Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Bă, Radule!“, deputatul Mihai Tararache a scris un răvaş 10 obiective de care primarul Constanţei ar trebui să se ocupe

ro

25 Nov, 2014 00:00 5370 Marime text
Deputatul constănţean Mihai Tararache i-a trimis ieri o scrisoare edilului-şef al Constanţei, Radu Mazăre, în care îi reaminteşte că trebuie să se ocupe de problemele oraşului şi să îmbrace haina de primar. „Bă Radule!“, se adresează deputatul primarului Constanţei, „fac precizarea, încă de la început, că formula de adresare nu mă caracterizează. Aş fi vrut să mă adresez cu «domnule», dar nu o pot face pentru că nu te comporţi ca un domn cu oraşul meu, oraşul în care m-am născut şi în care am crescut, oraş care, pe tine, te-a adoptat şi ţi-a oferit totul în viaţă“, continuă deputatul de Constanţa. „Nu mă pot adresa nici cu apelativul «primar», pentru că din 2004 te comporţi ca un stăpân al oraşului şi ţi-ai uitat atribuţiile de primar, alegând să te «lupţi» la televizor cu sistemul, în loc să te baţi pentru a dezvolta oraşul şi a aduce bunăstarea pentru cei care şi-au pus încrederea şi speranţele în tine“, explică formula de adresare deputatul Mihai Tararache.
În continuare, redăm integral epistola semnată de deputatul independent de Constanţa, Mihai Tararache.

„Bă, Radule!“

Fac precizarea, încă de la început, că formulă de adresare nu mă caracterizează. Aş fi vrut să mă adresez cu «domnule», dar nu o pot face pentru că nu te comporţi că un domn cu oraşul meu, oraşul în care m-am născut şi în care am crescut, oraş care, pe ţine, te-a adoptat şi ţi-a oferit totul în viaţă. Nu mă pot adresa nici cu apelativul «primar», pentru că din 2004 te comporţi că un stăpân al oraşului şi ţi-ai uitat atribuţiile de primar, alegând să te «lupţi» la televizor cu sistemul, în loc să te baţi pentru a dezvoltă oraşul şi a aduce bunăstarea pentru cei care şi-au pus încrederea şi speranţele în ţine. Nu-ţi voi cere demisia, deşi tu ai promis că o vei face, pentru că ştiu că este o altă promisiune aruncată în vânt, ca toate celelalte promisiuni pe care le-ai făcut constănţenilor. Să ştii că prezenţa mare, în Constanţa, la votul din 16 noiembrie, ţi se datorează şi ţie, pentru că mulţi au crezut în ceea ce ai promis şi au votat împotriva indicaţiilor şi ameninţărilor tale, sperând până în ultima clipă că vei pleca. Nu-ţi voi cere demisia pentru că ştiu că ţii prea mult la avantajele pe care ţi le oferă funcţia, avantaje care nu ţin de fişa postului, ci de regimul şi sistemul pe care tu şi clica ta le-aţi creat. Ştiu că nu ai curajul să o faci şi nu voi insistă. Acum, că au trecut şi aceste alegeri, în care pentru prima dată în ultimii ani constănţenii s-au trezit şi au conştientizat că puterea stă în mâinile lor, ieşind în număr mare la vot şi sancţionând aroganţa, nepăsarea, sfidarea, ieşirile penibile care fac de ruşine oraşul pe care se presupune că ar trebuie să-l reprezinţi, dar de care îţi baţi joc, sper că ai înţeles ceva din acest mesaj pe care l-ai primit. În naivitatea mea, încă sper.

Să ştii că nu toţi constănţenii îşi doresc să primească de la tine, tot din banii lor, pui şi ulei, nu toţi constănţenii îşi doresc să locuiască în locuinţe tip conservă, construite tot din banii lor. Dacă într-adevăr ţineai la oraşul asta şi la locuitorii săi, pentru toţi aceşti oameni te zbăteai, în toţi aceşti ani, să le dezvolţi oraşul, să creezi, prin măsurile luate, locuri de muncă pentru cei care ar putea să muncească şi pentru copiii şi nepoţii bătrânilor pe care-i umileşti de ani de zile prin acele cozi ale sărăciei. Ei îşi doresc un oraş civilizat, în care să existe respect pentru muncă şi taxele plătite către primărie, adică servicii publice decente, un oraş în care să-şi crească copiii şi care să le ofere un viitor.
Constănţenii nu-şi doresc ca tu să-ţi schimbi părul (tunsoarea), e viaţa ta privată şi ţine exclusiv de gustul fiecăruia, ci să-ţi schimbi năravurile şi să redevii primar. Dar, chiar aşa, să te costumezi în primar! Pentru asta te-au ales de 4 ori, ultima dată peste 80.000 de constănţeni.
Cum ar fi, Radule, dacă, de mâine, te-ai ocupa de:
 
1. Cazino! Este simbolul oraşului! Halul în care arată cazinoul este exact eticheta administraţiei tale timp de 14 ani! Fă ca promisiunea făcută în campanie, cu privire la cazino, să nu rămână că toate celelalte promisiuni din ultimii ani. Nu-l mai plimbă de la un minister la altul, pentru că în final tot tu vei fi vinovat, chiar dacă vei aruncă vină pe alţii. Ţine de fişa postului, pe care singur ţi-ai asumat-o, iar cei mai mulţi dintre constănţeni te-au crezut.

