Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un secretar de primărie trimis în judecată de către DNA Constanţa a fost condamnat

ro

14 Oct, 2017 00:00 3080 Marime text
La solicitarea DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, Departamentul de Luptă Antifraudă a efectuat un control specific.

Trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Constanţa, Otilia Florentina Bobocea, fost secretar al Primăriei oraşului Babadag, judeţul Tulcea, a fost condamnată. Tribunalul Tulcea a decis, în primă instanţa, condamnarea femeii la trei ani şi şase luni de închisoare. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Otilia Florentina Bobocea este suspectată de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (două infracţiuni), de fals intelectual şi de conflict de interese.
 
În rechizitoriul întocmit de procurori, se arată, printre altele, că, „la data de 28.08.2013, (...) s-a adresat Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, formulând un denunţ penal prin care a solicitat efectuarea de cercetări faţă de făptuitoarea Bobocea Otilia-Florentina, secretar al oraşului Babadag, jud. Tulcea, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având drept consecinţă obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, faptă prev. de art. 181, alin. 1 din Legea nr. 78/2000, precum şi faţă de (...), funcţionar public în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Tulcea, cu privire la săvârşirea complicităţii la infracţiunea mai sus menţionată, faptă prev. de art. 26 din vechiul C. pen. rap. la art. 181, alin. 1 din Legea nr. 78/2000“.
 
În acest context, la solicitarea DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, Departamentul de Luptă Antifraudă a efectuat un control al cărui rezultat a fost înaintat organului judiciar.
 
Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF a efectuat verificări cu privire la „modul de obţinere de către Bobocea Otilia-Florentina din Babadag, judeţul Tulcea, a sumelor de bani provenite din fondurile de asistenţă nerambursabilă ale Uniunii Europene, respectiv Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA), în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS), pentru suprafaţa de zece hectare de teren având categoria de folosinţă - culturi în teren arabil, acordate în campania aferentă anului 2012“.
 
Beneficiarul sumelor ar fi fost Otilia Florentina Bobocea. Conform datelor din cererea de plată, „beneficiarul sumelor de bani din fondurile Comunităţii Europene şi Bugetul Naţional în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) pentru anul 2012 a fost numita Bobocea Otilia Florentina, domiciliată în Babadag, judeţul Tulcea“, conform DNA.
 
 „Apreciem că, la data depunerii cererii unice de plată, Bobocea Otilia Florentina nu deţinea niciun drept legal de folosinţă şi nici de utilizare asupra terenului în suprafaţă de 10 ha, fermierul neîncadrându-se în prevederile art. 6, alin. 1 din OUG nr. 125/2006 şi art. 4 din Ordinul nr. 67/2011 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent măsurilor de agromediu şi zone defavorizate“, conform DNA.

Din analiza documentelor depuse la dosarul cererii unice de plată pe suprafaţă 2012, „a rezultat că beneficiarul Bobocea Otilia Florentina nu deţinea niciun drept legal de folosinţă şi utilizare pentru suprafaţa de 10 ha solicitate la plată“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii