Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:04 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii locali au votat in unanimitate Pretul gigacaloriei creste la 137 de lei (video)

ro

16 Jan, 2010 03:05 2709 Marime text
gigacalorie.jpgDupă ce la începutul lui ianuarie, s-a decis ca preţul gigacaloriei la Constanţa şi în capitală să fie majorat, ieri, aleşii locali au decis, în unanimitate, ca agentul termic pe gigacalorie să fie majorat cu zece procente. Mazăre chiar s-a plâns aleşilor locali şi mass-media că de fapt, el cumpără agentul termic de la CET cu 198 de lei, cu TVA, şi îl dă populaţiei cu 137 de lei. Astfel, din 18 ianuarie, preţul local de facturare a energiei termice furnizate populaţiei în sistem centralizat ajunge la 137 de lei.

După jumătate de oră de întârziere, edilul Radu Mazăre şi-a făcut apariţia la prima întrevedere cu colegii săi consilieri locali pe acest an, pentru a supune votului majorarea preţului gigacaloriei.

Pentru că nu a putut rata ocazia de a se plânge de cât de puţini bani le revin de la bugetul de stat, Mazăre a susţinut că în ciuda faptului că preţul se majorează, bugetul local trebui să asigure subvenţia pentru că statul nu le acordă banii necesari. Asta în condiţiile în care, potrivit calculelor, încasările pe 2010 vor fi mai mici cu 850 de miliarde de lei vechi faţă de anul trecut. „Majorarea va fi suportată de populaţie. Constanţa, ca şi Bucureştiul, până acum, avea cel mai mic preţ la gigacalorie din ţară. Având în vedere majorarea făcută de către Bucureşti a preţului cu care noi cumpărăm gigacaloria, majorare de 10%, precum şi a faptului că, de la Bucureşti, pentru a acoperi ca şi subvenţie această majorare, vin zero lei. Din păcate toată această majorare făcută de Bucureşti trebuie suportată de populaţie", a spus primarul. Acesta a mai completat că de fapt majorarea se ridică la 15,13%.

Acesta a precizat însă că, şi în aceste condiţii, Constanţa rămâne printre cele mai ieftine oraşe la preţul gigacaloriei livrate către populaţie.

Prezent la şedinţa extraordinară a fost şi Ilie Rachieru, directorul RADET Constanţa care a adus precizări în legătură la modificările ce se vor face pentru fiecare apartament în parte, în funcţie de numărul de camere. Astfel, la o garsonieră, pentru agentul termic se va achita în loc de 86 de lei, 99 de lei, pentru un apartament de două camere, de la 127 lei, preţul creşte la 146 lei, pentru unul de trei camere, de la 157 lei la 180 lei iar pentru un apartament de patru camere, de la 198 lei la 228 lei. „Creşterea este de 13,15%. Trebuie avut în vedere faptul că preţul gigacaloriei către populaţie a rămas acelaşi din noiembrie 2007", a mai completat Rachieru.

Primarul nu a omis nici să spună că primăria achiziţionează agentul termic de la CET la un preţ mult mai mare decât cel cu care este vândut populaţiei, respectiv 198,55 lei cu TVA.

Subvenţia s-ar putea da diferenţiat

Primarul a venit ieri şi cu o propunere în sprijinul celor cu venituri foarte mici, care au mari dificultăţi în ceea ce reprezintă achitarea facturii: „Mă gândesc ca să aplicăm subvenţia în mod diferenţiat, în funcţie de venit. Stau şi mă gândesc dacă e bine să subvenţionăm şi pe cel cu 40 de milioane pe membru de familie şi pe cel cu cinci milioane. Până în primăvară vreau să discutăm această problemă", a mai explicat edilul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 17 Jan, 2010 13:48 Daca nu s-a facut o diferentiere pana in acest an ,inseamna ca ceva NU E IN REGULA.