Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:43 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În plin sezon estival, şezlonguri instalate abuziv până la malul apei Senatorul Chiţac îi solicită ministrului Apelor să intervină de urgenţă (document)

ro

19 Jun, 2019 00:00 4358 Marime text

Senatorul Vergil Chiţac l-a interpelat pe ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, în problema exploatării abuzive a plajelor şi a lipsei de reacţie a autorităţilor de pe litoral (vezi secţiunea „Documente”).
 
Parlamentarul spune că a sesizat în zadar şi în repetate rânduri Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Poliţia Locală, Garda de Mediu, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, în chestiunea plajelor, dar nu a fost aplicată nici măcar o sancţiune administratorilor de plaje.
 
„În urma sesizărilor primite la biroul parlamentar în legătură cu plajele închiriate din municipiul Constanţa, va semnalez încălcarea prevederilor art.18 din Ordinul nr.1204/2010 pentru aprobarea Nomelor metodologice privind autorizarea plajelor în stop turistic. Mai exact, sunt sectoare de plajă împrejmuite împiedicând accesul cetăţenilor dintr-un subsector în altul, presupunând ocolirea acestuia, uneori pe distanţe de zeci de metri. În baza Legii nr.107/1996 cu completările şi modificările ulterioare, accesul şi circulaţia pe plajă sunt libere. Operatorii de plajă nu respectă procentul de 30% destinat prosoapelor şi cearşafurilor inclusiv în zona ţărmului, unde această porţiune trebuie lăsată liberă pentru turiştii care nu vor să închirieze şezlonguri şi doresc să stea pe cearşaf. Vă rog să-mi transmiteţi ce măsuri aţi luat în privinţa respectării acestor prevederi, dacă au fost efectuate verificări în acest sens şi eventual care sunt sancţiunile nerespectării lor”, se arată în interpelarea adresată ministrului Apelor şi Pădurilor.
 
Facem menţiunea că şi USR Constanţa a depus trei sesizări către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, Apele Române şi Protecţia Consumatorului, prin care le-a cerut celor trei instituţii să facă publice ce măsuri au luat împotriva acestor administratori de plajă.
 

Şi Ordinul nr.1204 al MDRT reglementează obligaţiile operatorului de plajă. Astfel, la articolul 18, se precizează: „Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă”.
Articolul19: „Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor şi va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă“.
Practic, fiecare sector de plajă închiriat este împărţit în două zone, una în proporţie de 70%, pentru şezlonguri, cealaltă, în proporţie de 30%, pentru cei care vor să facă baie de soare pe cearşaf. 

Citeşte şi:

Bătaie de joc pe plajele din Mamaia. Şezongurile sunt amplasate la un pas de apa mării


 


Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii