Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ucis de copacul de pe marginea drumului CNAIR, la judecată cu propriul angajat, pentru daunele acordate familiei victimei. Ce a decis Curtea de Apel

ro

13 Jun, 2020 00:00 2088 Marime text
  • În 2012, un bărbat și-a pierdut viața după ce pe mașina sa a căzut o creangă dintr-un copac de pe marginea drumului.
  • Judecătorii i-au obligat pe vinovați să achite daune morale de 135.000 de euro și 13.000 de lei despăgubiri civile.
  • CNAIR l-a dat în judecată pe șeful secției de drumuri, pentru ca acesta să achite prejudiciul.
Răsturnare de situație în procesul în care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere l-a dat în judecată pe un șef de secție, pentru recuperarea daunelor stabilite într-un proces privind o ucidere din culpă, după ce un copac s-a prăbușit peste o mașină aflată în mers și un om și-a pierdut viața.
Inițial, Tribunalul Constanța a respins ca inadmisibilă acțiunea CNAIR, prin care compania cererea ca șeful de secție să fie pus la plata daunelor achitate familiei victimei. Recent, însă, judecătorii Curții de Apel au infirmat această decizie și au hotărât ca procesul să se rejudece la Tribunal. În dosarul cu numărul 5613/118/2019, reclamantul este CNAIR, iar pârâtul este Gheorghe Irimiaș, șef al Secției Drumuri Naționale Călărași în anul 2012, când s-a produs tragedia.
La momentul respectiv, o creangă a căzut pe o maşină aflată în mers, pe un drum naţional. Un bărbat şi-a pierdut viaţa atunci, un primar şi un şef de secţie din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au fost trimişi în judecată, pentru ucidere din culpă. Iniţial, ambii oficiali au fost găsiţi vinovaţi de ucidere din culpă şi puşi la plata unor sume importante - 135.000 de euro daune morale şi aproape 13.000 de lei despăgubiri civile. La judecarea în apel, însă, primarul a fost achitat, iar angajatul CNAIR a rămas singurul condamnat. Acum, CNAIR s-a îndreptat în instanţă împotriva şefului de secţie şi cere obligarea sa la plata prejudiciului. Acțiunea, respinsă inițial de Tribunalul Constanța ca fiind inadmisibilă, se va relua la aceeași instanță, în urma deciziei Curții de Apel, de acum câteva zile.

Filmul tragediei


Spusă pe scurt, povestea stă în felul următor: în anul 2012, pe data de 7 ianuarie, la ora 08.30, pe un vânt năprasnic, o creangă s-a desprins dintr-un copac aflat pe marginea drumului şi s-a prăbuşit pe o maşină aflată în mers. Potrivit autorităţilor, autoturismul marca Dacia Logan se deplasa regulamentar pe DN 3B, în comuna Borcea, pe sensul de mers Feteşti - Călăraşi. În urma impactului dintre maşină şi creanga căzută din copac, a rezultat decesul conducătorului auto.

În anul 2016, la circa patru ani de la tragedie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi au finalizat ancheta şi au decis trimiterea în judecată a primarului din localitatea Borcea de la acea dată, Marcel Zăgărin, dar şi a şefului de atunci al Secţiei DN Călăraşi, Gheorghe Irimiaş. Ambii au fost acuzaţi de procurori de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă.

 În primă instanţă, Judecătoria Călăraşi i-a găsit vinovaţi şi pe primar, şi pe şeful de secţie de la Drumuri. Primarul Marcel Zăgărin primise o sentinţă de doi ani cu suspendare condiţionată, iar Gheorghe Irimiaş primise o pedeapsă identică. Termenul de încercare fusese stabilit în ambele cazuri la patru ani. Totodată, în ce priveşte acţiunea civilă a familiei pe care şoferul din Dacia Logan o lăsase în urmă, judecătorii primei instanţe au decis următoarele: „Obligă inculpaţii în solidar cu partea responsabilă civilmente CNAIR - DRDP Constanţa la plata sumei de 12.825, 69 lei cu titlu de daune materiale“, potrivit minutei instanţei. Daunele morale au fost stabilite la suma totală de 135.000 de euro, împărţită între fiul, soţia, părinţii şi fraţii şoferului decedat. Sentinţa a fost pronunţată în septembrie 2017.

Povestea continuă în 2019


În martie 2018, Curtea de Apel Bucureşti, unde cazul a ajuns ca urmare a apelurilor declarate, a schimbat sentinţa iniţială. Acuzaţiile aduse de procurori celor doi, respectiv de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, au fost schimbate de instanţă, rămânând astfel doar acuzaţia de ucidere din culpă. În continuare, potrivit minutei hotărârii judecătoreşti, primarul Marcel Zăgărin a fost achitat de infracţiunea de ucidere din culpă, şeful Secţiei DN Călăraşi fiind găsit unic vinovat. Astfel, Gheorghe Irimiaş a fost condamnat la doi ani pentru ucidere din culpă, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe un termen de încercare de patru ani. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
Povestea continuă spre finele anului 2019, când Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA l-a dat în judecată pe Gheorghe Irimiaş, şef al SDN Călăraşi în 2012, la momentul producerii accidentului. Cazul a fost înregistrat iniţial la Tribunalul Constanţa. Spus pe scurt, CNAIR le-a cerut judecătorilor să îl oblige pe acesta la plata sumelor care îi reveneau Companiei de plătit în urma pronunţării sentinţei privind despăgubirea familiei şoferului decedat în 2012. Aşa cum am arătat anterior, acuzaţii au fost obligaţi de instanţă în procesul penal să achite daune morale de 135.000 de euro şi despăgubiri materiale în sumă de 12.825, 69 de lei.
Acțiunea fusese respinsă de Tribunal, dar Curtea de Apel Constanța a decis, pe 2 iunie, rejudecarea cazului. În aceste condiții, dosarul va fi reînregistrat pe rolul Secției civile a Tribunalului Constanța.

Foto cu rol ilustrativ

Citește și:

Atenţie la copacii de pe marginea drumurilor! Primar şi şef secție Drumuri Naționale, acuzaţi de ucidere din culpă. Ce despăgubiri s-au dat

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii