Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie TNL. Veniturile la bugetul Constanţei au scăzut în 2018 cu aproape 50 de milioane de euro faţă de 2017. PNL a votat împotriva bugetului (documente)

ro

06 Mar, 2018 00:00 2973 Marime text
Tineretul Naţional Liberal (TNL) a iniţiat o campanie de conştientizare a felului în care au fost bugetate cheltuielile şi veniturile de către Primăria şi Consiliul Local Municipal Constanţa pentru anul 2018.
 
În urma studierii celor peste 300 de pagini publicate pe pagina oficială a Primăriei, tineretul liberal din Constanţa a digitalizat şi creat o interpretare vizuală a datelor, pentru o mai bună înţelegere a veniturilor şi cheltuielilor municipiului Constanţa (vezi galerie foto).
Chiar dacă bugetul municipiului a fost deja adoptat, liberalii consideră că o analiză este necesară pentru ca cetăţeanul de rând să poată înţelege mai bine cum se cheltuieşte banul public - taxele şi impozitele pe care el le plăteşte. Din datele colectate, TNL a ajuns la concluzia că veniturile la bugetul oraşului pentru acest an scad cu aproape 50 de milioane de euro faţă de 2017.
 
„Unii vor spune că este tardiv, că trebuia făcut până la votul bugetului din Consiliul Local, pe alţii nu îi va interesa, aducând cel mai prost argument - «şi aşa nu contează, toţi sunt la fel» -, însă noi credem că trebuie să începem de undeva. Astfel, pentru a argumenta şi detalia de ce consilierii locali municipali PNL au votat împotriva acestui buget, vă invităm să studiaţi ce am găsit până acum şi să ne faceţi cunoscută părerea dumneavoastră“, apreciază reprezentanţii TNL Constanţa. 
Iată câteva dintre observaţiile TNL cu privire la bugetul Constanţei:
1. Veniturile scad cu 234 de milioane de lei (50 mil. euro) faţă de anul 2017 (buget 2018 vs rectificarea bugetară din decembrie 2017);
2. Cheltuielile scad cu 196 de milioane de lei (42 mil. euro);
3. Deficitul anual va fi de 270 de milioane de lei (58 mil. euro);
4. Bugetul pentru educaţie a scăzut faţă de anul trecut de patru ori;
5. Cea mai mare creştere bugetară este la capitolul „autorităţi executive“. Cheltuiala creşte cu 21,5 milioane de lei (4,6 mil. euro);
6 Primăria are bugetate venituri din „amenzi, penalităţi şi confiscări“ în valoare de 4,3 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că agenţii constatatori din subordinea Primăriei trebuie să amendeze şi să aplice confiscări în valoare de aproape un milion de euro pentru a se respecta planul bugetar local;
7. La capitolul „parcuri şi baze sportive“ au avut bugetate cheltuieli de 21 de milioane de lei în 2017. Anul acesta vor creşte la 24 de milioane de lei (5 mil. euro);
8. Tineretul are 0,019% bugetat din totalul cheltuielilor - 149.000 de lei;
9. La capitolul „Stimulare IMM-uri“, suma bugetată este „0“;
10. La capitolul „Programe de dezvoltare regională şi socială“, suma bugetată este 0;
11. Bugetul alocat străzilor creşte de la 45 la 53 de milioane de lei (11 milioane euro) ;
12. 38 de milioane de lei (8 milioane de euro) este suma bugetată la capitolul „alte cheltuieli în domeniul asigurării şi asistenţei sociale“.
 
Cei interesaţi să studieze bugetul municipiului Constanţa în oglindă - 2017/2018 -, aşa cum este publicat pe pagina web a Primăriei, pot accesa secţiunea „Documente“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii