Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR s-a pronunţat în iulie, motivarea nu a ajuns! Palaz îi cere prefectului să emită ordinele de încetare a mandatelor pentru aleşii locali cu condamnări!

ro

09 Sep, 2016 00:00 3865 Marime text
Preşedintele Partidului Mişcarea Populară - filiala Constanţa a formulat o scrisoare deschisă adresată prefectului judeţului, Adrian Nicolaescu, în care cere „o poziţie fermă şi legală referitor la aplicarea dispoziţiilor Curţii Constituţionale privind încetarea mandatului aleşilor locali în cazul unei condamnări penale, aplicabilă aleşilor locali din judeţul Constanţa“. Mai jos vă prezentăm textul integral al scrisorii:

„Domnului Prefect al judeţului Constanţa,

Domnule Prefect Adrian Nicolaescu, prin prezenta vă rog public să ieşiţi cu o poziţie fermă şi legală referitor la aplicarea dispoziţiilor Curţii Constituţionale privind încetarea mandatului aleşilor locali în cazul unei condamnări penale, aplicabilă aleşilor locali din judeţul Constanţa.

Consider că este corect şi legal pentru a nu lăsa loc de interpretări şi tensiuni în rândul aleşilor locali şi pentru a crea un climat de lucru în cadrul autorităţilor locale, iar tocmai de aceea este necesar ca Prefectul Adrian Nicolaescu să iasă cu o poziţie publică şi să lămurească dacă sunt sau nu sunt aleşi locali cărora le va fi aplicabilă decizia Curţii Constituţionale privind faptele penale săvârşite de aleşii locali care azi ocupă funcţii publice.

Domnule Prefect, într-o funcţie de demnitate publică, trebuie să iei decizii şi să ai curajul să le aplici! Sunteţi reprezentantul Guvernului în teritoriu! Nu faceţi jocuri politice, pentru că, în cazul acesta, vă voi solicita demisia public!
Nu puneţi batista pe ţambal pentru că aveţi «prieteni» în partide şi vă este teamă să nu-i supăraţi! Alegătorii trebuie să ştie cu cine au votat!

 
Acestea fiind spuse, domnule Prefect Adrian Nicolaescu, vă atenţionez că trebuie să aveţi curajul şi sunteţi obligat să aplicaţi legea, indiferent de consecinţele sentimentale ale dumneavoastră! În speranţa că mă veţi asculta, pentru că nu vă învăţ de rău, aştept lista cu aleşii locali cărora le va înceta mandatul conform deciziei Curţii Constituţionale.”
 
Alegeri parţiale în mai multe comune?
 
Curtea Constituţională a României a admis, pe 6 iulie a.c., sesizarea depusă de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la legea prin care aleşii locali condamnaţi cu suspendare rămâneau în funcţii, hotărând despre aceasta că este neconstituţională.
 
„Condamnarea în sine este cea care determină pierderea integrităţii, element fundamental al mandatului electiv fără de care persoana care ocupă respectiva demnitate publică nu mai are legitimitatea de a-şi continua activitatea. Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de către instanţa judecătorească nu este decât un mijloc de individualizare a executării pedepsei“, se arată într-un comunicat de presă al Curţii Constituţionale. Cu alte cuvinte, primarii şi consilierii care au candidat şi au fost aleşi, deşi aveau condamnare cu suspendare, şi-ar putea pierde mandatele.
 
„În ceea ce priveşte modificarea referitoare la încetarea de drept a mandatelor de primar şi de preşedinte al consiliului judeţean, în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile de corupţie prevăzute la art. 289 (luarea de mită) şi art. 290 (darea de mită) din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, independent de modalitatea de executare a pedepsei principale, Curtea a reţinut că aceasta încalcă prevederile art. 16 din Constituţie“, precizează Curtea Constituţională.
 
În judeţul Constanţa, la ora actuală, există mai mulţi aleşi locali care au primit sau au ispăşit o condamnare cu suspendare. După motivarea, de către Curtea Constituţională, a deciziei şi publicarea ei în Monitorul Oficial, prefectul trebuie să emită ordinele de încetare a mandatelor, acolo unde edilii au condamnări cu suspendare, după care trebuie organizate noi alegeri pentru desemnarea viitorilor primari, iar în cazul consilierilor, supleanţii să-i înlocuiască pe titulari în CL-uri.

Nicolaescu - „Nu am primit motivarea CCR“

Prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că nu s-a primit la sediul Instituţiei Prefectului motivarea CCR. „Nu vreau să comentez declaraţii politice, pentru constănţeni însă vreau să se ştie că nu am primit deocamdată motivarea CCR în acest caz. Atunci când o vom avea, dacă situaţia o va impune, juriştii Prefecturii se vor ocupa de documentaţia necesară pentru emiterea ordinului de prefect privind încetarea mandatelor”, a precizat Adrian Nicolaescu.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii