Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:00 17 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului, în litigiu cu Primăria Costineşti. Miza - un teren de 8.000 de metri pătraţi

ro

14 Jul, 2012 01:53 2526 Marime text
06_proces_Arhiepiscopia.jpgArhiepiscopia Tomisului a dat în judecată Primăria Costineşti. Dosarul de judecată a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Mangalia sub numărul 2410/254/2012 în data de 9 iulie a.c. şi pretinde anularea unui act administrativ emis de Primăria Costineşti. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, a explicat că Arhiepiscopia Tomisului solicită anularea unui act de vânzare-cumpărare prin care Primăria a cedat un teren în suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi din vecinătatea Mănăstirii Sfânta Elena de la mare. Terenul a fost cumpărat de Petre Stancă, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi de fiica acestuia Mihaela Sofia Stancă. Potrivit purtătorului de cuvânt Călin Gavrilaş, Arhiepiscopia Tomisului a încheiat o înţelegere scrisă cu Primăria Costineşti prin care a fost de acord să facă un schimb de terenuri, pentru ca Primăria să poată administra perimetrul din vecinătatea mănăstirii. Schimbul s-a făcut, potrivit lui Gavrilaş, cu condiţia ca în apropierea mânăstirii să fie construită o staţie de epurare. „Primăria nu a mai făcut staţia de epurare, ba din contră a trecut suprafaţa de pământ din domeniul public în cel privat şi a vândut terenul familiei Stanca, fără să-i înştiinţeze pe reprezentanţii Arhiepiscopiei. Pentru că s-a încălcat protocolul, Arhiepiscopia Tomisului cere în instanţă anularea actului de vânzare-cumpărare şi anularea înţelegerii încheiate între Primărie şi Arhiepiscopia Tomisului", a explicat Călin Gavrilaş. Arhiepiscopia doreşte să redobândească terenul şi să îl înapoieze pe cel primit la schimb, acuzând că vânzarea suprafeţei de pământ din vecinătatea mănăstirii este abuzivă.

„Am vândut terenul pentru bani!"

Viceprimarul comunei Costineşti, Marin Băduică, a explicat că proiectul privind construcţia staţiei de epurare există în continuare şi că aceasta va fi construită pe un alt teren din vecinătatea mănăstirii, explicând că suprafaţa de pământ luată în administrare de la Arhiepiscopie a fost vândută întrucât Primăria nu avea bani. Cu banii luaţi de pe teren, viceprimarul susţine că a fost amenajat în zonă iluminatul public şi alimentarea cu apă. De asemenea, viceprimarul neagă că ar fi fost încălcată înţelegerea avută cu Arhiepiscopia Tomisului. „Nu s-a încălcat niciun protocol. Am realizat racordarea la utilităţi a mănăstirii, aşa cum ne-am angajat", a menţionat Marin Băduică. Întrebat dacă terenul putea fi vândut atât timp cât exista un protocol cu Arhiepiscopia Tomisului şi dacă vânzarea s-a făcut în condiţii de legalitate, viceprimarul a replicat că sunt lucruri care îl depăşesc şi ne-a ajutat să luăm legătura cu departamentul juridic pentru alte lămuriri. În mod paradoxal, consilierul juridic a refuzat să-şi decline identitatea şi să ne ofere detalii despre cum s-a realizat vânzarea terenului din vecinătatea mănăstirii, solicitându-ne să facem o adresă scrisă, asigurându-ne că în 30 de zile vom primi un răspuns! Ieri am transmis adresa, aşa cum ni s-a solicitat, suntem curioşi dacă vom primi şi răspunsul.

„Trebuie să fie nebună Primăria să nu aibă actele în regulă!"

Contactat telefonic, Petre Stancă a declarat că nu-l afectează cu nimic litigiul dintre Primăria Costineşti şi Arhiepiscopia Tomisului. „Dacă Primăria va pierde procesul, mă va despăgubi, îmi va da banii plătiţi pe teren", a declarat Petre Stancă, spunând că a intrat în posesia celor 8.000 de metri pătraţi în anul 2008, în urma unei licitaţii publice. „Trebuie să fie nebună Primăria să nu aibă actele în regulă! Nu cred că Primăria va pierde procesul", a punctat Petre Stancă, refuzând să declare de ce a cumpărat terenul şi cum îl exploatează.

Primarul Traian Cristea nu a fost de găsit. Dacă va avea un punct de vedere cu privire la litigiul dintre Primăria pe care o reprezintă şi Arhiepiscopie, îl vom face public.

Ti-a placut articolul?

Comentarii