Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

”Zeița de la Montreal” Nadia Comăneci își serbează joi ziua de naștere. Nota 10 cu care a rămas celebră în istoria sportului

ro

12 Nov, 2020 00:00 3767 Marime text
  • Nadia Comăneci a scris istorie la Jocurile Olimpice din 1976, când a primit primele note de 10 din istoria concursurilor oficiale de gimnastică.
  • Nadia are în palmares 24 de medalii (dintre care 16 de aur) câștigate la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Campionatele Europene.
  • În 1993, Nadia Comăneci a devenit primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame.
 
Nadia Comăneci, una dintre cele mai mari gimnaste ale lumii din toate timpurile, își serbează joi, 12 noiembrie, ziua de naștere, fosta mare sportivă ajungând la 59 de ani.
 
Născută la Onești, Nadia a rămas celebră în istoria gimnasticii, dar și a sportului, ca prima gimnastă din lume care a primit nota 10 la un concurs oficial. Se întâmpla la ediția de la Montreal, din 1976, a Jocurilor Olimpice, când Nadia, în vârstă de 14 ani atunci, a obținut șapte note de zece și cinci medalii: trei de aur (la paralele, la individual compus și la bârnă), una de argint (pe echipe) și una de bronz (la sol).
 
A participat și la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, când a obținut alte două medalii de aur (la sol și la bârnă) și două de argint (pe echipe și la individual compus). Nadia este și multiplă campioană europeană și mondială. Ea s-a retras din activitatea competițională în 1984, având în palmares 24 de medalii (dintre care 16 de aur) câștigate la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Campionatele Europene.
 
În noiembrie 1989, Nadia a emigrat în Statele Unite ale Americii, apoi în Canada, după care a revenit în SUA și s-a stabilit la Oklahoma. S-a căsătorit cu Bart Conner, campion de gimnastică al SUA și campion olimpic. În 1993, Nadia Comăneci a devenit primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame.
 
Fosta mare gimnastă și soțul ei au inițiat și organizat în SUA, la Oklahoma, concursul „Nadia Comaneci International Invitational“, la care s-au remarcat, urcând pe podium, și mai multe gimnaste constănțene, precum Ioana Stănciulescu, Ariadna Stanciu sau Carmen Glăvan.


 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Facebook
 
Citește și:

Constanța Păpușa „Nadia“, păstrată zeci de ani de antrenoarea Coculeana Oltean, în memoria mamei sale (galerie foto)

„Cu dragoste, admirație și prețuire!“ Simona Halep, Ianis Hagi și Nadia Comăneci, în clipul dedicat celor din „Linia Întâi“

Campioana de la Constanţa Povestea Cătălinei Ponor, gimnasta care a depăşit-o pe Nadia Comăneci la numărul de medalii europene (galerie foto)

Gimnaste din Constanţa Ioana Stănciulescu şi Ariadna Stanciu, printre remarcatele concursului organizat de Nadia Comăneci în SUA (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii