Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ar fi bine ca Mazăre să îşi aducă aminte că a fost în aceeaşi postură"

ro

30 Nov, 2008 21:30 932 Marime text

deschidere2.jpgDREPTUL LA OPINIE

„Ziaristul nu trebuie pedepsit aşa, el este ca o pasăre liberă"

Unul dintre cei mai vechi ziarişti ai Constanţei, fost coleg de redacţie cu actualul primar al Constanţei,  îşi spune opinia în ceea ce priveşte războiul pe care Radu Mazăre l-a pornit împotriva libertăţii de exprimare. Constantin Cumpănă a fost, alături de primarul Mazăre, inculpat într-o speţă asemănătoare cu cea în care a fost condamnată ziarista Feri Predescu.

Ce părere aveţi în legătură cu faptul că ziarista Feri Predescu a fost condamnată de instanţă să-i plătească lui Radu Mazăre daune 500 de milioane de lei?
Ce să spun? Am luat la cunoştinţă acest fapt. Am rămas uimit că s-a ajuns aici. Pot să spun un singur lucru: ar fi bine ca Radu Mazăre să îşi aducă aminte că a fost exact în aceeaşi postură, alături de mine, în 1996, şi că atunci, într-o proporţie covârşitoare, presa, oamenii politici... de fapt, mai întreaga societate a fost alături de noi şi a acţionat în consecinţă. Noi am ajuns la Strasbourg şi, după 8 ani şi 4 luni, am câştigat.

constantin_cumpana.jpgAveţi de gând să semnaţi petiţia online împotriva deciziei magistraţilor în „cazul Feri Predescu?"
Sigur că voi semna. Este vorba de presă până la urmă, de libertatea de exprimare. Vorbim despre o sumă mare pentru un ziarist. Şi trebuie să ţinem cont de faptul că în lumea asta contează mult calitatea ziaristului. Ziaristul nu trebuie pedepsit aşa, el este ca o pasăre liberă.

Aţi fost alături de Radu Mazăre încă din primii ani în presă. L-aţi ajutat şi l-aţi îndrumat. Credeţi că a urmat o cale bună?
Poate că este mult spus. Eu ştiu că mi-am urmat calea mea. Şi mai ştiu că în situaţii de genul ăsta nu mai contează dacă te cheamă Feri Predescu, Sorin Roşca Stănescu, Ion Cristoiu, Ion Iliescu sau Radu Mazăre. Un lucru este clar: un ziarist nu trebuie să suporte aşa ceva.

Atunci, în '96, aţi avut susţinerea societăţii civile?


Îmi aduc aminte că, atunci când eu şi Radu Mazăre am fost condamnaţi, Ion Cristoiu a scris un editorial foarte dur la adresa noastră, în Evenimentul Zilei. Cu toate că şi el păţise la fel şi trebuia să plătească o sumă apropiată de cea pe care trebuie să o dea Feri Predescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii