Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atacul de vis Marin Tufan, golgeterul all-time al FC Farul Constanța, a împlinit 78 de ani

ro

17 Oct, 2020 00:00 5609 Marime text
  • Marin Tufan a înscris 62 de goluri pentru FC Farul, echipă la care a jucat zece ani.
  • Atacantul a făcut parte dintr-o linia ofensivă de temut a „marinarilor”: Sasu - Iancu - Tufan - Kallo.
  • În 2008, preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Marin Tufan pentru evoluţiile sub tricolor.
 

Atacantul care a înscris cele mai multe goluri din istoria FC Farul Constanța, Marin Tufan, și-a serbat ziua de naștere, fostul mare fotbalist ajungând la 78 de ani.

Legendă a clubului constănțean, Marin Tufan a jucat zece ani la Farul, susţinând 230 de meciuri, numai în Divizia A (în ediţia 1966/1967 s-a clasat pe locul patru), şi a marcat un număr record de 62 de goluri. De la Farul a ajuns şi la echipa naţională. Golgeterul all-time al Farului a jucat mereu atacant central. A fost nouarul Farului, iar linia ofensivă a „marinarilor” din acele vremuri era una de temut: Sasu - Iancu - Tufan - Kallo. Băga spaima în adversari. Nu conta că se numeau Steaua sau Dinamo. La Constanţa pierdeau toate echipele.

 

A început fotbalul la Medgidia

Marin Tufan este fiu al pământurilor constănţene. S-a născut la Istria, dar a copilărit la Sinoe. Fotbalul l-a început relativ târziu, la 18 ani, la Medgidia, unde mersese la şcoala profesională de mecanici auto. Atacantul a ajuns la Farul în sezonul 1963/1964, iar meciul senzaţional făcut la selecţia sa fusese doar preambulul unei perioade de vis în tricoul „marinarilor”, care s-a întins până în stagiunea 1972/1973.

 

Jucător la Delta Tulcea, antrenor la Granitul Babadag

După ce a plecat de la Farul, atacantul a ajuns la Delta Tulcea, în Divizia B. Îl curtase şi o echipă de prima ligă, Corvinul Hunedoara, însă Delta a fost mai convingătoare şi l-a transferat. A jucat pentru Delta 62 de meciuri şi a înscris 17 goluri. După episodul Delta, jucătorul a încheiat activitatea de jucător, la 35 de ani, şi a început antrenoratul, debutând în branşă la Granitul Babadag, care evolua în campionatul judeţean Tulcea, iar apoi, cu Tufan pe bancă, a promovat în Divizia C. Granitul Babadag a fost singura echipă antrenată de Marin Tufan.

 

Așchia nu sare departe de trunchi

Marin Tufan are doi băieţi, Sorin şi Claudiu. Primul a jucat şi el fotbal, fiind fundaş dreapta la Farul şi la Steaua, dar cariera sa în fotbalul mare şi la echipa naţională i-a fost barată de o accidentare gravă (fractură de peroneu). În 2008, preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Marin Tufan pentru evoluţiile sub tricolor. În 2016, Suporter Spirit Club Farul Constanţa, echipa înfiinţată de suporteri constănțeni după falimentul FC Farul, l-a invitat pe golgeterul all-time al clubului să dea lovitura de start a meciului de pe teren propriu cu Avântul Comana, din Liga a 4-a.

Sursa foto: ZIUA de Constanța



Citește și:

Poveşti şi dezvăluiri ale golgeterului all-time al „marinarilor” Marin Tufan a înscris şase goluri în meciul care l-a adus la Farul

Victorie clară şi cu Avântul Comana Marin Tufan, simbol al FC Farul, le-a predat ştafeta „lupilor tineri“ de la SSC Farul (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii