Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bonus - scene de dragoste pe Tropaeum Traiani cu PSD Care sunt momentele de ratare ale Opoziţiei din Constanţa

ro

23 Mar, 2015 00:00 2295 Marime text
În ultimii opt ani (cel puţin), „muşchii“ aşa-numitei Opoziţii din Constanţa s-au atrofiat. Au existat chiar momente în care, blocată în compromisuri politice, în dezinteres faţă de cetăţean şi mai ales în satisfacerea intereselor proprii (personale, nu publice), Opoziţia a lăsat impresia că nu mai există, că s-a evaporat complet. Evident că, în aceste condiţii, administraţia Mazăre s-a putut desfăşura în voie, fără ca cineva s-o taxeze. Vom face în cele ce urmează o trecere în revistă a celor mai importante momente de ratare ale Opoziţiei din Constanţa.
 
Un memorabil moment de ratare rămâne cel al alegerilor locale din 2008. Nici PNL, nici PDL nu au fost în stare să scoată atunci din joben un candidat viabil, un om politic valoros, un contracandidat demn de luat în seamă de primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre. De restul partidelor şi partiduleţelor nici nu mai are sens să menţionăm.
Poate merită totuşi amintită candidatura lui Cătălin Dancu, din partea PNG, la Primăria Constanţa. A avocatului Cătălin Dancu, cel care, şase ani mai târziu, a fost unul dintre avocaţii lui Mazăre, fostul său contracandidat, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, unde primarul a şi fost reţinut, pentru 24 de ore. Nu mai puţin important, acelaşi Cătălin Dancu l-a apărat şi pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa.

Să revenim însă la „rechinii“ mari, cei care, la scrutinul local din 2008, s-au dovedit a fi extrem de mărunţi, de fapt. Iniţial, PDL Constanţa trebuia să meargă în cursa pentru alegerile locale din 2008 pe mâna fostului deputat Laurenţiu Mironescu, la momentul respectiv preşedinte al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa. Cu doar câteva luni înainte de alegeri, democrat-liberalii îl scot la rampă pe Dorel Onaca.

Personaj extrem de jovial, Onaca nu a avut niciodată prestanţa unui candidat la mandatul de primar. Cel puţin, nu în ciocnirea cu Mazăre. Candidatura lui Onaca fusese însă impusă de Centru, intens susţinută de Elena Udrea. Evident, s-a soldat cu un eşec de proporţii. Onaca nu a convins. Nu a avut proiecte, nu a avut discurs şi nici susţinerea deplină a partidului care era profund nemulţumit de această candidatură.

Un „elefant“ se legăna pe o pânză de păianjen

Nici PNL nu a fost mai presus. Deşi deţinea un post de televiziune local în care se investise enorm şi care îl promova intens pe candidatul său, PNL Constanţa a pierdut alegerile pe mâna lui Victor Manea, actual deputat în Colegiul 5. În calitate de aspirant la mandatul de edil-şef, Victor Manea, rămas în mentalul colectiv ca „elefantul“, pentru că a defilat, în campania electorală, cu un elefant de la circ, pe străzile Constanţei, a scos un procent ruşinos, mult sub aşteptările partidului.
Spre deosebire de Dorel Onaca, despre Victor Manea nu se spune că era un personaj jovial. Şi acum, ca şi atunci, de altfel, politicianul constănţean este de o discreţie totală. Aproape inexistent.
Firesc, întrebarea care s-a ridicat ulterior alegerilor locale din vara lui 2008 a fost dacă nu cumva Opoziţia din Constanţa a pierdut intenţionat alegerile, prin susţinerea unor candidaţi fără şanse reale.

„Marea Adunare Populară de la Tropaeum Traiani“

A urmat momentul de graţie de la alegerile prezidenţiale din 2009, atunci când liberalii au susţinut, în turul II, candidatura lui Mircea Geoană (PSD). Liberalii constănţeni nu au părut deloc deranjaţi de această situaţie. Dovadă a stat faptul că, pe 1 Decembrie 2009, s-au înghesuit să participe la evenimentul organizat, pentru Geoană, la Tropaeum Traiani. Au făcut-o în faţa a aproximativ 15.000 de persoane aduse cu autocarul de peste tot din judeţ şi nu numai. Au făcut-o în contextul unui miting electoral, cu fasole şi cârnaţi, servite zecilor de mii de amărâţi ce purtau veste şi căciuli roşii, cu însemnele PSD.
Senatorul Puiu Haşotti vorbea, în cadrul conferinţei de presă susţinute de Alina Gorghiu la Constanţa, despre momentele sale tensionate cu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. În acest sens, parlamentarul PNL amintea câteva ocazii în care le-ar fi dat replica celor doi. Haşotti a omis însă momentul când, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, s-a pupat cu Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în prezent în arest preventiv la domiciliu, chiar pe Tropaeum Traiani. Sigur, privind retrospectiv, Haşotti ar putea spune că a fost de bună-credinţă atunci când a făcut-o. La fel de sigur este faptul că electoratul de dreapta, fidel PNL-ului, a fost total dezgustat de gestul unui senator care se consideră liberal pur-sânge. Revenind la problema ridicată, şi susţinerea oferită atunci cu mărinimie candidatului PNL poate fi considerată un moment de superbă ratare. Geoană a pierdut alegerile, PNL nu s-a recredibilizat uşor.

Au umblat cu „opoziţia vopsită“

În ceea ce priveşte Consiliul Local Municipal Constanţa şi parlamentarii de Constanţa, Opoziţia a avut mereu reprezentanţi care, mai mult sau mai puţin previzibil, au trădat. Spre exemplu, în CLM din mandatul 2008 - 2012, PDL a fost reprezentat de Mădălina Popa, Florin Gheorghe şi Dănuţ Moisoiu, cel din urmă un apropiat al administraţiei publice locale. Toţi trei au votat ca pe bandă rulantă toate proiectele susţinute de Mazăre & Co, fără a avea vreodată obiecţii şi fără a pune întrebări.
Şi în actualul Consiliu Local s-au arătat destul de repede „obedienţii“: Valentin Surghie şi Gabriel Candindatu au trecut, în toamna anului trecut, de la PP-DD la PSD, profitând de ordonanţa traseismului politic promovată de vicepremierul Liviu Dragnea. Probabil că au vrut să fie în slujba PSD cu acte în regulă, căci nici atunci când erau membri PP-DD nu făceau opoziţie. Aceeaşi mişcare a fost executată de Valeriu Iosif Ene, care a trecut de la UNPR la PSD în fix acelaşi moment în care au făcut-o Candindatu şi Surghie.

Despre trădare putem vorbi şi în cazul deputaţilor şi senatorilor de Constanţa. Deşi a câştigat mandatul de deputat candidând din partea PDL, Florin Gheorghe activează acum în Parlament ca membru UNPR.
Deputatul Andrei Răzvan Condurăţeanu şi senatorul Marian Vasiliev au debarcat, şi ei, din partidul care le-a adus mandatul de parlamentar. Ei au lăsat PP-DD-ul în favoarea UNPR-ului. Spre deosebire însă de Vasiliev, care e încă în UNPR, Condurăţeanu a mai făcut un pas, părăsind acest partid în favoarea formaţiunii politice garantate de Geoană şi Marian Vanghelie.
Aşadar, nu putem spune că Opoziţia din Constanţa îşi creează premisele optime pentru a acţiona împotriva actualei administraţii publice locale şi a celei judeţene. Din contră! Pariind pe oameni fără notorietate, fără CV-uri solide, liberalii şi democrat-liberalii au dat mereu impresia că se auto-faultează.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii