Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:34 20 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dancu propune proiecte mega-europene

ro

18 Apr, 2008 00:00 625 Marime text

Intrucat nu-i place "atitudinea tip meduza, apoasa" a celorlalti candidati la Primaria Constanta, contracandidatul PNG CD, Catalin Dancu, a inceput prezentarea pragmatica a obiectivelor majore, propuse a se realiza in mandatul sau de primar.

Spre deosebire de "candidatii care tin teorii si filozofii" si omit sa-si supuna dezbaterii publice proiectele pe care le au in vedere ca potentiali primari, Dancu vrea sa ridice stacheta de performanta. Deranjat ca ceilalti competitori se rezuma doar la "chestiuni populiste", el a venit in fata presei cu primele doua proiecte majore de investitii pe care le propune constantenilor. Primul vizeaza crearea unui parc industrial in zona metropolitana a Constantei, obiectiv inclus de Mazare in platforma sa program din 2004 si nerealizat, ceea ce "dovedeste incapacitatea sa de a administra orasul". "E simplu ca primar sa imparti bugetul local. Greu e sa fii primarul care stie sa aduca bani la buget si sa-i utilizezi in proiecte durabile, ce pot atrage fonduri nerambursabile europene", a mentionat contracandidatul Catalin Dancu. Criticand hei-rupismul practicat de Mazare, care "face trotuare peste noapte, cu dale de trei lulele", contracandidatul PNG CD a atras atentia ca astfel de actiuni nu inseamna progres. In lumina unui interes durabil, primul sau proiect investitional propus de Dancu include realizarea de catre investitori britanici, "ce au confirmat sustinerea si spijinul neconditionat", a patru fabrici. Acestea vor asigura 1.000 locuri de munca pentru tineri, dar si o alternativa sociala, prin obligativitatea investitorilor de a realiza locuinte pentru angajati, deci nu va afecta bugetul local. Parcul industrial se va realiza printr-un parteneriat intre Primaria Constanta si CJC, prin alocarea suprafetei de teren necesara. Fondurile vor fi alocate astfel: 75% fonduri europene nerambursabile si 25% municipalitatea. "Noi nu impartim pe stadion vise erotice cu locuinte pentru tineri, oferim proiecte viabile si realizabile", a subliniat Dancu.

In semn de respect pentru pensionari

In baza acordului semnat de Romania si Norvegia si printr-un parteneriat public-privat cu o firma norvegiana, contracandidatul PNG CD sustine ca va realiza un nou centru pentru batrani, persoane cu handicap sau neajutorate. Obiectivul va cuprinde 2.000 de locuri de cazare "dotate cu tot confortul pentru un trai decent", sala de mese, cabinete medicale, locuri de divertisment si gradini interioare. Centrul va avea asistenti sociali pregatiti la facultatile de teologie si personal medical calificat. Proiectul va fi finantat cu fonduri europene nerambursabile si de la norvegieni, iar termenul de punere in functiune a centrului este 1 ianuarie 2010. Acesta va fi construit pe un teren oferit de Biserica Ortodoxa Romana, astfel incat sa nu fie afectat patrimoniul imobiliar al municipiului. Potrivit lui Catalin Dancu, intretinerea complexului se va realiza 50% prin sponsorizari si alte surse si 50% din bugetul municipalitatii. El a declarat ca, in aceasta vara, va depune proiectul ce urmeaza a fi semnat de ambasadorul Norvegiei la Bucuresti. Cu toate ca nu vrea sa impuna "un nationalism local", contracandidatul PNG CD a afirmat ca firmele constantene vor avea prioritate in construirea obiectivului. "In Constanta, construiesc constantenii pentru a se termina cu imprastierea bugetului local pe la firme din Bucuresti", a subliniat Catalin Dancu. De asemenea, ca primar, el a promis ca va cere companiilor investitoare in Constanta sa contribuie in zona sociala.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU {/autor}

Ti-a placut articolul?

Comentarii