Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:45 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Predoiu, preşedintele dresor? „O să facem la carnavaluri până când o să mâncăm din carele alea alegorice. Asta nu e Banana Republic” (galerie foto)

ro

29 Nov, 2013 00:00 2331 Marime text
Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PDL, a fost prezent aseară, la Constanţa, unde, în faţa a 700 de oameni, a vorbit despre proiectul său de ţară. Acţiunea a avut loc în contextul competiţiei interne din rândurile democrat liberalilor pentru desemnarea candidatului la preşedinţie.

Fost ministru al Justiţiei şi, în acelaşi timp, premier al unui guvern din umbră, Cătălin Predoiu a atins, în discursul său, aspecte ce ţin de domeniul economiei, de cel al educaţiei, amintind însă şi de procesul aşa numitei descentralizări, dar şi de baronii locali.
Prezentat de senatorului Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa, drept viitorul preşedinte al României, Predoiu a declarat, încă de la început, că nu este de acord cu faptul că „ar trebui să scăpăm de Mazăre”: „Ar trebui să mâncăm Mazărea. Dacă se poate, la alegeri”, a menţionat democrat liberalul. Liderul PDL a precizat, în acest context, că proiectul său pleacă de la ceea ce este astăzi România. Astfel, Predoiu a amintit aici că în cei 23 de ani scurşi de la Revoluţia din decembrie 1989 niciunul dintre partidele care s-au peridant la Putere nu a putut rezolva problema nivelului de trai scăzut al cetăţeanului. „Avem prea mulţi tineri care nu găsesc aici oportunităţi şi sunt nevoiţi să plece în străinătate. Avem 25% şomaj în rândul tinerilor. E dramatic!”, a apreciat Cătălin Predoiu.

„Din improvizaţie în improvizaţie”

Unul dintre capitolele asupra căruia premierul guvernului din umbră a insistat a fost cel economic. Din punctul său de vedere, românii pot munci pentru a câştigat cinstit pentru ei şi pentru ţară. „Noi am trăit, economic vorbind, din improvizaţie în improvizaţie”, a subliniat prim-vicepreşedintele PDL. În acest sens, Predoiu a afirmat că prima sa acţiune, în eventualitatea în care va fi ales preşedinte al României, va fi aceea de a pune la punct un pact politic care să garanteze o predictibilitate a stabilităţii economice a statului.

„Hoţia e nărav”

În repetate rânduri, democrat liberalul a făcut referire la conducerea municipalităţii constănţene. „O să facem la carnavaluri până când o să mâncăm din carele alea alegorice. Că altceva n-o să avem ce mânca”, a declarat candidatul PDL la preşedinţie. Tot aici, Cătălin Predoiu a explicat şi că, în opinia sa, „hoţia n-a fost proiect, ăla e nărav. Şi ăla trebuie scos odată cu oamenii care îl practică”. „Şi aveţi unui aici, la Constanţa, care îl practică”, a subliniat prim-vicepreşedintele PDL.
Nu mai puţin important, Predoiu a criticat dur proiectul descentralizării susţinut de vicepremierul Liviu Dragnea, în acelaşi timp ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pe motiv că această descentralizare „este o dezorganizare aproape programată, este o lovitură care se dă intereselor locale”. „Cum să mai mişmăşească nişte autoturisme, numai asta au în cap: avantaje, avantaje, avantaje”, a comentat Predoiu. În această ordine de idei, democrat liberalul a înfierat relaţiile dintre premierul Victor Ponta - ministrul Liviu Dragnea - baronii locali, relaţii care, din punctul său de vedere, s-ar baza pe frică. „Asta nu e Babana Republic”, a afirmat Predoiu.

„Vă promit că sunt dresorul”

Un moment care a stârnit un oarecare amuzament a fost cel în care, întrebat ce animal consideră că este în „jungla politică”, Predoiu a mărturisit că se vede, mai degrabă, în rolul dresorului: „Vă propun să facem din junglă o grădină zoologică şi vă promit că eu sunt dresorul”.

Incidentele nu au lipsit

Evenimentul pus în scenă de Predoiu la Constanţa nu a fost însă lipsit de incidente. Asta pentru că mai mulţi tineri din sală au scandat, la începutul acţiunii, pro preşedintele Băsescu, deturnând astfel atenţia celor prezenţi la la discursul de deschidere al senatorului Gigi Chiru. În opinia acelor tineri, „adevărata dreaptă este Traian Băsescu”. Spiritele s-au calmat însă relativ repede, iar incidentul a fost catalogat de Cătălin Predoiu drept un gest juvenil, infantil, care a denotat lipsa de respect a tinerilor faţă de cele câteva sute de persoane prezente în sala mare a Casei de Cultură.
Conducerea PDL Constanţa ar putea, probabil, să prevină astfel de manifestaţii, dacă şi-ar cunoaşte mai bine membrii de partid.

Gheorghe Falcă, prezent - absent

Deşi nu a fost prezent, ieri, la Constanţa, primarul din Arad, Gheorghe Falcă, de asemenea aspirant la candidatura la prezidenţiale, a trimis constănţenilor un filmuleţ în care, în câteva cuvinte, îşi prezintă proiectul. Acesta din urmă poartă numele „Societatea vie. Proiect România 2020”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii