Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Datinile şi obiceiurile se întâlnesc la festivalul din comuna Vulturu

ro

17 Dec, 2011 00:00 1821 Marime text
07_Vulturu_Marius_Eugen_Berbec.jpgFestivalul se va deschide cu un alai de porturi şi tradiţii. Pentru că aşa se obişnuieşte de Ignat, participanţii vor fi invitaţi la „pomana porcului"

Comuna Vulturu se pregăteşte de festival. Asociaţia Culturală a Coregrafilor, Scenografilor, Artiştilor Liber Profesionişti şi Amatori din Constanţa, prin Agenţia de Impresariat Artistic Future Projects, în colaborare cu Primăria din localitate, organizează astăzi prima ediţie a Festivalului de Folclor „Datini, obiceiuri şi tradiţii de iarnă". La festival vor fi prezenţi copii şi tineri cu vârste cuprinse între 7 şi 25 de ani. Participă la eveniment 12 ansambluri folclorice de datini şi obiceiuri, trei grupuri vocal-folclorice, şapte solişti vocali şi nu numai. Concurenţii vor prezenta programe diversificate, ce vor conţine obiceiuri de Crăciun şi de Anul Nou. Vor fi prezenţi 280 de colindători din Cogealac, Horia, Pantelimon, Ciobanu, Independenţa, Ovidiu, Siliştea, Negru Vodă, Tuzla, Grădina. Printre invitaţii speciali se numără grupurile de colindători de la Căminul Cultural Turcoaia din judeţul Tulcea, de la Fundaţia Giovanni Bosco, de la Asociaţia Comisariatul în Societatea Civilă Constanţa şi de la Asociaţia Crucea Roşie Română.

„Ne-am propus a ne regăsi identitatea în tradiţie"

„Consiliul Local se implică total, aşa cum se implică la toate evenimentele ce se desfăşoară la Vulturu. Prin acest festival, ne-am propus să ne apropiem de sărbătoarea de Crăciun, să promovăm tradiţiile, obiceiurile, atât ale noastre, cât şi ale celorlalţi participanţi la festival. Este bine să ne întoarcem spre aceste lucruri, pentru a ne regăsi identitatea în tradiţie ca şi cetăţeni ai ţării, ca şi români", a precizat şeful autorităţii locale, Eugen Berbec. Consiliul local a reuşit organizarea evenimentului punând la bătaie din bugetul local aproximativ 6.500 de lei - o sumă modică pentru un eveniment de zile mari. Festivalul se va deschide cu un alai de porturi şi tradiţii, ce se va desfăşura în marş pe o distanţă de circa un kilometru. Alaiul se va opri la Căminul Cultural. Cei prezenţi vor servi şorici, aşa cum cere tradiţia Ignatului. La mijlocul festivalului, participanţii vor lua parte la „pomana porcului".

Moş Crăciun soseşte şi-n acest an la Vulturu

Cu desaga plină de surprize, Moşul va bate înainte de ajun la uşa localnicilor pentru a le oferi cadouri. El vine la Vulturu an de an din 2008 încoace, de când şeful autorităţii locale a fost numit în fruntea Primăriei. Se vesteşte că va sosi pe data de 22 decembrie cu multe surprize şi bucurii. Ca de fiecare dată, copiii vor primi dulciuri. Persoanele în vârstă nu au fost uitate nici ele. Bătrânii vor primi un cozonac şi toate cele necesare pentru a trece iarna mai uşor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii