Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:45 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tribunalul a anulat parțial HCL-ul privind aprobarea documentației pentru reactualizarea PUZ-ului Constanța – Cumpăna. S-a stabilit primul termen în apel

ro

28 Jul, 2020 00:00 1840 Marime text
 
  • La baza litigiului stă un teren în suprafață de 295,5 mp situat în Viile Noi. 
  • Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța. Instanța a stabilit primul termen de judecată. 
  • Consiliul Local al Municipiului Constanţa nu este mulțumit de decizia Tribunalului, instanță care a anulat parțial HCL-ul privind aprobarea documentației pentru reactualizarea PUZ-ului Constanța – Cumpăna.
 
Magisrații Curții de Apel Constanța au stabilit primul termen de judecată (28 octombrie) în apelul dosarului în care Tribunalul Constanța a decis anularea parțială, în primă instanță, a Hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 489/2009 privind aprobarea documentației Reactualizare Plan Urbanistic Zonal Constanța-Cumpăna.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată de Consiliul Local al Municipiului Constanţa. 
 
Conform portalului instanțelor de judecată, părțile acestui dosar (8113/118/2017*) sunt: Ioan și Aneta Ciocazan, în calitate de reclamanți, și, respectiv, Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local al Municipiului Constanța, de cealaltă parte, în calitate de pârâți. 
 
La baza litigiului stă un teren în suprafață de 295,5 mp situat în Viile Noi. 
 
Așa cum arătam și în edițiile anterioare, în anul 2011, în luna aprilie, consilierii locali constănțeni au fost chemați să voteze un schimb de terenuri între municipalitate și Ioan și Aneta Ciocazan. În urma schimbului, primăria primea un teren de 295,5 mp în cartierul Viile Noi și dădea la schimb un teren de 354 mp, situat în zona Constanța Sud – Cumpăna. Pe terenul din Viile Noi, primăria intenționa să amenajeze o stradă. Totuși, în luna august 2011, aceiași consilieri locali au fost chemați să voteze revocarea hotărârii de consiliu prin care se perfectase schimbul, iar situația a revenit la situația anterioară.

 

Schimbare destinație teren 

 
Revenind la dosarul numărul 8113/118/2017* al Tribunalului, soții Ciocazan au dat în judecată Consiliul Local și Municipiul Constanța prin Primar solicitând, potrivit Jurindex, ca instanța să dispună anularea în parte a H.C.L. nr. 489/09.11.2009 privind reactualizare PUZ Constanța – Cumpăna și anularea în parte a P.U.Z. și a actelor subsecvente în ce privește schimbarea destinației terenului în suprafață de 295,5 m.p. situat în Constanța, Cartierul Viile Noi, lot 5A, județul Constanța din „construcții“ în „circulații auto propuse (alee acces loturi)“.
 
În cererea de chemare în judecată, citată pe www.rolii.ro, se arată că soții Ciocazan
au dobândit prin cumpărare un teren intravilan în suprafață de 295,5 m.p. situat în Constanța, Cartier Viile Noi, lot. 5A, jud. Constanța, cu intenția de a construi o casă, „conform destinației terenului atestate prin certificatul de urbanism nr. 1018/22.05.1998“.
 
Potrivit sursei citate, „în 2010, s-a emis certificatul de urbanism nr. 349/16.02.2010 în care, la destinația economică, se menționa: circulații auto propuse (alee acces loturi) conform H.C.L. nr. 489/09.11.2009, fără consultarea reclamanților fiind schimbată destinația terenului menționat“.
 
În continuare, se mai arată că „Certificatul de urbanism nr. 348/20.02.2014 atestă, de asemenea, că, potrivit H.C.L.M. nr. 316/05.12.2013 destinația terenului este de circulații auto și pietonale, menționându-se și interdicția definitivă de construire, ceea ce practic scoate terenul din circuitul civil și îi atribuie destinația specială de amenajare alee auto și pietonală pentru uzul public“, potrivit cererii de chemare în judecată.
 

Drept de proprietate 

 
Oamenii au mai spus că, prin sentința civilă nr. 1211/22.09.2015, definitivă prin nerecurare, Tribunalul Constanța a anulat parțial H.C.L. nr. 316/05.12.2013 în ce privește schimbarea destinației terenului în suprafață de 295,5 m.p.
 
„Cu toate acestea“, au susținut reclamanții, „primăria a menționat că, urmare a acestei hotărâri, devine aplicabilă H.C.L. nr. 489/2009, reclamanții fiind în situația de a nu-și putea valorifica dreptul de proprietate nici prin construire nici prin vânzare în condițiile în care timp de opt ani nici autoritatea locală nu a pus în aplicare planul urbanistic aprobat, nefiind amenajată nicio alee auto sau pietonală“.
 
Nu în ultimul rând, în aceeași cerere de chemare în judecată, cei doi soți au arătat „că se află în fața unei exproprieri de fapt a bunului imobil, iar planurile autorității locale, adoptate prin acte administrative sunt invocate pentru a bloca exercitarea de către reclamanți a atributelor proprietății“.
 
Inițial, Tribunalul Constanța le-a dat dreptate celor doi constănțeni, dar Curtea de Apel a trimis dosarul înapoi la prima instanță, spre rejudecare. După rejudecare, Tribunalul a decis, din nou, anularea parțială a HCLM nr. 489/2009.
 
Citește și:
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii