Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce-i răspunde ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, senatorului Chiru „Energia termică din Constanţa este de peste două ori mai scumpă decât la Bucureşti şi poate fi ajustată de Primărie”

ro

13 Nov, 2013 00:00 1388 Marime text
Senatorul PDL de Constanţa Gigi Chiru a dat ieri publicităţii răspunsul primit de la ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, la interpelarea pe care parlamentarul i-o adresase pe tema reducerii preţului gigacaloriei. În răspunsul menţionat se precizează că, „în conformitate cu prevederile cadrului legal existent, printre atribuţiile exercitate de către Departamentul pentru Energie în realizarea funcţiilor sale nu se regăseşte stabilirea preţului agentului termic/gigacaloriei, aceasta fiind de resortul autorităţilor locale şi/sau Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice”. Cu toate acestea, în document este specificat faptul că la nivelul ministerului „se cunoaşte problematica cu care se confruntă populaţia din municipiul Constanţa racordată la sistemul de termoficare al RADET Constanţa privind preţul pe care trebuie să-l suporte pentru energia termică, cel mai ridicat din ţară”. „Cunoaştem, de asemenea, că din anul 2011 municipalitatea Constanţa a decis să nu mai suporte subvenţia pentru căldură, tariful pentru gigacalorie fiind integral suportat de populaţie”, se mai arată în răspunsul ministrului Niţă.

Acesta din urmă arată însă că, dată fiind liberalizarea pieţei de energie electrică, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei „nu a mai asigurat, ca în anii precedenţi, prin contracte de reglementare, vânzarea energiei electrice produse ca urmare a cererii de energie termică”. „Prin urmare, SC Electrocentrale Bucureşti este nevoită să valorifice această energie pe piaţa concurenţială”, mai precizează ministrul delegat din Cabinetul Ponta.
Interesant e însă că în document se precizează că „deşi livrată de aceeaşi societate, respectiv SC Electrocentrale Bucureşti, energia termică livrată populaţiei din Constanţa este de două ori mai scumpă decât cea plătită de consumatorii din Bucureşti, lucru ce poate fi ajustat prin decizia Primăriei constănţene de a suporta, ca în celelalte oraşe din ţară, o parte din preţul gigacaloriei”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii