Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a hotărât Judecătoria Constanţa Senatorul Mazăre, învins prin propriul avocat

ro

04 Apr, 2011 03:06 2719 Marime text
Mazare_Alexandru_Mazare_149.jpgLovitură de teatru pentru senatorul Alexandru Mazăre în cazul în care DNA l-a pus sub acuzare în cursul anului trecut, alături de deja celebrul său coleg de partid, Cătălin Voicu: magistraţii Judecătoriei Constanţa au decis împotriva avocatului său în litigiul acestuia cu procurorii anticorupţie. Judecătorii constănţeni au respins contestaţia avocatului depusă împotriva amenzii de 3.000 de lei aplicată de procurorii anticorupţie, pe motiv că ar fi „modificat conţinutul" răspunsurilor unuia dintre martorii audiaţi în cauză. Amenda a fost aplicată prin Ordonanţa DNA din 21 aprilie 2010, în dosarul în care senatorul Alexandru Mazăre dobândise calitatea de învinuit, fiind pus sub învinuire în iureşul arestării lui Cătălin Voicu şi al presupuselor interceptări telefonice, date în presă „pe surse".

Sancţionat cu suma de 3.000 de lei pe motiv că ar fi „intervenit în mod repetat şi nejustificat, atât pe timpul adresării întrebărilor către martor de către organele de urmărire penală, cât şi în cursul formulării răspunsurilor de către acesta, modificându-le conţinutul şi sensul", avocatul senatorului şi-a căutat dreptatea în instanţa constănţeană. Concret, „gâlceava" ivită între apărătorul lui Mazăre şi procurorii anticorupţie s-a desfăşurat anul trecut, pe 21 aprilie, la audierea martorului Nicolae Ungureanu. Pentru că avocatul a considerat pe parcursul audierii acestuia că ceea ce consemnau procurorii anticorupţie uneori nu era conform cu realitatea, era firesc, în opinia sa, să solicite ca ceea ce apărea în scris să fie identic cu ce declara martorul.

Întreruperi „pe un ton ridicat"

„Deoarece declaraţia martorului (probabil) nu a corespuns aşteptărilor anchetatorilor, s-a ajuns la situaţia acestei ordonanţe (nr - prin care s-a aplicat amenda de 3.000 de lei), prin care, diluându-se dreptul la apărare, să se pretindă că avocatul ar fi responsabil de conţinutul declaraţiei consemnate a martorului Ungureanu", a argumentat avocatul în faţa judecătorilor constănţeni. Acesta a solicitat instanţei de la Constanţa să anuleze amenda de 3.000 de lei, pe motiv că ar fi fost aplicată în mod nejustificat. De cealaltă parte, procurorii DNA arătau în ordonanţă că avocatul ar fi obstrucţionat continuu dialogul dintre anchetatori şi martor, „pe un ton ridicat", astfel încât s-a ajuns la împiedicarea desfăşurării în bune condiţii a anchetei. Totodată, anchetatorii au apreciat că avocatul ar fi adresat întrebări în mod direct martorului, în timp ce acesta răspundea întrebărilor procurorilor, „întrerupându-i depoziţia şi denaturând sensul răspunsului dat de acesta". Nu în ultimul rând, reprezentanţii DNA spun că au aplicat amenda cu pricina şi pentru că apărătorul ar fi întrerupt organele de urmărire penală pe timpul formulării întrebărilor adresate martorului, „denaturând sensul acestora".

Contestaţia, inadmisibilă

Imediat după aplicarea amenzii, avocatul senatorului Mazăre s-a adresat Judecătoriei Constanţa, solicitând, după cum am arătat anterior, anularea sancţiunii, pentru motivele enumerate anterior. Pe parcursul desfăşurării procesului, completul de judecată a fost format, la termene diferite, din magistraţii Ana Elena Bogdan şi, respectiv, Maria Timoaşcă. După aproximativ un an de la introducerea acţiunii, judecătorii constănţeni au respins contestaţia la executare formulată de apărătorul lui Alexandru Mazăre. Mai exact, instanţa a admis excepţia inadmisibilităţii contestaţiei la executare, excepţie formulată de DNA. Astfel, după cum se arată pe Portalul instanţelor de judecată, „respinge ca inadmisibilă contestaţia la executare formulată", soluţia putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la data comunicării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • TAUR 04 Apr, 2011 22:59 Un derbedeu ""emancipat"",ca si frate-su..vai de ei in momentul cand se vor trezi dobitocii de romani care i-au votat ...