Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce donaţii au făcut către PRU Dumitru Bădrăgan şi Cristian Darie

ro

05 May, 2017 00:00 2961 Marime text
După Partidul Social Democrat şi Uniunea Salvaţi România, şi Partidul România Unită a publicat în Monitorul Oficial, nr. 316/03.05.2017, lista persoanelor fizice care au făcut în anul 2016 donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte zece salarii de bază minime brute pe ţară.
 
De la Constanţa, donaţii au fost făcute de preşedintele organizaţiei, Dumitru Bădrăgan. Acesta a sprijinit partidul, în şase tranşe, cu 14.700 de lei. Şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Gheorghe Darie, care, înainte de alegerile parlamentare din 2016, a demisionat din PSD şi a candidat din partea PRU, a făcut donaţii de 19.000 de lei, în două tranşe.
 
Această raportare este prevăzută în articolul 5, alineatul 4 al Legii finanţării partidelor politice, potrivit căreia: „Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, până la data de 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte zece salarii minime brute pe ţară“. După scrutinul din decembrie 2016, PRU părea că se îndreaptă spre dizolvare, din cauza disputelor interne.
 
PRU a fost înfiinţat de Bogdan Diaconu şi îl are ca membru şi pe fostul deputat arestat acum în Serbia, Sebastian Ghiţă. În timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, partidul a folosit imaginea lui Victor Ponta, provocând speculaţii legate de intrarea acestuia în partid. În PRU s-au înscris şi Mihai Sturzu, un apropiat al lui Victor Ponta, precum şi Daniel Savu şi Ion Eparu.
 
La începutul lunii februarie a acestui an, în PRU au apărut tensiuni după ce Biroul Permanent al partidului a decis demiterea lui Bogdan Diaconu de la conducerea formaţiunii politice, invocând „nereguli financiare grave“ şi susţinerea de către Diaconu a controversatei OUG 13/2017. În urma Congresului partidului din 25 martie, noul preşedinte al PRU este Andrei Piticaş, Dumitru Bădrăgan a devenit prim-vicepreşedinte, iar Bogdan Diaconu a rămas preşedinte fondator.
 
Luna trecută, partidele naţionaliste PRU, PRM şi PND au constituit o alianţă politică, intitulată Blocul Identităţii Naţionale în Europa, respectiv „BINE“.

Ce alte forţe politice şi-au publicat donaţiile 

Obligate de legislaţia existentă, şi alte formaţiuni politice sau etnice cu reprezentare în Parlamentul României şi-au făcut publice donaţiile. Este şi cazul Forumului Democrat al Germanilor din România - Regiunea Extracarpatică şi filialele sale, care ar avea o filială şi pe plan local. Din totalul veniturilor din cotizaţii la nivel naţional în anul 2016, în valoare de 17.191 de lei, filiala Constanţa a contribuit cu suma de 704 lei. Din donaţii, Forumul Democrat al Germanilor din România - Regiunea Extracarpatică şi filialele sale - a strâns alţi 6.900 de lei.
 
Şi Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) a publicat situaţia cuantumului total al cotizaţiilor primite în anul 2016. Dintr-un total de 95.062 de lei, filiala Constanţa a formaţiunii a contribuit cu modesta sumă de 600 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii