Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victorie în instanţă pentru un pompier dobrogean - a obligat ISU la plata orelor suplimentare!

ro

10 Oct, 2019 00:00 13807 Marime text
Un pompier dobrogean a obligat în primă instanţă ISU să îi achite orele suplimentare neplătite. În replică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a atacat decizia, iar procesul se judecă acum la Curtea de Apel Constanţa.
Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au fost solicitaţi să descurce iţele într-un proces intentat de un pompier tulcean Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta Tulcea.
 
Hotărârea iniţială pronunţată de Tribunalul Tulcea şi încărcată pe site-ul www.rolii.ro îi dădea dreptate omului, iar judecătorii au obligat ISU să îi achite reclamantului suma de 6.091 de lei reprezentând diferenţă de venit brut neîncasat pentru perioada reclamată. Totodată, Inspectoratul a fost obligat să îi achite şi suma de 1.500 de lei, reprezentând cheltuielile de judecată.
 
Pe parcursul judecării procesului la Tulcea, a fost efectuată o expertiză contabilă menită să stabilească exact suma ce i se cuvine pompierului pentru orele suplimentare lucrate şi neremunerate.
 
Nu au fost luate în calcul orele suplimentare din timpul săptămânii, întrucât, în cazul personalului militar, legea prevede că se acordă drepturi băneşti doar pentru orele suplimentare efectuate în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care în mod normal nu se lucrează.
 
La rândul său, inspectoratul a argumentat faptul că, în cazul pompierului reclamant, 1.008 ore libere i-au fost acordate pentru completarea orelor suplimentare, însă judecătorii nu au primit acest argument. Instanţa a stabilit că, potrivit expertizei efectuate în cauză, „336 ore în anul (...) şi 632 ore în anul (...) trebuiau acordate ca ture libere pentru respectarea Directivei Europene 88/2003 (...) şi nu pentru compensarea orelor suplimentare“, conform www.rolii.ro.
 
În aceste condiţii, pompierul a câştigat procesul la Tribunalul Tulcea, iar acum aşteaptă decizia Curţii de Apel Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gigi 11 Oct, 2019 22:05 În sfârșit. Poate se creează un precedent.