2. Parcuri - am putea avea cele mai frumoase parcuri, dar din păcate arată ca într-un oraş părăsit. Sunt bani europeni pentru parcuri la Ministerul Mediului, dacă din bugetul anual de 150 de milioane de euro nu s-au găsit resurse. Banii sunt pentru realizarea de noi parcuri şi reabilitarea celor vechi, nu pentru defrişarea spaţiilor verzi şi vânzarea de bucăţi din parcuri. Nici măcar să nu te gândeşti!!

3. Spital - acum câţiva ani, ai promis că te vei ocupă personal pentru ca spitalul judeţean să fie renovat. În afară de câteva secţii, restul arată că într-un film de groază. Constănţenii spun, pe bună dreptate, că le este frică să intre în spital, pentru ca nu cumva să capete vreo altă boală, deşi se presupune că vin acolo pentru a fi trataţi. Ai toate pârghiile, politice şi administrative, să o faci.

4. CET - o altă promisiune pe care ai făcut-o constănţenilor este aceea a unui nou CET. Rezultatul: plătim cea mai scumpă gigacalorie din ţară (Elcen Bucureşti facturează către RADET 200 de lei, iar RADET facturează către constănţeni 357 de lei!! Încă aştept să le explici constănţenilor de unde diferenţa atât de mare!!). Ai menţinut la conducerea RADET, ani de zile, o persoană care fusese deja condamnată, în prima instanţa, pentru fapte de corupţie, persoană care continuă să consilieze conducerea de la RADET. Rugămintea mea este să demiţi de urgenţă toată conducerea RADET şi să angajezi manageri privaţi, care să stopeze furăciunile şi să administreze corect această regie de interes public. Dreptul la căldură şi apă caldă nu este un lux, să ştii!!

5. Mamaia - construcţii haotice, beton cât cuprinde, din ce în ce mai puţină verdeaţă, cluburi şi cam atât. Rezultatul - sezonul estival ţine o lună de zile, când doar în weekend staţiunea este vie. Ascultă şi părerile celor implicaţi în domeniu.

6. Străzi şi parcări - nu ai vrea să auzi înjurăturile celor care îşi rup maşinile în gropile de pe străzile Constanţei, nu ai vrea să auzi cuvintele «de bine» ale constănţenilor care sunt pur şi simplu batjocoriţi de firmele care blochează roţile sau le ridică maşinile. NU vorbesc de cei puţini, care-şi parchează maşinile în mijlocul străzii, ci de cei mulţi, care pur şi simplu nu au unde parca maşinile, acolo unde locuiesc.

7. Portul Constanţa - încă din primăvară te-am rugat să ne prezinţi strategia ta pentru Portul Constanţa, planul de dezvoltare şi echipa de specialişti. Face parte din Constanţa şi nu se poate că noi, constănţenii, să nu avem un cuvânt de spus asupra viitorului portului. Sunt zeci de mii de oameni care trăiesc de pe urma activităţii din port!

8. Siguranţă pe străzi - lipseşte cu desăvârşire, deşi, noi, constănţenii, plătim taxa de «linişte». Poţi să ne spui unde se duc aceşti bani?

9. Curăţenie pe străzi - avem cea mai mare taxa de habitat din ţară, o familie de 4 persoane ajungând să achite cât impozitul anual pe un apartament!! Ţi se pare corect? Ţi se pare că avem un oraş curat?

10. Politici pentru mediul de afaceri - şomajul a atins cote alarmante în Constanţa, iar mediul de afaceri suferă. Asta se poate vedea la o simplă plimbare prin oraş, când ai timp. Reducerea taxelor pentru micii întreprinzători, acordarea de facilităţi pentru cei care creează locuri de muncă pentru constănţeni, sunt soluţii simple pentru a revigora oraşul. Trebuie doar să-ţi pese. Atât!
 
Ar mai fi multe de spus şi de rezolvat, dar măcar să le vedem rezolvate pe cele de mai sus. Îmi doresc şi sper, din tot sufletul, să vină acea zi în care să mă adresez din nou cu «Domnule primar», pentru că ştiu că atunci vom avea într-adevăr un oraş aşa cum îl merităm, un oraş din care nu mai pleacă nimeni, un oraş care atrage forţă de muncă din alte părţi, pentru că a noastră va fi 100% ocupată, un oraş care va atrage investiţii, un oraş care să revină, măcar pe locul doi, după capitală ţării. Asta merită acest oraş, care, mă repet, poate realizezi, ţi-a oferit totul în viaţă!
 
În final, îţi doresc multă sănătate şi spor la treaba!!“
 
Mihai Tararache,
Constănţean
Deputat de Constanţa”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii