Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:34 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliile județene, în pericol de desființare. Ce primari fac această propunere

ro

27 Dec, 2019 16:28 2586 Marime text
 
Primarul municipiului Oradea și Președinte Executiv al Asociației Municipiilor din România (AMR), Ilie Bolojan, consideră că principalele probleme ale actualului sistem administrativ românesc sunt birocrația excesivă, aparatele administrative supradimensionate, dar și lipsa de coordonare ce conduce inevitabil spre blocarea marilor proiecte de investiții, potrivit stiriletransilvaniei.ro.

Alături de colegii săi reuniți în cadrul AMR, Bolojan solicită desființarea consiliilor județene – considerate inutile – și insistă pentru regionalizare și descentralizare, ca unic mod de dezvoltare accelerată a României.

Opinia lui Ilie Bolojan este împărtășită și de Mihai Chirică, primarul Iașului, dar și de ceilalți primari de municipii, care sunt cu toții de acord că actuala structură administrativă – o rămășiță a statului de tip sovietic al anilor ’60 – este o frână în calea dezvoltării țării.

”Consiliile Județene s-au dovedit niște structuri administrative ineficiente, care au avut un caracter pronunțat politic și care nu au făcut decât să-i țină în lesă pe primarii de comune prin alocările politice preferențiale. Aceste structuri au generat extrem de puține proiecte și exemple de bună practică. La județe, o formulă de regionalizare, care să nu mențină consiliile județene, pe mai multe zone de dezvoltare, care să răspundă unor realități istorice sau chestiuni culturale locale ar fi de preferat”, a explicat Bolojan, citat de hotnews.ro.

La rândul său, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, se întreabă: ”De ce mai este nevoie ca oamenii să fie reprezentați în interiorul aceleiași structuri administrative, respectiv județ, și Consiliul Local, și Consiliu Județean, când de fapt ideal ar fi să fie o reprezentare regională din toți aleșii locali la nivelul fiecărei autorități locale, comună, oraș, municipiu?”



Sursa foto: Facebook/ Ilie Bolojan 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii