Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un constănțean amendat în baza Ordonanței Militare nr. 3/2020, victorios în instanță. Poliția, nemulțumită

ro

12 Nov, 2020 00:00 2181 Marime text
  • Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a declarat apel împotriva unei hotărâri prin care Judecătoria Constanța a anulat o amendă de 2.000 de lei, în baza Ordonanței militare nr. 3/2020.
  • Prin aceeași hotărâre, IPJ a fost obligat să achite cheltuielie de judecată în sumă de 20 de lei, reprezentând taxa de timbru.
  • În paralel, în România au fost reintroduse restricțiile de circulație în timpul nopții, iar la Constanța, până în prezent, au fost amendate peste 120 de persoane.
 
În timp ce oamenii se tem de faptul că lucrurile avansează cu repeziciune spre o nouă carantină generală pe fondul exploziei cazurilor de Covid-19 în țară, la Constanța procesele continuă pentru anularea amenzilor din timpul primei carantine Covid, din luna mai.
 
În acest sens, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat recent apelul declarat de Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța împotriva hotărârii prin care Judecătoria Constanța a anulat o amendă de 2.000 de lei, în baza Ordonanței militare nr. 3/2020.
 
Ordonanța respectivă a fost declarată ulterior neconstituțională astfel că, la solicitarea persoanei amendate, Judecătoria Constanța a anulat procesul verbal de constatare a contravenției.
 
Prin aceeași hotărâre, IPJ a fost obligat să achite cheltuielie de judecată în sumă de 20 de lei, reprezentând taxa de timbru.
 

Restricții de circulație noaptea

 
În paralel, așa cum precizam inițial, începând din data de 9 noiembrie 2020 s-a reintrodus restricția de circulație a cetățenilor în intervalul 23.00-05.00, alături de alte măsuri menite să reducă răspândirea infectării cu Covid-19.
 
În acest context, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2020, în intervalul orar 23.00 - 05.00, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, jandarmi ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța și Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis”, împreună cu polițiști locali au acționat pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire și combatere a  răspândirii COVID-19.
 
Astfel, au fost legitimate câteva sute de persoane, fiind identificate și sancționate contravențional 70 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.
 
Totodată, cu trei nopți în urmă, în timpul unui control asemănător, au fost identificate și sancționate contravențional alte 50 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.
 

Amendă de 2.000 de lei

 
Dosarul în cauză are numărul 10430/212/2020, iar apelul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța a fost înregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța pe data de 10 noiembrie 2020.
 
Astfel, în cauză, rolul de apelant intimat revine Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, iar partea adversă este constănțeanul amendat în baza Ordonanței Militare nr. 3/2020.
 
În Hotărârea 8264/2020 pronunțată de Judecătoria Constanța în acest dosar, document citat pe Jurindex, se arată că „prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța la data de 26.05.2020, petentul D.A.V. a solicitat anularea procesului verbal de constatare a contravenției PF nr. 0040129, din data de 02.05.2020 și obligarea intimatului la plata cheltuielilor de judecată“.
 
În replică, oficialii MAI – IPJ au formulat întâmpinare prin care au arătat că „recunosc pretențiile petentului, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 152 din 6 mai 2020“.
 
În urma analizării actelor de la dosarul cauzei, judecătorii au arătat că „în fapt, prin procesul-verbal de constatare a contravenției (...) din data de 02.05.2020, petentul D.A.V. a fost sancționat cu amendă în cuantum de 2.000 lei în temeiul prevederilor Ordonanței militare nr. 3/2020 și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999“, potrivit www.rolii.ro.
 
Astfel, Judecătoria Constanța a arătat că „Decizia Curții Constituționale nr. 152 din 6 mai 2020 are efectul unei legi de dezincriminare, ce se aplică retroactiv cu privire la toate contravențiile sancționate în temeiul Ordonanței militare nr. 3/2020 și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999“.
 
În această situație, „instanța va admite plângerea contravențională formulată de petentul D.A.V. în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul de Poliție Județean Constanța și va anula procesul verbal de constatare a contravenției PF nr. 0040129 din data de 02.05.2020 încheiat de intimat“.
 

20 de lei, cheltuielie de judecată, imputate Poliției

 
Totodată, IPJ Constanța a fost obligat și să achite 20 de lei, cu titlul de cheltuielie de judecată, reprezentând taxa de timbru achitată inițial de constănțeanul care s-a plâns de amendă.
 
Se arată în hotărârea Judecătoriei Constanța că „instanța mai reține că, deși cauza anulării procesului verbal de contravenție nu este imputabilă intimatului, plângerea contravențională reprezintă unica modalitate prin care petentul putea obține anularea actului sancționator“.
„Or, pentru a obține soluția de anulare, petentul a fost obligat să plătească o taxă judiciară de timbru, pe care are dreptul să o recupereze, dat fiind faptul că plângerea sa contravențională a fost admisă“, conform instanței.
 
„În consecință, față de considerentele expuse, instanța va obliga intimatul să plătească petentului suma de 20 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în taxa judiciară de timbru“, se mai arată în hotărârea instanței de fond.
 
Decizia a nemulțumit Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, care a declarat apel în cauză.
 
În acest context, procesul va continua la Tribunalul Constanța, unde dosarul a fost înregistrat recent, așa cum am menționat anterior.
 
Citește și:

Povestea primului constănțean care merge la pușcărie pentru o infracțiune comisă în contextul Ordonanței Militare nr. 3/2020

Judecătoria Constanța, vești importante pentru toți românii amendați în baza Ordonanței Militare nr. 3

70 de constănțeni au fost amendați noaptea trecută pentru că nu au respectat interdicțiile privind deplasarea
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii