Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un administrator a cerut, din penitenciar, dizolvarea societății sale. Motivul - e închis și nu se mai poate ocupa de ea

ro

09 Nov, 2019 00:00 3477 Marime text
Caz tragicomic soluționat de instanțele constănțene. Magistrații au fost solicitați să decidă dizolvarea unei firmei ai cărei asociați și administrator fuseseră condamnați penal în urma unui dosar instrumentat de DIICOT și cărora le fuseseră suspendate drepturile de a mai face parte dintr-o societate ori de a o administra.
 
Aproape ironic este faptul că administratorul afacerii cu pricina le-a scris judecătorilor din penitenciarul unde se afla încarcerat în executarea pedepsei de șase ani la care fusese condamnat, pentru a le cere să dispună dizolvarea firmei. Acesta își motiva solicitarea prin prisma faptului că nu se mai poate ocupa de bunul mers al afacerii întrucât este în închisoare. Prin aceeași cerere adresată instanței, administratorul s-a plâns și de asociatul ce deschisese inițial procesul legat de firmă, arătând că „reclamanta (n.r. - partenera sa de afaceri) și-a intitulat greșit cererea“.
 
Conform datelor publicate pe portalul de jurisprudență www.rolii.ro, cererea legată de firmă și acționariatul său a fost introdusă inițial pe rolul instanțelor constănțene la data de 19 februarie 2018. Reclamanta din litigiu și-a dat în judecată asociatul ce îndeplinea și funcția de administrator și le-a cerut judecătorilor să o excludă pe ea însăși din afacere. În cerere, femeia argumenta faptul că și ea, dar și asociatul său fuseseră condamnați penal într-un dosar instrumentat de DIICOT, aceștia primind pedepse complementare de a pierde dreptul de a fi administrator sau asociat într-o societate comercială. În aceste condiții, s-a adresat instanței civile, căreia îi cerea să o excludă din firmă.
 
Pe de altă parte, asociatul său a formulat și el o întâmpinare în dosar, în care a susținut că femeia și-a intitulat greșit cererea drept „excludere asociat“ și le-a cerut judecătorilor să dispună dizolvarea societății. Potrivit sursei citate anterior, bărbatul „a mai arătat că este condamnat la o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare, fiind în prezent încarcerat în Penitenciarul (...),astfel încât nu își poate exercita calitatea de asociat unic și administrator“.
 
În urma analizării actelor de la dosarul cauzei, judecătorii au decis, la jumătatea anului trecut, dizolvarea firmei: „Instanța constată că niciunul dintre asociați nu mai are dreptul de a fi asociat și administrator în societatea pârâtă, pentru un anumit interval de timp, ceea ce face aplicabile dispozițiile art. 237 lit. a din Legea 31/1990“.
 
În aceste condiții, magistrații Secției civile a Tribunalului Constanța au dat curs solicitării făcute din penitenciar de către administratorul firmei și au decis dizolvarea acesteia.
 
Citește și:
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii