Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANL-urile stau să cadă, şcoala şi stadionul arată ca după război Mizerie şi lucrări de mântuială la Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

ro

07 Jun, 2012 02:53 2966 Marime text
kogalniceanu_4.jpgDeşi trăim în secolul XXI, sunt localităţi care, în loc să evolueze, au involuat. Comuna Mihail Kogălniceanu este una dintre acestea. În cei opt ani de mandat, primarul Valer Iosif Mureşan a reuşit mai degrabă să distrugă decât să construiască ceva, susţin o parte dintre localnici, care sunt profund nemulţumiţi de mediul în care trăiesc şi în care îşi cresc copiii, un mediu al degradării şi un mediu mizer, unde gunoaiele domnesc în preajma şcolii şi a cartierelor.

Localnicii sunt scandalizaţi de situaţia în care se află ANL-urile şi zona din apropierea lor. La fel de dezamăgiţi sunt şi de stadionul din comună, de şcoala din centrul localităţii şi de terenul de sport aferent unităţii de învăţământ.

ANL-urile se inundă la fiecare ploaie

kogalniceanu_2.jpgUnul dintre ANL-uri, care a fost dat recent în folosinţă, este în plină degradare. Deşi, potrivit locatarilor, lucrarea a fost recepţionată în luna februarie, zona de parcare nu a văzut încă asfaltul, iar imobilul stă să cadă. Faţada construcţiei, executată în batjocură, fără a fi nivelată, este deja fisurată şi găurită pe alocuri. În jurul blocului stratul de beton a fost turnat de mântuială, acesta se sfărâmă deja, iar la subsol podeaua s-a degradat puternic din cauza frecventelor inundaţii. În momentul în care plouă, atât în subsol, cât şi pe casa scării se adună apă undeva la 10 centimetri. Potrivit locatarilor, apa curge pe toată faţa blocului, prin pereţi. Ce le-a răspuns primarul în funcţie, Valer Iosif Mureşan, năpăstuiţilor? „S-au făcut sesizări la Primărie şi, din câte am înţeles, li s-a răspuns să aştepte, că domnii care au construit nu sunt momentan aici şi că-i găsim la blocul celălalt", a precizat Paula V., unul dintre locatari.

Chiriaşii nu au apă caldă şi curent

Paula ne-a dezvăluit şi că apartamentele au fost preluate fără ca acestea să fie racordate la utilităţi. Atenţie, locatarii care s-au mutat aici nu au apă caldă din luna februarie! Până în prezent, locatara a achitat 500 de lei pentru racordarea la gaze şi 600 de lei pentru racordarea la reţeaua electrică. Motivul? Potrivit localnicilor, autoritatea locală are un singur interes: să încaseze chiria, iar de asigurarea utilităţilor nici că i-a păsat. Urmarea? Deşi nu este datoria lor, chiriaşii se plâng de faptul că sunt nevoiţi să achite alte taxe pentru a beneficia de apă caldă şi de lift. O altă anomalie aspru criticată a fost constatată în apartamentele cu două camere, unde localnicii susţin că unicul grup sanitar nu este prevăzut cu aerisire, aşa cum ar fi fost normal.

Lucrări de mântuială

Celălalt bloc ANL, care se află doar la câţiva metri distanţă, ar fi trebuit să fie gata pe data de 30 martie a.c. Deşi aproape de finalizare, construcţia pare că se prăbuşeşte. Rampa de acces reprezintă un real pericol, aceasta sprijinindu-se pe câteva bucăţi de beton, iar stratul de ciment care înconjoară blocul s-a făcut bucăţele pentru că, potrivit localnicilor, materialul folosit a fost de proastă calitate. Acum, ca să dreagă „betonul", muncitorii au pus ieri un nou strat. Rămâne de văzut cât va rezista şi acesta. Cât priveşte locul de parcare, acesta lipseşte cu desăvârşire, iar maşinile staţionează în noroaie, pe drum de pământ. Şi aici se repetă aceeaşi poveste, subsolul se inundă, iar faţada imobilului este deja fisurată. Peisajul din vecinătatea ANL-ului lasă de asemenea de dorit. Barăcile dezafectate uitate aici de autoritatea locală, o hazna din lemn şi molozul aruncat în zonă compun o imagine de coşmar.

Locatarii, vecini cu un focar de infecţie

Locatarii care locuiesc la celelalte blocuri s-ar fi aşteptat ca autoritatea locală să amenajeze în acest perimetru spaţiul verde, nu să construiască cele două ANL-uri. La blocurile învecinate, alte probleme aşteaptă să fie rezolvate de primarul în funcţie, Valer Mureşan. Trotuarul din preajma imobilelor este făcut bucăţi. Ceea ce deranjează şi mai mult este că o familie şi-a transformat apartamentul într-o ghenă de gunoi. Casa a devenit un adevărat focar de infecţie şi, cu toate acestea, Primăria nu a luat nicio măsură. În imobil îşi duc traiul în nişte condiţii mizere greu de descris un băiat şi mama acestuia. „Am făcut sesizări la Primărie, ni s-a răspuns că o să ne ajute, dar nu au făcut nimic. I-am rugat măcar să pună o uşă la apartament, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat", a precizat Georgel Ştefănică, locatar care stă pe acelaşi palier cu apartamentul transformat într-un focar de infecţie.

Stadionul de 1.700.000 de lei se surpă!

kogalniceanu_3.jpgTerenul stadionului din localitate dat în folosinţă în anul 2009 a început să se surpe. Localnicii susţin că era de aşteptat să se întâmple acest lucru, dat fiind că stadionul a fost construit pe suprafaţa fostei gropi de gunoi fără a fi realizată o fundaţie din beton. Cetăţenii nu înţeleg cum primarul Valer Iosif Mureşan a cheltuit 1.700.000 de lei pentru realizarea acestuia în condiţiile în care americanii au venit cu utilaje şi au executat infrastructura lucrării, iar tribunele au fost aduse de la vechiul stadion. Localnicii cer pe această cale primarului să le explice public pe ce a fost cheltuită suma de 1.700.000 de lei. De asemenea, oamenii acuză că stadionul va deveni inutil dacă echipa de fotbal se califică în Divizia B sau C, întrucât meciurile nu se vor mai putea disputa aici, deoarece stadionul nu respectă dimensiunile standard necesare.

Şcoala-ghetou din centrul comunei

Şcoala din centrul comunei este mâzgălită cu graffiti, iar împrejurimile lasă de dorit. Buruienile şi gunoaiele au invadat curtea unităţii de învăţământ. Şcoala pare a fi părăsită şi la fel şi terenul de sport, care este puternic avariat, la doar patru ani de la data inaugurării lui. Într-un cuvânt, huliganii şi mizeria fac legea în această zonă unde copii ar trebui să beneficieze de protecţie şi de un mediu civilizat. Culmea este că în zonă a fost montată o cameră video. Aceasta înseamnă că, teoretic, Poliţia Locală supraveghează acest perimetru. Localnicii susţin însă că ofiţerii nu-şi fac datoria, iar huliganii au pus stăpânire pe teritoriu, devastându-l. Cât priveşte iarba crescută de doi metri, buruienile şi gunoaiele din curtea şcolii, acestea nu-l deranjează pe primarul în funcţie, care a lăsat unitatea de învăţământ de izbelişte.

Contactat telefonic, primarul Valer Iosif Mureşan a motivat că se află într-o şedinţă. „Nu am timp de dumneavoastră. Sunt într-o şedinţă", a replicat acesta. I-am lăsat un mesaj scris prin care i-am solicitat punctul de vedere cu privire la stadiul în care se află blocurile ANL, stadionul, şcoala şi terenul de sport aferent unităţii de învăţământ, dar nu am primit niciun răspuns. Dacă primarul ne va transmite un punct de vedere, acesta va fi făcut public în ediţiile viitoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii