Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:45 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gigi Chiru si Daniel Florea au facut ce n-a facut Mazare

ro

20 Oct, 2008 00:00 954 Marime text
Atasamente: 1224487575.flv
1224438499.jpg

Cei doi pedelisti au inchiriat un microbuz care sa ii transporte pe copiii din cartierul fantoma al Constantei, de pe valea portului, la Liceul "Lucian Blaga"

Democrat-liberalii constanteni sunt primii care au reactionat la situatia dramatica in care se afla aproximativ 30 de copii ce traiesc intr-un cartier care nici nu figureaza pe harta oficiala a Constantei. Povestea elevilor care parcurgeau, zilnic, pe jos, aproximativ zece kilometri prin pustietatea cuprinsa intre portile 6 si 9 ale Portului Constanta i-a sensibilizat pe democrat-liberalii Gigi Chiru si Daniel Florea, care au facut un gest umanitar, venind in ajutorul elevilor din cartierul fantoma al Constantei. Pedelistii au luat atitudine fata de situatia grea prin care trec elevii din acest cartier dupa ce au aflat povestea lor din paginile ziarului nostru, care a realizat un reportaj la fata locului. In lipsa reactiei autoritatilor, care nu par sa se sinchiseasca de copilaria chinuita a acestor copii, Gigi Chiru si Daniel Florea au luat initiativa de a pune la dispozitie copiilor un microbuz care sa ii duca, la pranz, la liceu si care sa ii aduca inapoi, acasa, dupa terminarea cursurilor.

La scoala, pe vant, ploaie sau viscol

In momentul de fata, prin zona circula autobuzul 13 barat, dar orarul nu se potriveste cu programul elevilor. Din pacate insa, acesta nu circula cu regularitate, avand perioade lungi in care nu-si mai face aparitia prin cartierul colonizat in jurul fostului Sanatoriu de Dermato-Venerice. Atunci, copiii sunt nevoiti sa ia la pas cei cinci kilometri care ii despart de Liceul "Lucian Blaga" din cartierul Poarta 6 al Constantei si, la fel, sa se intoarca acasa, dupa terminarea cursurilor, riscand sa fie oricand victime ale indivizilor certati cu legea sau ale cainilor fara stapan. Desi pare greu de crezut ca in secolul nostru mai exista copii care fac asemenea sacrificii pentru a invata carte, mai ales intr-o zona urbana, intr-un municipiu cu pretentii de viitoare metropola, iata ca aceasta este pura realitate. Acesti copii, care nu sunt cu nimic mai prejos decat altii, care au aceleasi visuri si aspiratii ca si cei ce locuiesc in cel mai luxos cartier al municipiului, de pilda, sunt gata oricand sa infrunte vitregiile naturii pentru a ajunge la scoala, pentru ca stiu ca aceasta poate fi singura lor sansa de a trai intr-o zi intr-o lume mai buna, mai civilizata. Pe ploaie, pe vant, pe viscol chiar, copiii strabat valea portului, zi de zi, pe jos, atunci cand nimic nu circula prin pustietate. Povestea cartierului fantoma a ajuns si cu alta ocazie la urechile edilului Constantei, care se pare ca il reneaga.

Oamenii din "baraci", renegati de Mazare

Din nefericire, aceasta asezare a mai ajuns in atentia opiniei publice cu ocazia unui eveniment tragic, petrecut in urma cu cateva luni, cand o fetita in varsta de sase ani a murit sfasiata de caini in acest cartier. Primaria nu a luat nici atunci nicio masura, cum nu s-a grabit sa ia nici acum. Primarul Mazare a afirmat atunci ca fetita se afla pe o proprietate privata din zona administrativ-teritoriala a comunei Agigea. Cum se explica atunci faptul ca cei din acel cartier, aflat intr-adevar la granita dintre Constanta si Agigea, au buletine de Constanta? Locuitorii din acest cartier spun ca au ajuns de nenumarate ori la usa edilului Constantei, insa nu au fost luati in seama niciodata. "Batem drumul de pomana. Primarul nici nu ne ia in seama. Cand s-a intamplat cu fetita omorata de caini, a spus ca aici sunt cateva baraci de chirpici. Noi avem case aici. Fiecare a muncit si a incercat sa isi ridice o casa. Aici traim", a declarat o femeie, mama unuia dintre copiii care merg pe jos la scoala.

Un gest pur umanitar

Problema copiilor a fost pe jumatate rezolvata, Gigi Chiru si Daniel Florea au pus mana de la mana si au inchiriat un microbuz ce ii va duce si aduce pe copii acasa. Masina pleaca din cartier la 11.15, iar din Constanta, la 18.15. Astfel, pot ajunge acasa in siguranta si copiii care termina cursurile dupa ora 18.00. Cei doi democrat-liberali, candidati la Parlament din partea PD-L, au afirmat, insa, ca regreta ca aceasta tema a fost adusa in discutie in pragul alegerilor parlamentare, intrucat gestul lor este pur umanitar si nu vor sa fie politizat. "Imi pare rau ca e foarte aproape campania electorala. Vreau sa fie privit acest gest ca unul pur umanitar, nu vreau sa fie politizat", a declarat Daniel Florea. La randul sau, Gigi Chiru a afirmat ca microbuzul va circula pana ce autoritatile vor lua masuri pentru suplimentarea curselor, astfel incat sa se potriveasca si cu orarul copiilor. Un filmulet intitulat "Cartierul Sudului", care prezinta povestea trista a acestor copii, poate fi accesat la adresa ^http://www.youtube.com^ .

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii