Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:34 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valentin Preda, fost secretar de stat, trimis în judecată. Final de anchetă în cameră preliminară

ro

27 Feb, 2021 00:00 4753 Marime text
  • În luna aprilie 2019, Valentin Răducu Preda a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, fiind găsit vinovat de divulgarea secretului ce periclitează siguranța statului, dar și de trafic de influență.

Judecătorii de la Tribunalul București au finalizat cercetările specifice – în faza camerei preliminare – în noul dosar al lui Valentin Răducu Preda, fost consilier al primarului Radu Mazăre, iar la data faptelor anchetate de DNA fiind secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Tribunalul București se va pronunța în prezenta cauză la data de 09 martie 2021. Oricare va fi decizia instanței, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.

În decembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au anunțat trimiterea în judecată a lui Răducu Valentin Preda (aflat în stare de deținere într-o altă cauză), la data faptelor secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru trafic de influență. Tot în acest dosar, DNA a trimis în judecată și o persoană fizică, Radu Cătălin, reprezentant al unor societăți comerciale, pentru complicitate la săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență și a infracțiunii de spălare de bani
 

Acord de recunoaștere, respins

În aceeași cauză, la data de 27 noiembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data faptelor consilier al ministrului Transporturilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de: două infracțiuni de trafic de influență și spălare a banilor. Joi, 25 februarie 2021, Tribunalul București a respins acord de recunoaștere a vinovăției încheiat între DNA și inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel. Decizia Tribunalului București nu este definitivă.
 

Ce au reținut procurorii DNA

În rechizitoriul privind pe inculpatul Preda Răducu Valentin și o altă persoană, reprezentant al unei societăți comerciale și în acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro.
 

Magistrala 4 de metrou

Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data de 20 iunie 2012 , iar in schimbul banilor, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de Bohâlțeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor.

Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză.

Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, inculpații Bohâlțeanu Tudor Gabriel și reprezentantul societății- celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive.

Din suma totală, 3.020.500 lei ar fi fost transferați pentru inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul.
 

Plata la termen

Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenței pe care o are asupra decidenților din Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective și va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei.

În perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în considerarea exercitării influenței sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani.

Ca urmare a pretinderilor, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăți suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive.


Citește și

Anunț important din sala de judecată!
Judecătorii au respins un acord DNA. Cine bătuse palma cu procurorii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii