Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi e ziua de naştere a campioanei Laura Badea. Vizita de la Cumpăna, de acum 12 ani, şi startul Crosului Naţional "Ziua Olimpică"

ro

28 Mar, 2021 10:58 2225 Marime text
  • Laura Badea este campioană olimpică, mondială şi europeană la scrimă.

Fosta mare scrimeră Laura Badea îşi serbează astăzi ziua de naştere, campioana olimpică, mondială şi europeană împlinind 51 de ani.

Născută la Bucureşti, Laura Badea a fost o scrimeră specializată pe floretă, care a câştigat trei medalii la Jocurile Olimpice (aur, argint şi bronz), participând la patru ediţii ale JO de vară: 1992 - Barcelona - locul 3 la echipe; 1996 - Atlanta - locul 1 la individual și 2 la echipe; 2000 - Sydney - locul 4 la individual; 2004 - Atena - locul 5 la individual.

A fost şi campioană campioană mondială la Haga, în 1995, și de trei ori campioană europeană, în 1996, 1997 și 2004 (Limoges, Gdansk și Copenhaga - la individual.
   
Cu echipa României, a fost şi campioană mondială în 1994 (Atena), și campioană europeană în 2004 (Copenhaga).

Meadtru emerit al sportului, Laura Badea a fost declarată cea mai bună sportivă a României în 1995.

În iunie 2009, a dat startul Crosului Naţional „Ziua Olimpică”, de la Constanţa, după ce, două luni mai devreme, fusese invitat de onoare, în comuna constănţeană Cumpăna, la concursul „Scrima - Arta Fair Paly-ului", acţiune iniţiată de primarul localităţii, Mariana Gâju.
   
Laura Badea s-a declarat încântată de iniţiativa autorităţii locale din Cumpăna de a sprijini sportul.

Am răspuns favorabil invitaţiei doamnei primar şi a antrenorilor locali. Îmi plac astfel de iniţiative, mă bucură că mai există oameni care se mai interesează de dezvoltarea sportului. Mă bucură că sunt receptivi la fenomenul sport, a spus atunci campioana olimpică.


Ea a apreciat că viitorii campioni ai României vor veni, în principal, din mediul rural.

Eu cred că de aici vor veni campionii de mâine ai României, nu numai la scrimă, la toate sporturile. Ei vin din mediul rural, pentru că în mediul urban, în oraşele mari, altele sunt atracţiile pentru copii. Spre sportul de performanţă se îndreaptă din ce în ce mai puţini copii. Cred că de aici se vor naşte campionii de mâine, a afirmat Laura Badea.


Primarul Mariana Gâju i-a înmânat Laura Badea o plachetă şi o diplomă de excelenţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii