Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost amendată Legea 544/2001. Instituțiile publice obligate să publice toate contractele și răspunsurile solicitate de cetățeni

ro

17 Feb, 2021 00:00 3060 Marime text
  • Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din cadrul Camerei Deputaților a adoptat două modificări la Legea 544/2001
  • Se va crea un registru public electronic, pe site-ul fiecărei instituții de stat, în care să fie incluse cererile de informații pe Legea 544 și răspunsurile la ele
  • Autoritățile au obligația de a publica toate contractele publice și actele adiționale încheiate cu furnizori, cu scopul de a spori transparența procesului de alocare a resurselor
Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din cadrul Camerei Deputaților a adoptat două modificări la Legea 544/2001 care prevăd publicarea cererilor primite de la cetățeni și răspunsurile pe site-urile instituțiilor și transparentizarea tuturor contractelor publice și actele adiționale încheiate cu furnizorii.
Este vorba despre proiectul care propune crearea unui registru public electronic, pe site-ul fiecărei instituții de stat, în care să fie incluse cererile de informații pe Legea 544 și răspunsurile la ele. 
Au mai fost adoptate amendamentele care prevăd că:
  1. Autoritățile sau instituțiile publice au obligația să publice în propriul registru public al solicitărilor privind informațiile de interes public solicitările scrise înregistrate conform art. 6 în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrării acestora. 
  2. Autoritățile sau instituțiile publice au obligația să publice în propriul registru public al solicitărilor privind informațiile de interes public răspunsurile emise conform art. 7 în termen de cel mult 15 zile de la data emiterii acestora. Răspunsurile vor fi publicate în același format ca cele comunicate.
Al doilea proiect adoptat, astăzi, în Comisia pentru cultură, care modifică Legea 544/2001 prevede obligativitatea autorităților de a publica toate contractele publice și actele adiționale încheiate cu furnizori, cu scopul de a spori transparența procesului de alocare a resurselor și permițând accesul la informații al cetățenilor. 
Astfel, la articolul 5 alineatul (1), se introduce o nouă literă e, cu următorul cuprins: 
e) Contractele de achiziție publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune de lucrări și contractele de concesiune de servicii în care autoritatea sau instituția publică este parte, precum și actele subsecvente acestor contracte. 
Amendamentele aparțin unor parlamentari de la USR PLUS.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii