Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Octavian Tileagă, reputatul antrenor de natație din Constanța, la 70 de ani ”Un nou prefix, o noua etapă din viață”

ro

22 Oct, 2020 00:00 4355 Marime text
  • Octavian Tileagă este antrenorul sub îndrumarea căruia Răzvan Florea a urcat pe podiumul olimpic în 2004.
  • De loc din Oradea, Octavian Tileagă a ajuns la Constanța în 1973, după încheierea facultății.
  • Primul campion național al antrenorului a fost Marian Marinescu, la copii 10 ani.
 

Celebrul antrenor de înot din Constanța Octavian Tileagă, la ceas aniversar. Cel sub bagheta căruia Răzvan Florea a obținut, în 2004, la Atena, singura medalie olimpică din natația masculină românească, a bifat o cifră rotundă, 70 de ani.

”Se spune că 70 este o cifră cu semnificaţii interesante în multe domenii. De exemplu, în numerologie, acest număr exprimă sensibilitate, simpatie şi onestitate. Îmi place! Pentru mine este un nou prefix, o noua etapă din viață. Abraham Lincoln spunea: "În definitiv, nu contează câți ani ai adunat în viață, ci câtă viață ai acumulat în ani". Subscriu şi confirm. De-acum, cel mai mult mă bucura că voi scăpa de reproșuri gen: “Ce, eşti copil?”. Eventual mi se va spune: “Ai dat în mintea copiilor!". “Gaşca” mea de suflet, Relu, Attila, George & Co. probabil îmi vor zice ”nenea Tavi!”. Viaţă de viaţă! Sau… n-ar fi mai fericită daca ne-am naște la vârsta de 70 de ani și ne-am apropia treptat de cea de 18 ani?”, a postat antrenorul pe Facebook, cu umorul care-l caracterizează.
 

Să ne trăiți 1.000 de ani!”

Octavian Tileagă a primit multe felicitări de ziua sa de naștere. ”Mulți ani trăiască, mulți ani trăiască, la mulți ani pentru cel mai tare antrenor!”, ”La mulți ani și multă sănătate și bucurii alăuri de cei dragi! Să ne trăiți 1.000 de ani!”, ”La Mulți Ani frumoși și sănătoși, domn' profesor!” sau ”La mulți ani unuia dintre cei doi artizani ai singurului bronz olimpic al natației masculine românești La Mulți Ani, Tavi Tileagă!”, au fost câteva dintre mesaje.
 

A vrut la Bihor, dar a ajuns la Constanța

De loc din Oradea, Octavian Tileagă a ajuns la Constanța în 1973, după încheierea facultății. Întrucât absolvise Institutul de Educație Fizică și Sport de la București cu medie mare, fiind în primii 45 din cei 220 de absolvenți, tânărul Octavian dorea să se întoarcă și să profeseze acasă, dar s-a întâmplat ca Bihorul să fie blocat momentan. Astfel că, plăcându-i foarte mult marea, a ales Constanța, cu gândul ca, peste trei ani, să se întoarcă la Oradea. Pe litoral, a fost repartizat la Școala Sportivă nr. 1 (actualul Club Sportiv Școlar nr. 1), al cărei director era pe atunci Sorin Popescu și unde de puțin timp se înființase secție de natație.
 

Am nimerit bine”

La început, lui Octavian Tileagă i-a fost greu la Constanța. „Eu, ardelean, dădusem aici peste alți oameni și peste o altă civilizație, ca să zic așa, specifică unui oraș-port. M-am îngrozit, voiam acasă. Însă am avut norocul să dau la Școala Sportivă peste niște colegi extraordinari. Am nimerit bine, o generație de cadre didactice care m-au adoptat, iar eu m-am adaptat. În plus, încă de la început am avut câțiva copii deosebiți, iar peste doi ani am scos și un campion național, Marian Marinescu. El mi-a deschis perfomanța în natație și a fost primul meu campion național, la copii 10 ani. A stabilit și câteva recorduri naționale. Era foarte talentat, dar, din păcate, peste doi ani, din pricina unor probleme de sănătate, a fost nevoit să renunțe la sport“, își amintește Octavian Tileagă.

 

Vasile Vâlcu l-a convins să rămână

Încurajat de perspectiva performanței, și ca antrenor, care i se ivea la orizont, dar și de o promisiune care i s-a făcut, tânărul tehnician a rămas în cele din urmă la Constanța, oraș în care avea să se stabilească definitiv și de care avea să-și lege numele prin mari rezultate cu elevii săi, totul culminând cu medalie olimpică a lui Răzvan Florea. Cel care l-a convins pe Tileagă să rămână la Constanța a fost Vasile Vâlcu, prim-secretar al Comitetului Județean de Partid. „După performanța cu Marian Marinescu, Vasile Vâlcu m-a chemat la «Casa Albă» și m-a întrebat: «Nu te-ar interesa să rămâi la Constanța?». Eu am răspuns că aș dori totuși să revin acasă. Atunci Vasile Vâlcu mi-a promis că mi se va da un apartament și atunci am acceptat. Stau și acum în aceeași locuință, pe care, după Revoluție, am cumpărat-o“, mai spune Octavian Tileagă.

În secțiunea Galerie Foto, găsiți mai multe imagini de la evenimentul în care Octavian Tileagă a fost sărbătorit la vârsta de 70 de ani.

Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)


Citește și:

S-a dat alarma! Antrenorul Octavian Tileagă, sunat la 5 dimineaţa „Domn profesor, vedeţi că nişte indivizi vă umblă la maşină!“

„Pocnete… pistoale…mitraliere… Isis, nu alta!“ Eroare fatală! Când a deschis uşa antrenorul Octavian Tileagă, o bubuitură infernală… (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii