel al statului, ocupând funcţie publică, în timp ce procesul tărăgănează de ani de zile”. „Pe 28 octombrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)”. Parlamentarul aminteşte şi alţi politicieni aflaţi în situaţii similare şi apreciază că dacă genul acesta de procese s-ar fi finalizat la timp, „Constanţa şi România ar fi avut astăzi un alt destin, o altă imagine pe plan european şi astăzi am fi avut şansa reală de a fi în Schengen”.

Ce vrea să ştie Chiru

În acest context, senatorul i-a adresat ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, nişte întrebări: care este strategia sa pentru soluţionarea mai rapidă a proceselor de judecată şi ce urmează să facă pentru a îmbunătăţi sistemul juridic românesc şi a repara imaginea acestuia în plan european?
Interesant, deşi s-a referit la dosarul retrocedărilor, Gigi Chiru nu nominalizat pe nimeni, formularea preferată fiind „un om politic influent, care prejudiciază patrimoniul oraşului pe care îl conduce şi pe cel al statului”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • iron 16 May, 2013 12:37 Va rog sa transmiteti Domnului Chiru felicitari pentru interpelare ,si o sugestie :sa adreseze si DNA intrebarea CAND SE VA AUTOSESIZA sa deschida DOSAR RETROCEDARI,etapa 2,AN 2002-2013,posibil sa fie spectaculos.Multumiri!