Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul nu mai poate opera modificări Modalitatea de alegere a şefilor de consilii judeţene, decisă de Parlament

ro

06 Feb, 2020 00:00 1578 Marime text

Guvernul renunţă la ordonanţa de urgenţă care prevedea alegerea şefilor de consilii judeţene dintre şi de către consilierii judeţeni, după ce proiectul de act normativ a primit aviz negativ de la Ministerul Justiţiei.
 
Ministrul Cătălin Predoiu a precizat că proiectul are o problemă din punct de vedere constituţional, comentând că reglementarea nu este în acest moment „în puterea Guvernului”, ci a Parlamentului. Proiectul de OUG a fost pus în dezbatere publică în urmă cu aproape două săptămâni, dar a primit aviz negativ de la Autoritatea Electorală Permanentă şi de la Ministerul Justiţiei.

„Soluţia politică e corectă, din păcate, din punct de vedere constituţional avem o problemă. Acest sistem nou de alegere într-o manieră indirectă reprezintă o schimbare, ceea ce ar intra în contradicţie cu decizia CCR 682/2012, care impune păstrarea sistemelor de vot neschimbată cu un an înainte de alegeri”, a precizat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

El a adăugat că situaţia este diferită de alegerea primarilor în două tururi, în sensul că în acest caz nu se schimbă sistemul de vot, pe când în cazul şefilor de CJ se prevede acest lucru: de la alegerea prin vot direct, dintre cetăţeni, la cea indirectă, de către consilieri.
Parlamentul ar trebui să respingă ordonanţa dată anul trecut de guvernul Dăncilă care prevedea revenirea la alegerea directă a preşedinţilor de consilii judeţene, pentru ca OUG să intre în vigoare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii