Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Etapele convocării unui plebiscit. Tipurile de referendum prevăzute de Constituţia României

ro

25 Jan, 2017 00:00 4220 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat ieri procedurile pentru organizarea unui referendum prin care românii sunt chemaţi să se pronunţe dacă vor „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice“. Acesta a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la referendum.
 
Referendumul este convocat potrivit art. 90 din Constituţie, care acordă preşedintelui acest drept. Legislaţia românească prevede trei tipuri de referendum naţional şi două tipuri de referendum local. Un alt tip de referendum poate fi convocat pentru modificarea Constituţiei, după ce propunerile au fost aprobate cu voturile a două treimi dintre parlamentari, şi pentru demiterea preşedintelui, în cazul unei proceduri de suspendare a acestuia, votată de Parlament.
 
Aceste tipuri de referendum au caracter decizional, iar efectele sunt directe.
Referendumul pe teme de interes naţional are caracter consultativ, iar efectele sale sunt indirecte. Potrivit Constituţiei, nu există însă un termen până la care rezultatele trebuie puse în practică. Este şi cazul referendumului din 2009, când românii s-au pronunţat pentru un Parlament cu 300 de aleşi, dar care nu a fost aplicat.
 
Temele pentru care preşedintele în exerciţiu poate convoca un referendum, potrivit legislaţiei, sunt „de interes naţional“.
 
Potrivit Constituţiei, mai pot fi organizate şi referendumuri locale - la nivel de oraş/comună sau judeţ. Cel în care oamenii sunt chemaţi să se pronunţe asupra unor probleme de interes local este consultativ. Un alt tip de referendum local vizează modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor.
 
Partidele politice nu pot convoca referendumuri. În schimb, pot milita în cadrul Parlamentului pentru modificarea Constituţiei. Propunerile de revizuire a Constituţiei trebuie însoţite de un minimum de 500.000 de semnături din partea cetăţenilor.

Care sunt etapele convocării referendumului

La referendum se poate ajunge doar după ce proiectul de modificare a legii fundamentale este aprobat cu două treimi din voturile parlamentarilor.

Referendumul este declarat valid dacă rata de participare este de cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot. Sunt modificările aduse de PSD Legii referendumului şi intrate în vigoare în 2014.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii