Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernatorul BNR, interpelat. Ramona Dinu (USR) - „Băncile îşi continuă comportamentul abuziv în relaţia cu românii!“ (document)

ro

12 Dec, 2019 00:00 2713 Marime text
 
Senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu susţine că i-au fost prezentate de către cetăţeni, de-a lungul timpului, o serie de cazuri în care băncile s-au raportat incorect faţă de clienţii lor.
 
„Acest lucru se traduce prin modificarea unilaterală a regulilor în timpul jocului, cu simpla informare sau, uneori, şi fără informarea clientului. Consecinţele sunt multiple! Sute de mii de români au plătit rate mai mari la bănci, în urma modificării ratei dobânzii fără motive întemeiate. Zeci de mii de familii s-au confruntat peste noapte cu riscul pierderii locuinţelor aduse drept garanţie pentru că au avut de plătit rate mai mari despre care nu au ştiut iniţial.
Comportamentul discreţionar al băncilor în raport cu clienţii lor, în foarte multe cazuri, ia forma unui abuz”, afirmă senatoarea.

Dinu a adresat mai multe întrebări și interpelări către autorităţile care ar trebui să vegheze asupra corectitudinii comportamentului instituţiilor bancare în raport cu clienţii lor. Printre acestea, la Ministerul Economiei, ANPC şi BNR.
 
Senatoarea USR spune că își dorește să afle de la acestea o situaţie reală, la acest moment, a cazurilor în care băncile au înregistrat beneficii nelegitime ca urmare a inserării de clauze abuzive în contractele semnate cu clienţii lor.

“Din nefericire, există în continuare probleme sub aspectul echilibrului contractual, chiar dacă, potrivit legislaţiei, băncile trebuiau să renunţe la clauzele în care își acordau dreptul discreţionar de a revizui rata dobânzii curente, fără ca noua rată să fie negociată cu clientul, acesta fiind doar înştiinţat.

Mai mult decât atât, există voci care acuză conducerile succesive ale Autorităţilor Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) că nu au sprijinit consumatorii, ci au protejat adesea instituţiile bancare. Din toate aceste motive, am adresat o solicitare guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru a efectua o evaluare amănunţită asupra situaţiei în care se află în prezent clienţii băncilor, rugându-l totodată să îmi comunice măsurile care au fost întreprinse până la acest moment pentru a elimina comportamentul abuziv al instituţiilor bancare. 
 
Pentru prea mult timp românii au fost ţinuţi să acţioneze de pe poziţie inegală în raport cu instituţiile bancare! În prea multe cazuri contractele de împrumut bancar au clauze prestabilite de către bancă, fără să dea posibilitatea clienţilor de a modifica sau înlătura vreuna dintre clauze! Este nevoie de un control amplu în privinţa caracterului abuziv al clauzelor contractuale”, mai spune senatoarea USR.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ionita 16 Dec, 2019 15:07 Sa faca odata ceva concret .... ca VORBE goale ,ne am cam saturat !!! Suntem din toate partile abuzati ! Ce viata este asta ???