Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:03 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiar dacă Guvernul a avizat nefavorabil Deputatul Dobre speră ca proiectul amânării executării persoanelor care nu mai pot achita ratele să fie adoptat

ro

12 Apr, 2013 00:00 1629 Marime text
Guvernul a avizat nefavorabil, în şedinţa de miercuri, proiectul iniţiat de mai mulţi deputaţi PSD privind instituirea unui moratoriu de doi ani prin care începerea procedurii de executare silită a caselor, în cazul persoanelor care nu pot achita ratele la bănci din cauza situaţiei financiare, să fie amânată. Printre iniţiatorii proiectului se regăsesc şi doi parlamentari de Constanţa, anume deputaţii social democraţi Mircea Titus Dobre şi Radu Babuş.

Proiectul de lege prevede ca pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă ale cetăţenilor români persoane fizice supuse executării silite din cauza neplăţii ratelor la creditele bancare (ipotecare sau de alt gen) ori a facturilor la utilităţi să existe un moratoriu de amânare pentru doi ani în privinţa aplicării executării pentru debitorii care nu mai deţin o altă locuinţă. Persoanele la care face referire proiectul trebuie însă să îndeplinească şi câteva condiţii: veniturile familiei care urmează să fie evacuate să nu fie mai mari decât cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie, debitorul să fie singurul întreţinător al unei familii cu doi sau mai mulţi copii, să facă dovada lipsei unui loc de muncă sau a unor afecţiuni ce pot fi încadrate în categorii de handicap, să nu aibă în posesie alte bunuri sau conturi bancare a căror valoare ar putea acoperi datoria.
Deputatul constănţean Mircea Titus Dobre, unul dintre semnatarii proiectului de lege, a declarat că nu poate comenta avizul negativ al Guvernului până când nu vede expunerea de motive. Parlamentarul PSD a menţionat însă că „dacă Executivul are recomandări pertinente şi amendamente, proiectul de lege ar putea fi modificat”. Tot el a afirmat că, până la urmă, „Parlamentul este cel care decide, avizul Guvernului fiind consultativ”: ”Probabil că peste aproximativ două săptămâni proiectul va ajunge la comisii, în Senat. Dacă va lua aviz favorabil în Senat, ajunge în plenul Camerei, iar Camera Deputaţilor e cameră decizională”, susţine Mircea Titus Dobre.
Deputatul de Constanţa a menţionat, în final, şi că speră ca acest proiect de lege să treacă, pentru că „el vine în sprijinul celor peste 100.000 de români care se află acum în situaţia evacuării din locuinţe din cauza imposibilităţii de a-şi mai achita ratele”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii