Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCR le-a declarat neconstituţionale. USR şi Iohannis desfiinţează pensiile speciale pentru primari, viceprimari şi preşedinţi de consilii judeţene

ro

07 Nov, 2018 00:00 1420 Marime text

Legea privind Codul administrativ este neconstituţională în ansamblul său, a decis Curtea Constituţională a României.
Legea Codului administrativ este neconstituţională deoarece acest act normativ a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic şi Social, fiind încălcat şi principiul bicameralismului.

Pe 31 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Codului administrativ. Şeful statului susţinea că acest act normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor în cadrul unei sesiuni extraordinare neconstituţional întrunită, cele două camere ale Parlamentului comportându-se ca şi cum Senatul ar fi avut doar o competenţă de prim for legislativ, iar camera decizională - Camera Deputaţilor - ca şi cum ar fi avut deplină competenţă decizională pentru toate materiile reglementate.

Iohannis invoca în cazul acestei legi şi încălcarea principiului bicameralismului. Pe de altă parte, în sesizarea USR pe aceeaşi lege se arăta că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii. Au semnat şi trei parlamentari PNL, cu multă muncă de convingere.
 
Mai mult, potrivit semnatarilor sesizării, Codul administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziţii ocupate în prezent de înalţi funcţionari publici, ceea ce încalcă obligaţiile de profesionalizare a administraţiei publice pe care România şi le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană.
 
„În luna iulie, USR a depus o sesizare la CCR cu privire la proiectul de lege privind Codul administrativ. De ce? Pentru că noi am fost de părere că pensiile speciale pentru aleşii locali reprezintă motive de neconstituţionalitate. 
Ce a decis CCR astăzi? CCR a decis că pensiile speciale ale primarilor sunt neconstituţionale. Asta face USR”, au scris pe paginile lor de socializare parlamentarii USR.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii