Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

info-sud-est.ro Război între puterile statului. Solidaritatea Justiției în fața ordonanțelor corupției

ro

02 Feb, 2017 12:36 2019 Marime text


Guvernul Grindeanu a aruncat România într-o profundă criză după ce a adoptat, în noaptea de 1 februarie, ordonanța de urgență privind modificarea codului penal și a codului de procedură penală și trimiterea în Parlament a ordonanței privind grațierea unor pedepse.

Decizia Guvernului a venit după ce sistemul judiciar din România, cu toate instituțiile sale solidare, a criticat și a avizat negativ aceste ordonanțe de urgență ale căror prevederi șterg cu buretele toate eforturile luptei anticorupție.

La nici o lună de la învestirea noului guvern, România este aruncată de Liviu Dragnea și de premierul Sorin Grindeanu într-o criză sistemică care pune puterile statului în tabere opuse.

Orice se va întâmpla de acum încolo, chiar dacă ordonanțele vor ajunge să producă efecte, chiar dacă CCR va decide că acestea nu sunt constituționale, lipsa transparenței și refuzul puterii executive de a colabora și de a ține cont de avizele puterii judecătorești creează o breșă adâncă în statul de drept.

Însă în acest scenariu al groazei putem găsi și o veste bună. Solidaritatea nemaiîntâlnită până acum între instituțiile sistemului judiciar din România, care, la unison, au criticat ordonanțele de urgență adoptate de Guvernul Grindeanu și au făcut front comun în fața acestor decizii este salutară în contextul actual.

Consiliul Superior al Magistraturii a votat în unanimitate sesizarea Curții Constituționale pe ordonanța de urgență privind modificarea codului penal și a codului de procedură penală în privința existenței unui conflict între puterile statului, cea judecătorească și cea executivă.

Șefa CSM, Mariana Ghena, a declarat că „membrii Plenului CSM au manifestat solidaritate, declarând că mă susțin în demersul pe care l-am inițiat“.

De asemenea, CSM și-a păstrat punctul de vedere încă de la intrarea în dezbatere publică a acestor ordonanțe, avizând negativ, cu majoritate de voturi și „apreciind că nu sunt îndeplinite condițiile dispozițiilor articolului 115 alin. 4 din Constituția României“.



La rândul său, Augustin Lazăr, Procurorul general al României, a îndemnat la solidaritate în cadrul autorității judecătorești: „După cum se vede, am fost puşi în faţa faptului împlinit. (…) Este o bună provocare pentru autoritatea judecătorească şi autoritatea judecătorească este cea care trebuie să demonstreze acum că are într-adevăr substanţă şi că nu poate fi tratată ca o cantitate neglijabilă“.

Tot șeful parchetului general al României a afirmat că această ordonanță de urgență este o ofensă adusă autorității judecătorești: „Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune că ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională (…) Ministerul Public avertizează asupra faptului că este imperios necesar să se realizeze punerea în acord a prevederilor Codului penal şi a Codului de procedură penală cu dispoziţiile cuprinse în deciziile Curţii Constituţionale a României, însă, în actuală redactare, proiectul de modificare a celor două coduri depăşeşte limitele stabilite de către instanţa de contencios constituţional“.

Articolulul integral poate fi citit pe www.indo-sud-est.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii